Kameraobjektiv

Missteckning är ett rätt vanligt objektivfel.

© Shutterstock/Titov Dmitriy

Undvik missteckning i bilderna

Missteckning är ett vanligt objektivfel. Det visar sig genom att raka linjer som i verkligheten ligger parallellt med bildkanten blir krökta på bilderna. Lyckligtvis är det enkelt att åtgärda det här problemet.

13 juli 2017 av Poul Siersbæk

Missteckning, eller förvrängning, är en vanlig typ av objektivfel. Det visar sig genom att raka linjer som i verkligheten ligger parallellt med bildkanten blir krökta på bilderna. 

Linjerna kan antingen bukta utåt i mitten och ge en tunnformig missteckning, eller så kan de bukta inåt och ge kuddformig missteckning.

Det finns bara de här två typerna av missteckning. Det är vanligt att ett zoomobjektiv har tunnformig missteckning på de kortaste brännvidderna och kuddformig missteckning på de längsta. 

Missteckning tydligast på zoomobjektiv

I praktiken är det sällan något man märker, men särskilt på zoomobjektiv med vidvinkel kan det synas tydligt. 

Många kameror korrigerar felet automatiskt i bildalstringen, och annars är det enkelt att åtgärda det i bildbehandlingen.

Tunnformig missteckning

Tunnformig missteckning syns genom att raka linjer utmed kanterna buktar utåt som på en tunna. Därav namnet.

© Shutterstock/StudioPhotoDFlorez
Kuddformig missteckning

Kuddformig missteckning har linjer som böjs inåt. Du kan kolla om dina egna motiv har problem med missteckning genom att fotografera en tavla som hänger på väggen.

© Shutterstock/StudioPhotoDFlorez

Så blir du av med missteckning:

  1. Använd makroobjektiv; de är beräknade mot missteckning, så här uppstår problemet bara i ytterst liten skala om det över huvud taget förekommer.
  2. Många kameror kan korrigera missteckning i menyn under t.ex. Förvrängningskontroll eller Korrigering av objektivaberration.
  3. Lightroom kan automatiskt korrigera objektivfel under Framkalla i panelen Objektivkorrigeringar. Här väljer du Aktiver profilkorrigeringar. En jämförbar funktion finns även i råkonverteraren till Photoshop CC.

Frågan om missteckning kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 11/2017, där du bland annat också får tips på hur du får koll på ljusmätaren, exponeringssteg, mellanformat samt tips på hur du kan ta bättre landskapsbilder.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, och läs genast tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av