Så väljer du rätt objektiv till kameran

Det finns lika många objektivtyper som det finns typer av fotografer, så hur väljer du det objektiv som bäst passar för dina behov? Få svaret i den här artikeln. 

© Shutterstock

Stor guide: Så väljer du rätt objektiv

Att välja rätt objektiv kan vara något av en djungel – det finns flera olika förkortningar och specifikationer som du behöver känna till, och varje tillverkare använder olika förkortningar för att beskriva samma egenskaper. I den här guiden får du en översikt.

När du köper en kamera ingår det i regel ett paketobjektiv av normalzoomtyp.

Oftast sparar du en slant genom att köpa kameran och objektivet som ett komplett paket, men om du gillar att fotografera kommer du ytterst sannolikt vilja utöka din samling av objektiv efter ett tag.

En av de största fördelarna med en systemkamera är att man kan byta objektivet så att det passar uppgiften. Vissa motiv kräver t.ex. ett kraftfullt tele som kan komma riktigt nära, medan andra behöver en rejäl vidvinkel som får med hela motivet.

Om det är första gången för dig att köpa ett nytt objektiv kan det vara oöverskådligt att få koll på vilket som är det bästa valet. Därför har vi satt samman den här guiden som förhoppningsvis ger svar på alla dina frågor.

Läs också: Få ut mesta möjliga av paketobjektivet

Vad är brännvidden?

Objektiv kamera brännvidd bländare

Det avgörande när du ska köpa objektiv är brännvidden. Du behöver nämligen använda olika brännvidder beroende på vad du ska fotografera. 

© Shutterstock

Objektiv delas in efter brännvidden, så om du vill veta vad som skiljer de olika objektiven åt, behöver du också veta vad de har för brännvidd.

Brännvidden är ett uttryck för objektivets förmåga att komma närmare motivet. Helt konkret mäter brännvidden avståndet mellan objektivets främsta linselement och kamerans bildsensor. I fotografins värld mäts brännvidden i millimeter.

Om du sätter ett objektiv med en längre brännvidd på kameran, snävas synfältet av, vilket medför att ser en mindre del av motivet genom linsen. Samtidigt blir det som du riktar kameran mot förstorat.

Om du å andra sidan sätter ett objektiv med kortare brännvidd på kameran kan du se mer av motivet, samtidigt som det blir förminskat.

> Läs också: De här 5 brännvidderna ska du känna till

Vilka objektivtyper finns det?

Som sagt delas objektiven in efter vilken brännvidd som de har. Övergripande sett finns det åtta typer av brännviddsområden som vi beskriver längre ner i den här artikeln. 

Samtidigt skiljer man mellan objektiv med fast brännvidd och objektiv med zoom.

På objektiv med fast brännvidd står det bara en siffra, t.ex. 35mm, medan det på zoomobjektiv står två siffror, t.ex. 18–55mm. Det indikerar att brännvidden går från 18 mm till 55 mm.

Båda typerna av objektiv har sina för- och nackdelar. Ett zoomobjektiv är i många fall mer användbart eftersom du kan använda det till många olika motiv. Å andra sidan är objektiv med fast brännvidd mindre, lättare och oftast ljusstarkare än zoomobjektiv.

Läs också: Det betyder siffrorna på objektivet

1. Objektiv i normalområdet

Normalområde objektiv arkitektur

Med ett objektiv i normalområdet kan du åstadkomma en stram komponering, vilket lämpar sig för bl.a. arkitekturfotografi. 

© Shutterstock

Objektiv som täcker 35–60 mm ligger i normalområdet. 50 mm är brännvidden som närmast motsvarar människans sy.

Därför känns det lugnt och naturligt att titta på bilder tagna vid den här brännvidden, och de ger även minsta möjliga missteckning.

Objektiv i normalområdet lämpar sig väl för landskap, arkitektur, gatufoto och porträtt. Du behöver dock gå rätt nära motivet för att ta ett klassiskt porträtt där bara ansiktet är med i bilden.

Läs också: Därför är ett 50 mm-objektiv din nya bästa vän

2. Makroobjektiv

Makro objektiv flickslända droppe

Med ett makroobjektiv på kameran får du ett väldigt litet skärpedjup, vilket medför att du kan använda en bländare på t.ex. F7.1 och ändå få en fin bakgrundsoskärpa. 

© Shutterstock

Makroobjektiv är en något speciell typ av objektiv.

De täcker 50–200 mm, vilket innebär att de har samma brännvidd som flera andra objektiv, men samtidigt har de väldigt speciella optiska fördelar.

Makroobjektiv kan nämligen återge ett motiv i storleksförhållandet 1:1 när du fotograferar på ett så litet avstånd som möjligt. Det betyder att motivet får samma storlek på sensorn som det har i verkligheten, vilket ger en fantastisk detaljåtergivning.

Makroobjektiv är idealiska för små motiv som blommor eller insekter, men de kan även användas till bl.a. porträtt där du får en snygg bakgrundsoskärpa om du använder den största bländaren.

> Läs också: Allt du behöver veta om makro

3. Korta teleobjektiv

Kort tele objektiv porträtt

Ett teleobjektiv ger naturliga proportioner och ger möjlighet för en snyggt oskarp bakgrund även vid mindre bländaröppningar. 

© Shutterstock

Objektiv som täcker 60–150 mm, går under beteckningen korta teleobjektiv. De lämpar sig särskilt väl för att fotografera porträtt, action och djur.

Här får du nämligen ett perfekt avstånd till motivet, samtidigt som bakgrunden blir fint oskarp och ansikten visas med naturliga proportioner utan förvrängning.

