Fem olika objektiv

Ljusinsläppet genom ett objektiv styrs av en bländare. Bländare fungerar med hjälp av lameller som stegvis kan göra bländaröppningen större och mindre. 

Därför behöver du känna till de här sex brännvidderna

När du väljer objektiv, behöver du bestämma vad du vill fotografera och hur nära du vill komma motivet. Vi går igenom fem olika brännvidder, så att du kan komma fram till vilket objektiv som motsvarar dina behov.

Oavsett vilket objektiv du föredrar bör du utmana dig själv och experimentera med olika brännvidder för att lära dig mer om deras respektive styrkor och svagheter.

Det finns många olika möjligheter, men här tittar vi närmare på 24mm, 35mm, 50mm, 85mm135mm och 600mm. Kanske någon av dem passar för dina behov.

Alla brännvidder i den här texten refererar till en 35 mm fullformatssensor.

1. 24 mm vidvinkel är perfekt för landskap

Ett 24 mm vidvinkelobjektiv passar perfekt till dig som gillar att fotografera landskap, men du kan också använda den här brännvidden för bl.a. astrofotografi och gruppbilder.

24 mm ger nämligen ett stort skärpedjup även på stora bländaröppningar, och det kan du dra nytta av vid fotograferingar av evenemang. Se bara upp för missteckningar i hörnen om du kommer nära inpå.

I Fördelszonen kan du läsa alla recensioner och tester av kamerautrustning som har varit med i tidningen Bonnier Digital FOTO.

Sony FE 24mm F1.4 GM
Sony FE 24mm F1.4 GM

Sony FE 24mm F1.4 GM kan köpas för 17 490 kronor.

© Sony

2. 35 mm passar bra för gatufotografering

Med en brännvidd på 35 mm kan du fotografera bland annat gatubilder, evenemang och porträtt i miljö. 

35 mm är en klassisk brännvidd för många fotojournalister. Dels kan man komma nära händelsernas centrum, och dels bevarar man miljön och omgivningarna som ger bilden sammanhang. Av samma orsak passar den utmärkt för fotografering av bröllop och evenemang.

Sony FE 35mm F1.8
Sony FE 35mm F1.8

Sony FE 35mm F1.8 kan köpas för 7590 kronor.

© Sony

3. 50 mm normalperspektiv lämpar sig för daglig fotografering

Ett objektiv med en brännvidd på 50 mm lämpar sig väl för daglig fotografering, men du kan också absolut använda objektivet för bl.a. gatufotografering och porträtt i helfigur.

Det finns väldigt många anledningar till att testa att fotografera med ett prime-objektiv på 50 mm. Den viktigaste är priset – du kan köpa ett nytt 50 mm-objektiv till de flesta kamerasystem för under 1500 kronor.

Brännvidden motsvarar ungefär vad vi ser med våra egna ögon, och därför är den bra för många motiv i vardagen.

50 mm är också en klassiker, och det beror på att proportionerna är lagom. Bilden blir tillräckligt smal för att underlätta kompositionen, men även tillräckligt bred för att fånga kontexten bakom huvudmotivet.

> Läs också: Så väljer du rätt objektiv

Samyang XP 50mm F1.2
Samyang XP 50mm F1.2

Samyang XP 50mm F1.2 kan köpas för 10 441 kronor

© Samyang

4. 85 mm tele ger fina sportfoton

Med ett 85 mm-objektiv på kameran kan du ta fina sportbilder, men det lämpar sig även för porträtt och evenemang. 

85 mm finns i många sport- och porträttfotografers väskor. Den gör att huvudmotivet separeras fint från bakgrunden och komprimerar något, vilket ofta är smickrande i porträtt.

Bildvinkeln är tillräckligt bred för att du ska kunna fotografera innanför den, men du kan också mycket väl stå på håll och fånga direkta stämningsbilder under en fest.

Det är också en bra brännvidd om du står på sidolinjen under ett idrottsevenemang, eller om du ska fotografera barn eller djur.

> Läs också: Få ut mesta möjliga at paketobjektivet

Nikon AF-S NIKKOR 85mm F1.8G
Nikon AF-S NIKKOR 85mm F1.8G

Nikon AF-S NIKKOR 85mm F1.8G kan köpas för 4990 kronor.

© Nikon


5. 135 mm tele lämpar sig för porträtt

Om du vill komma nära inpå, och om du älskar ett knivskarpt motiv mot en oskarp bakgrund med snygg bokeh, är 135 mm ett bra val.

Kompressionen som man får med den längre brännvidden gör att huvudmotivet separeras fint från bakgrunden. Samtidigt ger den en smickrande effekt för porträtt i närbild.

Nackdelen med den här brännvidden är att du behöver en del svängrum och en massa ljus.

> Läs också: Ta bättre bilder med ett 3-i-1 objektivpaket till mobilen

Canon 135 mm 2.0
Canon 135 mm 2.0

Canon 135 mm 2.0 kan köpas för 10 990 kronor

© Canon

6. Bonus – nyhet från Canon: 600 mm med fast bländare

Canon har släppt en helt ny typ av objektiv till Canons spegellösa fullformatskameror, nämligen Canon RF 600mm F11 IS STM.

Objektivet har en lång brännvidd på 600 mm, men även en fast bländare på F11, vilket ställer höga krav på ljusförhållandena när man fotograferar.

Den fasta bländaren innebär dock att du kan få ett 600 mm-objektiv till ca en tredjedel av priset jämfört med andra 600 mm-objektiv.

För så lite som  bare 9290 kronor kan du alltså få samma brännvidd som professionella djurfotografer arbetar med.

Läs mer om Canons nya objektiv här.

Canon RF 600mm F11 IS STM
Canon RF 600mm F11 IS STM

Canon RF 600mm F11 IS STM kan köpas för 9290 kronor.

© Canon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av