Välj vad som ska vara skarpt i dina landskapsbilder
De tre faktorerna som påverkar bildernas skärpedjup är bländaröppningen, brännvidden och avståndet mellan kameran och huvudmotivet.
Om du har koll på alla tre kan du välja var skärpan ska ligga i din landskapsbild, och om det är något särskilt som vi ska lägga märke till i bilden – eller om det speciella är landskapet i stort.
Ett bra tips är att de flesta objektiv tecknar skarpast omkring bländare F8.0. Därför rekommenderar vi att du använder bländarprioritet (Av) och väljer bländarvärdet F8.0 om ditt motiv utgörs av hela landskapet.
Om det däremot bara är en liten del av bilden som du vill ha skärpa på, bör du välja en större bländaröppning, t.ex. F2.8.
> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Om du använder en stor bländaröppning, som F2.8, samtidigt som du använder en lång brännvidd och står nära motivet, får du ett väldigt avgränsat skärpedjup.
© ShutterstockOlika objektiv ger olika bilder
Du kan ta fantastiska landskapsbilder med nästan alla objektiv, men innan du väljer brännvidd är det bra att fundera på vad du vill visa med din bild och vilken stil som du vill åstadkomma.
Om du vill fotografera vidsträckta landskap, är ett vidvinkel- eller eller till och med ultravidvinkelobjektiv med en brännvidd på omkring 11–20 mm oftast bäst val.
Om du däremot vill arbeta med sceniska element i olika lager i bilden, till exempel med en sjö i förgrunden, en skog i mellangrunden och en bergkedja i bakgrunden, får du mest ut av ett teleobjektiv som komprimerar elementen.
Om ditt mål är att skapa en naturtrogen bild, bör du välja ett objektiv med brännvidden 24–33 mm.
> Läs också: Det behöver du veta innan du köper ett objektiv

Testa att experimentera med en längre brännvidd. Det kan göra så att elementen i bilden verkar vara närmare inpå varandra och komprimera sceneriet.
© ShutterstockFå hjälp med bländarprioritet
Det är sällan man lyckas ta de allra intressantaste landskapsbilderna mitt på dagen. Det gör man i regel när solen är på väg upp eller ned, eller i dramatiskt väder.
Om du gillar att fotografera under annorlunda väder- och ljusförhållanden, bör du använda bländarprioritet.
Med programmet bländarprioritet i kameran väljer du själv bländaren, medan din kamera anpassar slutartiden för att åstadkomma en välexponerad bild. På så vis får du extra hjälp i omväxlande ljusförhållanden, t.ex. under en solnedgång.
Om du är ute i hård vind, kan du också testa att fotografera träd med lång slutartid. Då får du ett uttryck där trädstammarna står snörräta, medan trädkronorna får en effekt med oskärpa.
> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