Cookie- och Sekretesspolicy
Foto: Stefan Kunze/UnSplash

Långa exponeringar: Därför är det roligt - och svårt

De flesta som har försökt sig på att arbeta med långa exponeringstider vet att det är svårt att få perfekta resultat när man ska plåta sagoliknande landskap med drivande moln och silkeslent vatten. Här tipsar vi om hur du kommer i gång med långa exponeringar.

 • 11.08.2016

För att lyckas med långa exponeringar behöver du beväpna dig med en rejäl portion tålamod. Dels eftersom en enda exponering kan ta flera minuter, och dels eftersom många av dina bilder kommer att bli misslyckade i början.


Det kan vara svårt att ställa in fokus, en del bilder blir för mörka och andra för ljusa. Men misströsta inte - vi har samlat ihop en rad tips som gör det lättare för dig att komma i gång.

Det är till stor hjälp om du har med dig en grundläggande idé hemifrån. Om det finns vatten i motivet vill du gärna att ytan ska ha en silkeslen effekt. Om det är moln på himlen vill du gärna att deras rörelse ska synas på bilden. Och om det förekommer bilar vill du ha ljusspår efter deras lyktor.

 Rikke Hass ChristensenDis och dimma ger en mycket snygg effekt vid långa exponeringar. Foto: Hass-christensen.dk

Det här behöver du:

 • Kamera - vissa föredrar en spegellös kamera, där du kan se den slutliga exponeringen på skärmen.
 • Stativ - gärna ett riktigt stabilt med kulhuvud, så att det står stadigt och är lätt att justera åt alla håll.
 • ND-filter - finns i flera varianter. Lär mer om filter.
 • Fjärrutlösare.
 • Lock eller tejp för att täcka över sökaren.
 • Eventuellt en app som beräknar exponeringstider vid filter osv. Du kan t.ex. prova LE Calculator till iOS.


Prova dig fram

Börja med att montera kameran på stativet. Sedan väljer du beskärning av motivet och ställer in skärpan innan du sätter på filtret.

Därefter monterar du filtret och börjar arbeta med exponeringen. Ibland kan du behöva ett kraftigt ND-filter, exempelvis i dagsljus, och ibland krävs det bara ett lätt filter. I vissa situationer får du bäst resultat med ett graderat filter, om du t.ex. vill ha en mer dramatisk himmel.

När du ställer in rätt exponering kan du ha hjälp av att se vilka inställningar kameran föreslår i programmet för bländarprioritet. Välj en bländare på F8 eller F11 och låt kameran hitta rätt exponering. Det ger dig ett riktmärke för exponeringstiden som du kan utgå från i det manuella programmet.

Du kommer ofta att vilja använda en exponeringstid på över 30 sekunder, och då måste du välja programmet Bulb. För att använda Bulb på bästa sätt behöver du en fjärrutlösare eller en infraröd fjärrkontroll till kameran.

Och sedan är det bara att sätta i gång och experimentera.

 Thaddeus Lim / Unsplash

Tips för nybörjare:

 • Exponera efter högdagrarna. Du kan alltid lyfta skuggiga partier i efterbehandlingen, men om du får urfrätta högdagrar så går de inte att rädda. En metod kan vara att göra flera exponeringar, som du sedan lägger samman i Photoshop.
 • Se upp med ljusläckage. Vid långa exponeringar kan det komma in ljus genom sökaren, vilket kan resultera i ett rödtonat streck genom bilden. Det är ett vanligt problem med spegelreflexkameror, medan spegellösa kameror brukar klara det bättre. Du undviker problemet genom att täcka över sökaren under exponeringen. Ibland medföljer ett litet skydd för sökaren när du köper kameran, i annat fall kan du använda mörk tejp eller liknande för att stänga ute ljuset.
 • Många ND-filter återger färgerna felaktigt och gör bilderna kallare än önskat. Detta motverkar du genom att ställa in en varmare vitbalans antingen i kameran eller i bildbehandlingsprogrammet.
 • Håll ISO-värdet så lågt som möjligt. Långa exponeringstider kan ge mycket brus i bilderna, och ju lägre ISO, desto mindre brus får du.
 • Använd fjärrutlösare. Då undviker du att skaka kameran när du trycker på utlösaren, och du får möjlighet att arbeta effektivt i bulb-läget när du gör exponeringar över 30 sekunder.
 • Granska bilderna löpande på kamerans skärm, så att du ser att skärpa, exponering med mera blir bra.Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss