Kamerans bländarvärde har ett avgörande inflytande på hur dina bilder blir. Med hjälp av bländaren kan du åstadkomma korta eller långa slutartider, och så kan du kontrollera skärpedjupet för att t.ex. åstadkomma en oskarp bakgrund.
Det finns inte någon särskild bländaröppning som är bättre än de övriga. Rätt bländare beror helt och hållet på motivet och vad du vill visa med det.
>Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden
Bländaren är ett hål genom objektivet, där du kan styra storleken på öppningen via kameran eller direkt på objektivet. När öppningen är stor använder du ett litet bländarvärde, t.ex. F2.8, och när bländarvärdet är stort, t.ex. F22, är öppningen liten.

När du använder en stor bländaröppning blir skärpedjupet litet, så att bakgrunden blir oskarp. Här har vi använt F1.2 som också släpper in massor av ljus i kameran, så att vi kunde använda ISO 100 och en slutartid på 1/4000 sekund.
© Kristoffer Engbo
När vi använder en liten bländaröppning med ett högt bländartal, F16 i det här fallet, kommer det inte in lika mycket ljus i kameran, så vi fick välja en längre slutartid på 1/80 sekund och ett ISO-värde på 320. Här är skärpedjupet större, så bakgrunden blir inte lika oskarp.
© Kristoffer EngboNedan går vi igenom vad de olika bländarområdena lämpar sig för.
Bländare F0.95–F2.8
De allra största bländarvärdena ger ett extremt litet skärpedjup och en kraftig bakgrundsoskärpa. Därför lämpar de sig väldigt väl för porträtt, i och med att man verkligen kan isolera personen från omgivningen.
Vid ett väldigt litet skärpedjup får du t.ex. oskarpa ögonbryn, medan ögat är skarpt när du fotograferar ansikten. Se därför upp så att viktiga delar av ansiktet inte blir oskarpa. De största bländaröppningarna används ofta på lite större avstånd när man fotograferar i halv- eller helfigur.
På grund av det lite större avståndet blir skärpedjupet en aning större. Men det är fortfarande väldigt litet. På två meters avstånd med ett objektiv på 58 mm F0.95 får du ett skärpedjup på bara sju centimeter. På den här avståndet kan du ta porträtt i halvfigur.
På de här bländaröppningarna kommer det naturligtvis också in väldigt mycket ljus till bildsensorn. Använd dem därför om du vill använda så korta slutartider som möjligt. De är också användbara vid svagt ljus; då kan du använda relativt korta slutartider och låga ISO-värden för att undvika oskarpa och korniga bilder.
>Läs också: Så använder du bländarprioritet i kameran
Bländare F3.2–F7.1
Med normal- och teleobjektiv kan det ofta vara bra att använda bländaröppningar som är något mindre när man tar porträtt, för att åstadkomma ett större skärpedjup. På så vis får man skärpa i en större del av ansiktet.
>Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter
Om du använder ett ljusstarkt objektiv får du oftast lite bättre skärpa när du bländar ned, och så kan du bli av med en del objektivfel som t.ex. mörka bildhörn.
Om du t.ex. fotograferar landskapsbilder på fri hand, kan det vara bra att hålla sig i det här området där du kan få korta slutartider, så att du slipper skakiga bilder, särskilt om du använder vidvinkel.

I den här landskapsbilden räckte det med F5.6 för att få skärpa i hela bilden.
© Kristoffer EngboOm du fokuserar på ett avstånd på fem meter från kameran blir allt som är längre bort än cirka 2,5 m skarpt när du använder F4.0 på ett objektiv på 24 mm.
Bländare F8.0–F16
De här bländarvärdena lämpar sig väl för bland annat landskap och arkitektur där du vill ha med massor av detaljer och stort skärpedjup. En tumregel säger att objektiv tecknar skarpast omkring F8.0.
De relativt små bländarvärdena fungerar också väldigt bra för makro. Skärpedjupet är nämligen extremt litet när man är så nära. Vid F4.0 kan det t.ex. vara mindre än en millimeter, så med t.ex. F16 får man skärpa i ett något större område.

Även på bländare F10, som vi har använt här, blir skärpedjupet väldigt litet när man befinner sig nära makromotiven.
© Kristoffer EngboHåll koll på slutartiderna om motivet eller kameran rör sig. I och med att bländaröppningen inte släpper in så mycket ljus i kameran kan du behöva välja så långa slutartider att du får rörelseoskärpa i bilderna. Det är ofta bra att använda stativ.
Bländare F18–90
De allra minsta bländaröppningarna används när du t.ex. vill åstadkomma så långa slutartider som möjligt. Det kan vara att du vill åstadkomma en mjuk yta i vattenkanten där vågorna slår in mot stranden och göra dem oskarpa med hjälp av en lång slutartid. Med en liten bländaröppning och det lägsta ISO-värdet kan du ofta välja en längre slutartid.
De små bländaröppningarna används också om du vill åstadkomma en stjärneffekt i ljuskällor, t.ex. solen eller gatlyktor.

En liten bländaröppning på F20 har gett stjärneffekten i solen.
© Kristoffer EngboSkärpedjupet är naturligtvis väldigt stort på de här värdena, men den generella skärpan imponerar sällan. På grund av ett optiskt fenomen kan bilderna bli en aning oskarpa när du använder de här bländarvärdena.
> Läs också: Därför bör du inte fotografera på de minsta bländaröppningarna
Hur liten bländaröppning du kan välja beror på objektivet. På vissa är F22 den minsta öppningen.