Fisheyeobjektiv

Man får ofta väldigt påtagliga missteckningar i bakgrunden när man fotograferar med fisheyeobjektiv.

© Shutterstock

4 tips vid fotografering med fisheyeobjektiv

Många landskaps- och arkitekturfotografer använder extrema vidvinklar för att få med de vidare perspektiven, men det kan faktiskt vara roligare och intressantare att gå hela vägen och i stället använda ett fisheyeobjektiv.

1 augusti 2018 av Poul Siersbæk / Mathias Blohm Schytte

När du fotograferar med ett fisheyeobjektiv kan du få fantastiskt snygga och effektfulla bilder som suger in betraktaren.

Den extrema vinkeln på 180 grader betyder att du får med allt som befinner sig framför dig i bilden, även sådant som du bara anar i ögonvrån.

Vinkeln medför att bilden som träffar sensorn är extremt förvrängd, men det är också det som gör fisheyeobjektiv extra roliga att arbeta med.

1. Kontroll över ljusmätningen

På grund av objektivets bildvinkel är det stor skillnad mellan de olika ljusförhållandena i bilden.

Därför är det oftast bäst att ställa in kamerans ljusmätare på matrismätning.

Den mäter och analyserar nämligen ljuset i hela bildytan, vilket medför att du minimerar förekomsten av över- eller underexponerade delar.

Du kan eventuellt behöva använda exponeringskompensation för att t.ex. dämpa högdagrarna.

Fota helst i råformat; då har du bäst möjligheter att korrigera exponeringen och få fram fler detaljer.

Läs också: Välj rätt ljusmätning i kameran

Fisheyeobjektiv

I en bild som den här är det stora skillnader mellan högdagrar och skuggor. I regel får du bäst resultat om du använder matrismätning/evaluerande ljusmätning. 

© Claudio Pecci // Unsplash

2. Dra nytta av missteckningen

Något av det mest karakteristiska med fisheyebilder är de extremt störtande linjerna.

Det gäller i synnerhet om du fotograferar på platser med stora objekt ute i sidorna.

Om du inte vill har en böjd horisontlinje ska du placera bildens centrum vid horisonten.

Om kameran har ett inbyggt vattenpass är detta till god hjälp. Det aktiveras i kameramenyn. Många vattenpass registrerar både lutningar uppåt och nedåt, respektive åt sidorna.

Om du har fotograferat i råformat kan du alltid korrigera flertalet missteckningar med funktionen Objektivkorrigering i t.ex. Photoshop eller Lightroom.

I den här videon i Fördelszonen kan du se hur du enkelt avlägsnar missteckningar i Photoshop (endast för prenumeranter).

Fisheye lens

Det är enkelt att korrigera missteckningar i t.ex. Lightroom eller Photoshop om du inte är så förtjust i de galna linjerna som man får med fisheyeobjektivet. 

© Viktor Forgacs // Unsplash

3. Koll på slutartiderna

Generellt behöver du inte fundera så mycket på slutartiden, men du ska tänka på att rörliga objekt i förgrunden blir mycket oskarpare än om de befinner sig i bakgrunden.

Bildvinkeln innebär däremot också att du kan använda långa slutartider på 10 eller 20 sekunder när du fotograferar på kvällen, och med ett fisheyeobjektiv får man också en mer dramatisk effekt av ljusstreck.

Om du fotar på fri hand kan du också åstadkomma roliga effekter genom att välja långa slutartider.

4. Glöm inte skärpedjupet

I och med att fisheyeobjektivet har en så stor bildvinkel ger det också ett extremt stort skärpedjup.

Det betyder att du på t.ex. bländare F8.0 eller F11 får skärpa över hela bilden – både objekt som är några få centimeter framför objektivet och element långt borta vid horisonten.

Om ljusförhållandena tillåter det är det därför bra att välja ett bländarvärde i det här området.

Det gör att det är härligt enkelt att fokusera med fisheyeobjektivet, och det är idealiskt om du har intressanta objekt i både för- och bakgrunden.

Å andra sidan innebär detta att det är väldigt svårt att isolera huvudmotivet. Se därför till att välja en lugn bakgrund.

Läs också: Förstå skärpedjupet på fem minuter

Fisheyeobjektiv

Om du fotograferar på bländare F8.0 eller F11 med ett fisheyeobjektiv får du också ett näst intill oändligt skärpedjup där både förgrunden, mellangrunden och bakgrunden blir knivskarpa. 

© Andrew Sharples // Unsplash

Testa fisheyeobjektiv till mobilen

Om du ännu inte har investerat i ett fisheyeobjektiv till kameran kan du börja med att testa effekten på mobilen.

Just nu kan du nämligen få ett smart objektivpaket med Bonnier Digital FOTO.

Objektivpaketet består av tre olika objektiv: Makro, vidvinkel och fisheye, och det gör det möjligt att ta väldigt många roliga och annorlunda bilder, vilket du kan se i videon nedan.

Du betalar bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter för objektivpaketet samt två nummer av Bonnier Digital FOTO. Då får du naturligtvis även genast åtkomst till Fördelszonen, och så kan du läsa de senaste 10 numren av Bonnier Digital FOTO via tidningsappen Wype redan i dag!

> Gå direkt till erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av