Testa att jobba med prime-objektiv

Därför behöver du känna till de här fem brännvidderna

Zoomobjektiv är oftast praktiska, men många fotografer föredrar de skarpare, lättare och (ibland) billigare objektiven med fasta brännvidder. Men vilka motiv lämpar sig de olika objektiven bäst för?

13 februari 2018

Oavsett vilket objektiv du föredrar bör du utmana dig själv och experimentera med olika brännvidder för att lära dig mer om deras respektive styrkor och svagheter.

Det finns många olika möjligheter, men här tittar vi närmare på 24mm, 35mm, 50mm, 85mm och 135mm.

Alla brännvidder i den här texten refererar till en 35 mm fullformatssensor.

1. 24 mm - Vidvinkel

Bra för: landskap, astrofotografi, gruppbilder och fotografering av evenemang

En enkel brännvidd att experimentera med, tack vare att de flesta zoomobjektiven kan gå ner till 24 mm, samt att prime-versionerna med 24 mm är relativt billiga.

24 mm ger dig ett bra skärpedjup även på stora bländaröppningar, som du kan dra nytta av vid fotograferingar av evenemang. Se däremot upp för missteckningar i hörnen om du kommer nära inpå.

Nikon 24 mm 1,8
Nikon 24 mm 1,8

Nikon NIKKOR AF-S 24mm F/1.8 G ED rek. pris 8690 kronor.

2. 35 mm brännvidd

Bra för: gatufotografering, fotografering av evenemang samt porträtt i miljö.

35 mm är en klassisk brännvidd för många fotojournalister. Dels kan man komma nära händelsernas centrum, och dels bevarar man miljön och omgivningarna som ger bilden sammanhang. Av samma orsak passar den utmärkt för fotografering av bröllop och evenemang.

Det är också rätt objektiv för att fotografera över middagsbordet, till skillnad från 24 mm som kan förvränga folks ansikten.

Sigma Art 35 mm 1.4
Sigma Art 35 mm 1.4

Sigma Art 35mm F/1.4 DG HSM rek. pris 7500 kronor.

3. 50 mm - normalperspektiv

Bra för: gatufotografi, porträtt i helfigur och vardagsfotografering.

Det finns väldigt många anledningar till att testa att fotografera med ett prime-objektiv på 50 mm. Den viktigaste är priset - du kan köpa ett nytt 50 mm-objektiv till de flesta DSLR-system för under 1300 kronor.

Brännvidden motsvarar ungefär vad vi ser med våra egna ögon, och därför är den bra för många motiv i vardagen.

50 mm är också en klassiker, och det beror på att proportionerna är lagom. Bilden blir tillräckligt smal för att underlätta kompositionen, men även tillräckligt bred för att fånga kontexten bakom huvudmotivet.

Canon 50 mm 1.8
Canon 50 mm 1.8

Canon 50 mm 1,8 STM rek. pris 1300 kronor - Nikon 50 mm 1.8 rek. pris 1690 kronor.

4. 85 mm - lätt tele

Bra för: porträtt, fotografering av evenemang samt sportfotografi.

85 mm prime finns i många bröllops- och porträttfotografers väskor. Den gör att huvudmotivet separeras fint från bakgrunden och komprimerar något, vilket ofta är smickrande i porträtt.

Synvinkeln är tillräckligt bred för att du ska kunna fotografera innanför den, men du kan också mycket väl stå på håll och fånga direkta stämningsbilder under en fest.

Det är också en bra brännvidd om du står på sidolinjen under ett idrottsevenemang, eller om du ska fotografera barn eller djur.

Zeiss Otus
Zeiss Otus

Zeiss Otus 85 mm 1.4 till Canon och Nikon rek. pris 39 560 kroner


5. 135 mm - tele

Bra för: porträtt (även i närbild) och bröllopsfotografering

Om du vill komma nära inpå, och om du älskar ett knivskarpt motiv mot en oskarp bakgrund med snygg bokeh, är 135 mm ett bra val.

Kompressionen som man får med den längre brännvidden gör att huvudmotivet separeras fint från bakgrunden. Samtidigt ger den en smickrande effekt för porträtt i närbild.

Nackdelen med den här brännvidden är att du behöver en del svängrum och en massa ljus.

Tänk på tumregeln med slutartider på 1/brännvidd. Det betyder att du med 135 mm inte bör ha längre slutartider än 1/135 sekund, såvida du inte är väldigt stadig på handen eller använder stativ, om du vill slippa skakiga bilder. När det saknas ljus och utrymme är det bra att ha ett 85 mm-objektiv att falla tillbaka på._

Canon 135 mm 2.0
Canon 135 mm 2.0

Canon 135 mm 2.0, rek. pris 10 830 kronor

Prova dig fram

Det finns goda chanser att du kommer att älska någon av de här brännvidderna och inte vara vidare förtjust i de övriga, men det vet du inte förrän du har testat dem alla.

Utmaningen med objektiv med fast brännvidd är att det inte bara är att justera brännvidden när du ska komponera bilden. Zoomen sitter nämligen i fötterna.

Läs också vårt test om fast brännvidd eller zoom från tidningen.

>Här kan du läsa mer om objektiv.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av