Fast brännvidd eller zoom – vad bör man välja?

Objektiv kan generellt sett delas in i två typer – fast brännvidd och zoom. Men vilket är bäst? Du får svaret nedan.

25 maj 2021 av Sarah Marie Winter

Det finns massor av objektiv på marknaden, men generellt kan de delas in i två kategorier – objektiv med fast brännvidd, som på engelska kallas "primes", och objektiv med zoom. 

Som fotograf kan det vara svårt att veta vad man bör välja. Det kan verka praktiskt att ha ett enda zoomobjektiv som täcker ett stort brännviddsområde i stället för att släpa på flera objektiv med olika fasta brännvidder. Men är det hela sanningen? 

Nedan reder vi ut begreppen för att hjälpa dig välja den objektivtyp som är rätt för dig. Först ska vi dock titta på skillnaderna mellan de två objektivtyperna.

Kvinna fotograferar annan kvinna i stadsmiljö

Ett objektiv med fast brännvidd är vanligtvis billigare, lättare och skarpare än ett zoomobjektiv. 

© Shutterstock

Vad är ett objektiv med fast brännvidd?

Ett objektiv med fast brännvidd har, som beteckningen antyder, en enda brännvidd och ett enda perspektiv. Det kan alltså inte zooma.

Dessa objektiv finns med många olika brännvidder och ljusstyrkor, till exempel Canon EF 14mm F2.8L II USM, Nikon AF-S 50mm F1.8G och Sigma AF 500mm F4 DG OS HSM.

Vad är ett zoomobjektiv?

Ett zoomobjektiv har däremot en variabel brännvidd som du kan ändra genom att vrida på zoomringen. I specifikationerna anges brännviddsområdets båda ändlägen, till exempel 24–70 mm eller 100–400 mm. 

Billigare objektiv har ofta variabel ljusstyrka, till exempel F3.5–F5.6. Det betyder att F3.5 är den maximala ljusstyrkan vid kortaste brännvidden medan F5.6 är den maximala ljusstyrkan vid den längsta brännvidden.

Dyrare proffsobjektiv har vanligtvis samma ljusstyrka genom hela brännviddsområdet, till exempel Sigma AF 70-200mm F2.8 DG OS HSM.

> Läs även: Stor guide till objektiv

Man fotograferar vilda djur i naturen

Ett zoomobjektiv täcker flera behov på en gång, vilket gör att du kanske slipper bära på en stor väska med utrustning. 

© Shutterstock

Fördelar med fast brännvidd

Pris

En av de främsta fördelarna är att många nyare objektiv med fast brännvidd är betydligt billigare. Bland annat kostar Canon 24mm F2.8 bara 1 690 kronor, medan ett Canon 24-70mm F2.8 går på hela 18 990 kronor. 

Om du köper fyra objektiv på exempelvis 24 mm, 35 mm, 50 mm och 85 mm som täcker in hela brännviddsområdet, blir det ändå billigare än motsvarande zoomobjektiv.

Storlek

En annan fördel med objektiv med fast brännvidd är att de i de flesta fall är betydligt mindre och lättare. Ett 70-200mm F2.8-objektiv med bildstabilisering är till exempel blixtsnabbt och skarpt, men det väger hela 1,5 kilo. 

Du kanske inte har något emot att släpa runt på ett tungt objektiv, men dina axlar och din rygg kommer på sikt att lida av den extra vikten. 

Kvalitet

De flesta professionella zoomobjektiv har en maximal ljusstyrka på F2.0-F2.8 medan det finns objektiv med fast brännvidd som går ända ner till F0.95. Det ger naturligtvis en mjukare bakgrundsoskärpa, vilket är viktigt i exempelvis porträtt. 

Och även om tillverkarna hela tiden blir bättre på att konstruera zoomobjektiv med högre och högre bildkvalitet, så är det generellt objektiven med fast brännvidd som ger skarpast bilder. 

Eller annorlunda uttryckt: Om du vill ha lika hög bildkvalitet från ett zoomobjektiv som du kan få med ett objektiv med fast brännvidd, måste du vara beredd att betala för det.

> Läs även: Därför ska du känna till de här 5 brännvidderna

Man med kamera står och funderar

Valet av objektiv beror på vilka motiv du tänker fotografera och vad du prioriterar högst: pris, vikt, kvalitet eller användbarhet. 

© Shutterstock

Fördelar med zoom

Om allt talade för objektiv med fast brännvidd skulle knappast någon använda zoomobjektiv, men de senare är extremt populära trots att de har högre pris och väger mer. Nedan kan du läsa om varför. 

Användbarhet

Den största fördelen med zoomobjektiv är mångsidigheten. Om du vill kunna fotografera en massa olika situationer är det bekvämt att kunna gå från vidvinkel till tele genom att bara vrida på en ring. 

Landskaps- och porträttfotografer behöver vanligtvis inte denna mångsidighet, men djur- och sportfotografer som ofta är låsta till en viss fotoplats har stor nytta av att kunna zooma.

Rörlighet

En annan fördel är att ett enda zoomobjektiv kan ersätta två eller tre objektiv med fast brännvidd, och därmed behöver du bara tänka på ett objektiv: det som sitter på kameran.

I bästa fall innebär det att du kan lämna kameraväskan hemma, och dessutom slipper du riskera att få smuts och skräp på sensorn när du tvingas byta objektiv i tid och otid. 

... så vad ska du välja?

När du börjar fotografera kommer du förr eller senare att ställas inför valet mellan ett objektiv med fast brännvidd och ett zoomobjektiv. Och som du har förstått finns det för- och nackdelar med båda typerna.

Du måste därför fundera över vilka behov du har. Om du till exempel bara ska ta porträtt och landskapsbilder, samtidigt som hög bildkvalitet är viktigt för dig, då är det bästa valet förmodligen två objektiv på exempelvis 24 mm och 85 mm.

Ska du däremot använda kameran på storstadsresor där motiven varierar och du vill slippa en tung packning, då är nog ett zoomobjektiv med lägre ljusstyrka och stort brännviddsområde att föredra. 

> Läs även: Vad du behöver veta innan du köper ett objektiv

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av