4. Måttliga teleobjektiv

Måttligt tele objektiv sport action

Med ett tele på t.ex. 300 mm kan du på säkert avstånd fotografera t.ex. snabba motorcyklar. En slutartid på 1/1000 sekund är bra om förarna kommer rakt mot dig.

© Shutterstock

Objektiv som täcker 150–300 mm betecknas som måttliga teleobjektiv. De är ytterst användbara, oavsett om du fotograferar porträtt, sport eller djur.

Den här objektivtypen fungerar till och med bra när man fotograferar landskap, eftersom brännvidden komprimerar perspektivet så att element i horisonten verkar ligga närmare än vad de egentligen gör.

Det ger intressantare bilder i och med att det "händer mer" i hela bildytan.

Många allroundobjektiv täcker området fint.

Läs också: Ta perfekta bilder med ett måttligt teleobjektiv

5. Långa teleobjektiv

Långt tele objektiv djur

Med ett långt tele på 300–600 mm kan du ta bilder av djur som du aldrig någonsin skulle kunna komma i närheten av – t.ex. den här lappuggleungen. 

© Shutterstock

Objektiv som täcker 300–600 mm betecknas som långa teleobjektiv. Med dem kan du komma närmare motivet än med någon annan objektivtyp. Det är oumbärligt om du t.ex. ska fotografera djur i naturen eller snabba actionmotiv.

Även vid landskap och arkitektur får du ett försprång med långa teleobjektiv. Du kan gå riktigt nära detaljer i stället för att få full översikt, och så kan du välja ut områden som innehåller något särskilt.

Om du är fascinerad av stjärnhimlen eller vill fotografera fullmånen kan du ta väldigt detaljerade bilder med ett långt teleobjektiv. Tänk på att sätta kameran på stativ.

Läs också: Så tar du skarpa bilder med teleobjektiv

6. Vidvinkelobjektiv

Vidvinkel objektiv landskap natur

Vidvinkelperspektivet är perfekt när man ska fotografera storslagna landskap – och det finns faktiskt med i flertalet paketobjektiv. 

© Shutterstock

De flesta fotografer har en måttlig vidvinkel till hands. Brännviddsområdet på 24–35 mm ligger nämligen inom de 18–55 mm som återfinns hos flertalet paketobjektiv.

Vidvinkelobjektiv är särskilt bra när man ska fotografera landskap, arkitektur och gatufotografi. Även med en måttlig vidvinkel på t.ex. 28 mm kan du få med mycket i dina landskapsbilder, och det finns faktiskt många gatufotografer som aldrig använder något annat än ett 35 mm-objektiv.

Läs också: Så får du ut mesta möjliga av ditt vidvinkelobjektiv

7. Ultravidvinkelobjektiv

Ultravidvinkel objektiv arkitektur skyline

Den kraftiga vidvinkeln ger ett stort skärpedjup, vilket är perfekt om du t.ex. ska fotografera storstäder. 

© Shutterstock

Objektiv på 14–24 mm betecknas som ultravidvinkelobjektiv, och de är oumbärliga om du ska fotografera de vida vidderna.

Förhållandet mellan elementen i för- och bakgrunden gör nästan så att det ser ut som att motivet dras ut som ett gummiband.

Den kraftiga vidvinkeln ger ett extremt perspektiv och en kraftig missteckning som t.ex. gör att byggnader välter in från sidorna, och det kan ge väldigt effektfulla bilder. Därför lämpar sig den här objektivtypen särskilt väl för landskap och arkitektur, men även för gatufoto.

> Läs också: Så får du ut det mesta av vidvinkeln

8. Fisheyeobjektiv

Fisheye objektiv landskap

Fisheyeobjektivets våldsamma missteckning kan kröka horisonten, vilket ger en surrealistisk effekt. 

© Shutterstock

Fisheyeobjektiv täcker en brännvidd på 8–14 mm, så med den här objektivtypen får du det ultimata vidvinkelobjektivet.

Den extrema bildvinkeln medför att allt som befinner sig framför dig kommer med i bilden – i vissa fall även sådant som ligger långt ute i ditt perifera synfält. Det ger en våldsam och effektfull missteckning.

Du kan också använda fisheyeobjektiv för att fotografera action, och många actionkameror som GoPro använder faktiskt extrema vidvinkelobjektiv eller fisheyeobjektiv.

Läs också: 4 tips vid fotografering med fisheyeobjektiv

Glöm inte förlängningsfaktorn

Om du har en kamera med APS-C-sensor ska du tänka på att objektivets angivna brännvidd inte är samma som du får när du sätter objektivet på kameran.

En APS-C-sensor är nämligen mindre än en fullformatssensor, så därför ska du multiplicera brännvidden med 1,5 eller 1,6, beroende på vilket kameramärke som du har. Med Canon är det 1,6, och med Nikon är det 1,5.

På så vis blir ett 70 mm-objektiv i praktiken till 112 mm-objektiv. På engelska kallas förlängningsfaktorn för "crop factor", vilket hänvisar till att bildutsnittet blir beskuret när man använder en kamera med APS-C-sensor.

Det betyder att du kommer närmare motivet än vad du gör med en fullformatssensor.

Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske nu du ska passa på att lära dig. Bonnier Digital FOTO har precis gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Det betyder att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du lätt ta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig fram genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

> Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

100 tips och kurser Bonnier Digital FOTO

Bli expert på bildbehandling med vår nya bok som är fullspäckad med tips och kurser om Lightroom, Photoshop och Elements. 

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av