Canon EF-S 18-55mm F3.5-5.6 IS STM

Det klassiska paketobjektivet på 18–55 mm har mycket mer att erbjuda än vad man skulle kunna tro.

© Canon

Få ut mesta möjliga av paketobjektivet

Dit paketobjektiv har mycket mer att erbjuda än vad du kanske tror. Du behöver bara använda det på rätt sätt, och till de motiv som det lämpar sig bäst för. Här får du våra fem bästa tips på hur du kan få optimal effekt av det billiga objektivet.

11 december 2017 av Poul Siersbæk

De allra flesta DSLR-kameror och kompakta systemkameror säljs i paket med ett litet zoomobjektiv som ger både en aning vidvinkel och en smula tele. 

De här objektiven, som ofta kallas för kitobjektiv eller paketobjektiv, har oftast ett brännviddsområde på 18–55 mm, vilket omräknat till fullformat motsvarar cirka 24–83 mm. 

Det täcker i de flesta fall det som man oftast har användning för. Utöver detta har paketobjektiven fördelen att de är lätta och kompakta.

Så når du längre med paketobjektivet

Den optiska kvaliteten är naturligtvis inte jämförbar med betydligt dyrare objektiv, och du kan begränsas av faktorer som låg ljusstyrka och långsammare autofokus. 

Men du kan ändå komma riktigt långt med ditt billiga objektiv om du bara använder det på bästa sätt. 

Här får du fem tips på hur du får ut mesta möjliga av det billiga objektivet.

> Läs alla nyheter om objektiv här

Nikon AF-P NIKKOR DX 18-55mm F3.5-5.6G VR

Med ett litet paketobjektiv får du låg vikt och ett brännviddsområde som täcker de vanligaste behoven.

© Nikon

Tips 1: Välj den kortaste brännvidden för landskap

Även om det är bäst med renodlade vidvinkelobjektiv när det gäller landskap, arkitektur och interiör, kan du komma långt med paketobjektivet. 

Om du väljer den kortaste brännvidden, t.ex. 18 mm, på en APS-C-kamera, medför kamerans brännviddsförlängning att brännvidden motsvarar 24 mm på en fullformatskamera – det vill säga en behärskad vidvinkel. 

Du hittar vanligtvis den bästa skärpan omkring bländare F8.0. Om det medför att slutartiden blir lång, kan du använda stativ.

Läs också: Få bättre bilder med 3-i-1-objektivkit för mobiltelefonen


Tips 2: Använd den största bländaröppningen för porträtt

När du fotograferar porträtt är det viktigt att personen framträder tydligt mot en oskarp bakgrund. 

Det kräver att du använder en stor bländaröppning som ger ett litet skärpedjup. 

Ett porträttobjektiv i proffsklass kan ha en största bländaröppning på F1.4. Om du väljer paketobjektivets teleinställning kan du inte tvinga till en större bländare än F5.6. 

Då är det viktigt att du ser till att ha ett extra stort avstånd mellan motivet och bakgrunden för att åstadkomma en fin oskärpa. 

Kombinationen av stor brännvidd (55 mm), stor bländaröppning (F5.6), fokus nära motivet samt väl tilltaget avstånd till bakgrunden ger dig ett tillräckligt litet skärpedjup för att åstadkomma en oskarp bakgrund. 

Læs også: Därför är ett 50 mm-objektiv din (nya) bästa vän

Porträtt med litet skärpedjup.

Den här bilden är tagen vid bländare F6.3 och en brännvidd på 50 mm. När modellen står nära kameran med rejält avstånd till bakgrunden, kan du absolut få en oskarp bakgrund och ett litet skärpedjup med paketobjektivet.

© Felipe Correia // Unsplash

Tips 3: Använd kamerans objektivkorrigering

Paketobjektiv tillverkas oftast av billigare material än dyrare objektiv, och därmed är den optiska kvaliteten naturligtvis inte heller den högsta. Därför är det vanligt med fenomen som vinjettering och kromatisk aberration i olika grad.

För att avhjälpa detta och slippa mörka bildhörn, kan du med fördel aktivera objektivkorrigering i kameramenyn.

Du kan även korrigera objektivfel i Lightroom eller Photoshop. Här hittar du vår videoguide i Fördelszonen (bara för prenumeranter).

> Du kan köpa tre objektiv till mobilen för ett väldigt förmånligt pris med Bonnier Digital FOTO. Läs mer här.

Tips 4: Få skarpa bilder med bildstabilisering

Väldigt många paketobjektiv har numera inbyggd bildstabilisering som kan ge dig skarpa bilder vid slutartider på t.ex. 1/15 sekund eller längre, även när du fotograferar på fri hand. Det är perfekt när du ska ta kvälls- eller nattbilder.

Glöm därför inte att aktivera bildstabiliseringen på objektivet eller i kameramenyn. Om du ska fota med kameran på stativ ska du stänga av bildstabiliseringen.

Läs också: Uppgradera paketobjektivet och få bilder i särklass

Tips 5: Fota gärna i råformat

Kamerans jpeg-filer är ofta riktigt fina, men om du väljer att fotografera i råformat kan du få ut betydligt fler detaljer ur bildfilerna i bildbehandlingen.

I råkonverteraren kan du justera objektivfel, och så kan du korrigera exponeringen till perfektion. Detsamma gäller för skärpan som absolut kan behöva ett litet lyft när man fotar med paketobjektivet.

Läs också: Undvik missteckning i bilderna

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av