Makrofotografi av insekt

Det öppnas bokstavligt talat en helt ny värld när du sätter ett makroobjektiv på kameran. Här kan du läsa om hur du kommer igång med att fotografera makro.

© Shutterstock

Allt du behöver veta om makrofotografi

Makrofotografi är inte den enklaste genren att prova sig på – särskilt inte för nybörjare. I gengäld kan du åstadkomma helt fantastiska bilder utan att gå längre än till trädgården. Här kan du läsa om hur du bär dig åt för att ta makalösa makrobilder.

17 september 2018 av Sarah Marie Winther

Vad är makrofotografi?

Den klassiska definitionen av makrofotografi är en förstoring som är så stor att motivet återges i full storlek på kamerans bildsensor. 

Men uttrycket makrofotografi används i allmänhet om närbilder på små motiv som insekter, blommor eller vattendroppar. 

Ett makrofotografi kräver att fotografen rent fysiskt går riktigt nära motivet, så att det bara är några få centimeters avstånd mellan motivet och objektivet. Med andra ord är det inte äkta makro om du bara använder objektivets zoom från ett längre avstånd – även om denna metod också kan ge fina bilder.

Det fantastiska med makrofotografi är att du kan komma riktigt nära detaljer som du aldrig skulle lägga märke till i vardagen, t.ex. morgondagg på ett grässtrå, en blommas ståndare eller flugans fasettögon.

Makrofotografi av blomma

Med ett makroobjektiv kan du ställa in skärpan på naturens många förunderliga detaljer. 

© Shutterstock

Vilken utrustning kräver makrofotografi?

Det är inte alla kameror som kan fokusera på några få centimeters avstånd, vilket makrofotografi kräver. 

Många kompaktkameror och systemkameror har dock fotoprogram som är särskilt anpassade för makro, och som kan ge riktigt bra bilder.

Men om du vill sätta igång med makro på allvar krävs det extrautrustning.

Makro med ditt paketobjektiv

Om du har ett vanligt zoomobjektiv kan du också använda detta för att fota makro. Välj en så lång brännvidd som möjligt och gå så nära inpå som objektivets närgräns tillåter.

Med den här metoden kan du vanligen täcka ett fem–sex centimeter långt motiv på bredden. Sedan kan du beskära bilden och komma ännu närmare.

Du kan även använda det här smarta knepet för att få en större förstoringsgrad helt utan dyr specialutrustning.

Makro med mellanringar

En annan metod är att använda mellanringar för att förvandla ditt vanliga objektiv till ett makroobjektiv. En mellanring minskar objektivets närgräns, så att du kan fokusera närmare än annars.

Det går att använda mellanringar med alla objektiv, och de kostar oftast mycket mindre än ett makroobjektiv. 

Glöm däremot inte att kontrollera att mellanringen är kompatibel med din kamera och ditt objektiv, så att du kan vara säker på att autofokusen fungerar.

Om du vill veta mer om hur mellanringar fungerar kan du läsa vår guide till billig makrofotografering

Investera i ett makroobjektiv

Bäst resultat får du dock med en DSLR-kamera och ett makroobjektiv. 

De mest populära modellerna har en brännvidd på 90–105 mm, men det finns också modeller med kortare brännvidder, t.ex. 50 mm eller 60 mm.

Med de kortare brännvidderna ska du dock tänka på att behöver komma närmare inpå för att kunna fokusera, vilket innebär att du riskerar att skrämma bort ditt motiv.

Det viktigaste med ett makroobjektiv är att det ska kunna fokusera så nära som till förhållandet 1:1, så att motivet återges på sensorn i samma storlek som det har i verkligheten.

Om du fotograferar en blomma på 1,5 x 2 centimeter, tar den med andra ord upp 1,5 x 2 centimeter på sensorn och därmed också på bildytan. 

Ett makroobjektiv kan också användas på andra avstånd och fungerar riktigt bra som porträttobjektiv, så det finns flera skäl till att investera i ett.

Alla äkta makroobjektiv har en fast bländare på omkring F2.8, vilket ger ett väldigt litet skärpedjup och därmed en snygg bakgrundsoskärpa som isolerar motivet.

Läs också om hur du får ut mesta möjliga av ditt makroobjektiv. 

Vilka makromotiv är bra att börja med?

Makrofotografi av blomma

När man kommer nära inpå är många blommor små konstverk med fantastiska former och färger som kan ge fina bilder. 

© Shutterstock

Det kan vara bra att börja med några enkla motiv medan du fortfarande håller på att lära känna din kameras makroprogram, dina mellanringar eller ditt makroobjektiv.

Ett bra nybörjarmotiv för makro är blommor; de finns i alla tänkbara former och färger och de blir inte rädda av att du går nära dem. 

När du har hittat en blomma som du vill fotografera, kan du experimentera med olika vinklar tills du hittar en vinkel som bäst framhäver blommans kännetecken. 

Makrofotografi af fluer

Med ett makroobjektiv på kameran blir flugor fascinerande skapelser med sina fasettögon i fina färger. 

© Shutterstock

Insekter som flugor, bin och nattsvärmare är också fina makromotiv som är lätta att hitta både inom- och utomhus. Det är spännande att fotografera levande varelser så nära inpå, men det är också mer utmanande än att fotografera t.ex. blommor. 

Om du har möjlighet är det bäst att leta efter insekter tidigt på morgonen eller sent på kvällen, eftersom de kallblodiga djuren är mer stillasittande vid de här tidpunkterna. 

Makrofotografi av vattendroppe

En perfekt tidpunkt att gå på fototur är precis när det har regnat. Leta efter grässtrån, blad och blommor med vattendroppar på och prova dig fram med en så stor bländaröppning som möjligt. 

© Shutterstock

Vattendroppar är ett ytterst fotogeniskt makromotiv, och möjligheterna är oändliga – du kan fotografera dem när de hänger under kranen, när de rinner nedför fönstret eller när de ligger på ett blad eller en blomma. 

Om väderprognosen inte lovar regn kan du fylla en sprejflaska och placera ut dina egna droppar på t.ex. en krukväxt eller en buske i trädgården. 

Makrofotografi av öga

Ett enkelt motiv som kan ge vackra makrobilder är det mänskliga ögat. 

© Shutterstock

Människor är i sig inte några bra makromotiv, men alla har en eller fler intressanta detaljer som du kan ställa in skärpan med ett makroobjektiv – bl.a. reflektioner i ögonen, små smilgropar eller rynkiga händer.

Du kan även läsa våra tips om hur du kan ta ännu skarpare makrobilder

Du kan även ta snygga makrobilder med mobilkameran med hjälp av ett makroobjektiv till mobilen. På så vis öppnar sig en helt ny värld av mobilbilder.

Du kan köpa ett fiffigt  3-i-1-objektivpaket till mobilen samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av