Därför ska du använda kamerans självutlösare

Med självutlösaren kan du minimera skakningar när du fotograferar med långa slutartider, t.ex. landskap med vatten i rörelse.

© Shutterstock

Därför ska du använda kamerans självutlösare

Självutlösaren är en något bortglömd funktion i kameran, som kan användas för mycket mer än självporträtt. Här går vi igenom hur funktionen kan vara till hjälp i flera olika situationer.

Vad är en självutlösare?

Självutlösaren är en funktion i kameran som fördröjer slutarens reaktion när du trycker på utlösarknappen. 

Funktionen har varit med sedan den analoga tiden, där man vanligen tryckte på en spak på kameran så att den pekade 90 grader nedåt, varpå nedräkningen satte igång. 

Med självutlösaren kan du bestämma om bilden ska tas t.ex. två, fem, tio eller 20 sekunder efter att du trycker ned utlösarknappen. 

Du väljer längden på utlösarens fördröjning i kameramenyn.

Självutlösare hos Canon

Självutlösaren markeras av den lilla ikonen med klockan. Beroende på vilken kamera du använder kan du ställa in t.ex. 2 eller 10 sekunders fördröjning. 

© Canon

Här kan du använda självutlösaren

Funktionen naturligtvis användbar om du själv vill vara med i bilden. Men den är även oumbärlig vid fotografering med långa slutartider om du vill vara säker på att undvika skakningar när du trycker på utlösaren. 

Det kan röra sig om motiv i svagt ljus eller om du vill ge vatten en silkeslen yta med hjälp av långa exponeringar.

Om du ska fotografera självporträtt ställer du ett föremål på platsen där du ska vara i bilden och fokusera på det genom att trycka ned utlösaren till hälften. Ställ in självutlösaren på 10 sekunder, tryck ned utlösaren helt och skynda dig bort till din plats. Kameran har oftast en lampa som blinkar, så att du kan följa med i nedräkningen.

Du kan kolla kompositionen i sökaren eller med live view kan du kolla kompositionen så att du kan vara säker på att komma med i bilden. 

Hos en del kameror finns det också möjlighet att ta flera bilder i serie med självutlösare.

Läs också: Så undviker du skakiga bilder

Trafikstreck i natten självutlösare

Med kameran på stativ och en lång slutartid kan du få snygga ljusstreck i bilden. Tack vare självutlösaren blir bilderna knivskarpa.

© Shutterstock

Kom igång med självutlösaren

På vissa kameror har funktionen en tydlig klocksymbol som man väljer med hjälp av pilknappar eller joystick. 

På andra kameror behöver du välja t.ex. Self-Timer i menyn. Välj också hur länge du vill fördröja utlösaren, t.ex. två eller tio sekunder. 

Två sekunder räcker fint om du vill slippa skakningar, medan tio sekunder är bra om du själv ska vara med i motivet. 

Kontrollera att dina övriga kamerainställningar är rätt innan du trycker på utlösarknappen.  

> Läs allt om hur du får koll på kameratekniken

Måla med ljus självutlösare

Om du vill måla med ljus i dina bilder kan du använda självutlösaren för att hinna fram framför kameran innan exponeringen påbörjas.

© Shutterstock

> Just nu får du vår nya kursbok med 100 tips och kurser om bildbehandling i Photoshop, Elements och Lightroom samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av