Reflektor

Med enkla medel kan du tillverka en egen reflektor för porträttfoton

Tillverka din egen reflektor nästan gratis

En reflektor är nästan ett oumbärligt tillbehör när man bland annat ska fotografera porträtt. Här visar vi hur du enkelt och billigt kan tillverka din egen.

29 juli 2020

En reflektor är ett perfekt hjälpmedel vid bl.a. porträtt- och makrofotografering. Med reflektorn kan du både mjuka upp skuggor i porträttet när du fotograferar med blixt, och du kan använda den som ljuskälla när du inte vill använda blixt.

Tillverka din egen reflektor

Reflektorer finns i många olika storlekar, kvaliteter och prisklasser, men det är faktiskt både enkelt och billigt att göra sin egen reflektor.

I och med att den inte kan vikas eller fällas samman som många av de modeller som man köper är det bra att inte göra den alltför stor om du ska ha med den ut på en runda.

Det enda du behöver är:

  • En bit styvt papp

  • Aluminiumfolie

  • Limstift

  • Tejp

>>Läs också: 5 tips för att fotografera fina porträtt

Så här tillverkar du reflektorn

Steg 1: Klipp till aluminiumfoliet så att det passar till pappskivan. Lämna lite extra ute kanterna, så att du kan vika det runt om skivans sidor.

Steg 2: Stryk ett tunt lager lim på hela skivan.

Steg 3: Lägg foliet på skivan och kontrollera att det är helt jämnt. Använd eventuellt en fönsterskrapa för att jämna ut ytan från mitten och ut mot kanterna, så att den blir fin och jämn. Du har bara en chans, så se till att vara noggrann.

Steg 4: Vik aluminiumfoliet runt om pappskivans kant. Fäst det med tejp hela vägen runt, så håller det bättre.

Bonustips 1: Om skivans baksida är vit har du en dubbel reflektor. I starkt solsken kan en silverfärgad reflektor ge för mycket ljus, och då kan den vita sidan passa bättre.

I den här videon visar vi dig på 30 sekunder hur vi gjorde.

Så använder du reflektorn

När du använder reflektorn som en extra ljuskänsla, behöver du bara vinkla den, så att den reflekterar ljus från t.ex. himlen in mot modellens ansikte.

Undvik att reflektera direkt solljus; det blir för starkt, och då fräter hudtonerna ur. Dessutom bländar solljuset personen, som får det svårt att se naturlig ut på bilden.

Låt personen som du ska fotografera hålla reflektorn, och justera vinkeln tills ljuset är perfekt.

>>Läs också: Välj rätt blixt

Reflektor vid porträttfotografi

Genom att vinkla reflektorn korrekt, har vi lättat upp skuggorna i ansiktet utan att använda blixt.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av