Så fungerar objektivet

Guide: Så fungerar objektivet

Det finns enormt många olika modeller och fattningar att välja mellan när det gäller objektiv. Vi ger en total översikt över objektivets uppbyggnad och berättar vad de många olika förkortningarna står för.

Objektivet är ett tekniskt underverk av glas, elektronik och mekanik.

När tillverkarna pensionerar ett objektiv och lanserar ett nytt med samma specifikationer, har det utan undantag bättre skärpa än sin föregångare.

Nya glassorter, förbättrad konstruktion, bättre coating och designändringar innebär att objektiven löpande blir allt bättre.

Tyvärr kan man inte läsa sig till bildkvaliteten utifrån objektivets konstruktion och specifikationer.

Koll på fattningarna

Fattningen består av kopplingen mellan objektiv och kameran. Det är här som de elektroniska signalerna överförs mellan kamera och objektiv för att säkra en så bra bild som möjligt.

I och med att både kameror och objektiv har olika funktioner, skiljer sig även de olika fattningarna åt, och det är inte alltid de passar ihop.

Canon och Sony har tre typer av fattningar vardera, medan Nikon, Pentax och Fujifilm har två. Leica har hela fyra olika fattningar, och Olympus, Panasonic och Sigma har i sin tur bara en typ av fattning.

Läs mer om vad de många olika förkortningarna på objektiven står för, och få rätsida på sammanhanget mellan sensorstorlek och brännvidd i tidningen Bonnier Digital FOTO 2/2017 som finns ute i butikerna nu.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av