Makrofoto
© Shutterstock

Makro: Så får du ut mesta möjliga av objektivet

Med ett makroobjektiv kan du komma riktigt nära de finaste detaljerna när du t.ex. fotograferar blommor eller insekter. Inga andra objektivtyper klarar den här uppgiften lika bra. Här får du våra bästa tips vid fotografering med ett makroobjektiv.

Även om brännviddsområdet hos makroobjektiv inte skiljer sig från jämförbara normalobjektiv, är de optiska skillnaderna påtagliga och dessa ger helt unika möjligheter. 

Specialanpassade makroobjektiv kan återge ett motiv i storleksförhållandet 1:1 när du fotograferar vid närgränsen. Det innebär att motivets storlek på sensorn är densamma som dess faktiska storlek. 

En blomma som har en diameter på två centimeter tar alltså upp två centimeter av sensorn. Det giver en oöverträffad detaljåtergivning.

Nikon F-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED makroobjektiv

Det är en fördel om makroobjektivet har bildstabilisering och intern fokusering som det här makroobjektivet från Nikon.

© Nikon

Skillnad på beskärning vid makrofotografi

Sensorstorleken påverkar inte förstoringsgraden, men beskärningen ändras. Med en APS-C-kamera får du således ett mindre utsnitt än med fullformat på samma brännvidd.

Den höga förstoringsgraden innebär att makroobjektiv är perfekta när man vill återge de finaste detaljerna. Du kan komma riktigt nära småkryp och blommor eller fotografera frimärken uppifrån. Här är den minimala missteckningen och den fina optiska kvaliteten en stor fördel.

Rejäla avstånd är bäst vid makrofotografering

Ju större brännvidden är, desto längre avstånd kan du hålla till motivet när du fotograferar makro. Det kan särskilt vara bra när du fotograferar insekter som kan bli skrämda och ge sig av om du råkar komma för nära. 

Om du står för nära riskerar du också att skugga motivet med objektivet.

Om ditt objektiv har en brännvidd på 50–60 mm blir ditt minsta arbetsavstånd till motivet vara omkring 20 cm. Om makroobjektivet har en brännvidd på 180–200 mm bör du räkna med 50 cm.

Väldigt litet skärpedjup

Många makroobjektiv är ljusstarka med en bländare på t.ex. F2.8, så du bör hålla koll på det lilla skärpedjupet. Även med en liten bländaröppning på F16 kommer avgränsningen att vara tydlig.

Det är för övrigt optimalt om makroobjektivet har intern fokusering, så att objektivets längd inte påverkas när du fokuserar. Därmed skräms inte små djur lika lätt.

Läs mer om makrofotografering här

Makrobild av insekt

Om du fotograferar insekter är det bra att använda ett enfärgat pappersark som bakgrund för att få motivet att framträda tydligare.

Makroobjektiv har fler funktioner

Makroobjektiv kan användas för andra motiv på längre avstånd, där de i princip har samma bildvinkel som andra objektiv med en jämförbar brännvidd. 

På kort avstånd blir bildvinkeln däremot betydligt mindre med ett makrobjektiv.

Makrotiptips för dig:

  • Använd gärna blixt vid makrofotgrafering. Då kan du välja en liten bländaröppning, så att skärpedjupet blir större. En ringblixt är optimalt, men du kan även använda en vanlig blixt. Justera ljusstyrkan med blixtkompensationen.

  • Du kan även använda en reflektor i stället för blixt. Med reflektorn kan du lätta upp skuggorna med hjälp av omgivningens naturliga ljus. Vinkla reflektorn så att den reflekterar ljuset åt rätt håll. Här tipsar vi om hur du kan tillverka din egen reflektor nästan helt gratis.

  • Använd gärna skärmen som sökare. Om du har en konventionell DSLR-kamera bör du aktivera live view. Här kan du förstora fokusområdet för att kolla att bilden blir skarp och så att fokus ligger på helt rätt punkt.

  • Om du vill kan du ta många bilder, t.ex. 20, av samma motiv ock lägga fokus olika i varje bild. Sedan kan du lägga samman bilderna i t.ex. Photoshop för att åstadkomma skärpa över hela motivet. Den här tekniken kallas för fokusgaffling och är väldigt populär bland makrofotografer. I Fördelszonen kan du lära dig hur du lägger samman flera bilder av samma motiv.

I tidningen Bonnier Digital FOTO kan du följa med i vår serie "Blickfång – allt om gluggarna", där vi går igenom alla olika brännviddsområden från fisheye till långt tele samt specialobjektiv. Varje avsnitt handlar om ett nytt område.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa serien på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste tio numren av Bonnier Digital FOTO.

Redaktionen rekommenderar: Objektiv för mobiltelefonen

Du får mycket mer ut av mobilkameran om du sätter externa objektiv på mobilen. Så kan du bl.a. få fisheyeeffekt, extra vidvinkel och möjlighet att komma riktigt nära blommor och småkryp med makro.

Med andra ord omvandlar du plötsligt kameran som du alltid har med dig till en mångsidigare kamera som kan hantera nästan alla typer av motiv. Och då blir det helt enkelt lite roligare att fotografera med mobilen.

Just nu får du ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Läs om erbjudandet här. 

I videon nedan kan du se vilka möjligheter som öppnar sig med mobilobjektiven:

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av