50 mm brännvidd

I slutet av den här artikeln rekommenderar vi tre 50 mm-objektiv i olika prisklasser. 

© Bonnier Digital FOTO

Därför är ett 50 mm-objektiv din (nya) bästa vän

Om du ska utöka din utrustning med ett enda objektiv, får du ofta rekommendationen att välja ett på 50 mm. Och det finns det många goda skäl till.

31 augusti 2016

Ett paketobjektiv som 18–55 mm F/3.5–5.6 har många begränsningar. Det upptäcker många rätt snabbt när de ger sig ut i fotovärlden.

Men vad skal man då köpa när man vill bygga ut sin utrustning? Det korta svaret måste vara ett 50 mm-objektiv, oavsett om du använder Nikon, Canon, Sony eller något annat.

Varför? Det berättar vi här i 10 kortfattade punkter:

1. Objektivet är bra när ljuset är dåligt
2. Du får mycket objektiv för pengarna
3. Objektivet är lätt
4. Du kan fotografera med litet skärpedjup
5. Den stora bländaren ger en snygg bokeh
6. Du får skarpare bilder
7. Det är ett mångsidigt objektiv
8. Det perfekta reseobjektivet
9. Ett 50 mm-objektiv gör dig till en bättre fotograf
10. 50 mm-objektiv finns tillgängliga i flera prisklasser

1. Objektivet är bra när ljuset är dåligt

Ett objektiv med en fast brännvidd på 50 mm har vanligen en bländaröppning på 1,8 eller större.

Om man jämför med paketobjektivets F5,6 ger detta tre bländarsteg, eller åtta gånger så mycket ljus genom objektivet.

Det gör att man kan använda kortare slutartider för skarpare bilder eller lägre ISO-värde för mindre brus.

Foto inomhus i svagt ljus

50 mm-objektiv är många fotografers favorit vid fotografering inomhus.

© Unsplash/Abi Lewis

2. Du får mycket objektiv för pengarna

De flesta kameramärken tillverkar ett 50 mm-objektiv för omkring 1250–2000 kronor. Det er otrolig billigt för ett objektiv när man jämför med andra objektivtyper.

Det gör också 50 mm till ett perfekt val för nybörjare. Det är nämligen ett av de billigaste tänkbara sätten att uppgradera din utrustning.

3. Objektivet är lätt

De billigare varianterna av 50 mm-objektiv väger omkring 150 gram, så det finns ingen anledning att lämna kvar just det här objektivet därhemma.

Dessutom tar ett 50 mm-objektiv inte upp särskilt mycket utrymme, så det är lätt att ta med det i väskan och vara redo att fotografera en lång rad olika motiv. 

4. Du kan fotografera med litet skärpedjup

Tack vare den stora bländaröppningen på t.ex. F/1.8 har du möjlighet att ta snygga bilder med litet skärpedjup, vilket ger en snyggt oskarp bakgrund i t.ex. dina porträtt.

Tack vare det lilla skärpedjupet, hamnar skärpan bara på personen som du fotograferar, medan bakgrunden suddas ut så att den inte stjäl uppmärksamhet från huvudmotivet.

Om du inte har fotograferat med ett litet skärpedjup tidigare, kommer du att märka att det ger en helt ny dimension åt ditt fotografi.

Porträtt med litet skärpedjup

Porträtt med litet skärpedjup där bakgrunden är oskarp och neutral.

© Unsplah/Neill Kumar


5. Den stora bländaren ger en snygg bokeh

Bokeh är beteckningen på kvaliteten hos bakgrundsoskärpan när man tar bilder med litet skärpedjup.

Ett objektiv med fast brännvidd ger en snyggare bokeh än ett zoomobjektiv. Med ett 50 mm-objektiv tindrar ljus i bakgrunden som små stjärnor.

Med ett 50 mm-objektiv kan du få ut ännu fler färger ur t.ex. stadens ljus genom att placera ljuskällorna ur fokus i bilden.

Bokeh

Bokeh är ett japanskt ord för kvaliteten på den snygga cirkelrunda oskärpan i både för- och bakgrund när man fotograferar på stora bländaröppningar.

© Unsplash/Ryan Pouncy

6. Du får skarpare bilder

Primes – det vill säga objektiv med fast brännvidd – tecknar i allmänhet skarpare än zoomobjektiv, bland annat eftersom det finns färre rörliga delar inuti objektivet.

Samtidigt får du, som vi tidigare har nämnt, bättre möjligheter att fotografera med kortare slutartider och lägre ISO-värde. Alltså slipper du rörelseoskärpa på grund av alltför långa slutartider samt ISO-brus.

7. Det är ett mångsidigt objektiv

Brännvidden på 50 mm är perfekt för bilder i vardagen i och med att du kan fotografera personer i helfigur, porträtt i närbild, landskap, stadsbilder, med mera. Det fungerar även perfekt inomhus, t.ex. när du ska fotografera julfirandet eller en större familjesammankomst.

På en kamera som har mindre sensor än fullformat är objektivet också perfekt för porträttfotografering i och med att du verkligen kan jobba med skärpedjupet.

8. Det perfekta reseobjektivet

Tack vare 50 mm-objektivets låga vikt och blygsamma storlek är det perfekt att ha med i väskan när du ska på semester. Gärna som komplement till ett bra zoomobjektiv.

Då kan du gå över till 50 mm-objektivet i skymningen, inomhus eller när du ska ta riktigt tjusiga porträtt.

50 mm är perfekt på resan

50 mm är perfekt på resan eftersom det inte tar upp så stor plats i väskan.

© Shutterstock

9. Ett 50 mm-objektiv gör dig till en bättre fotograf

En fast brännvidd tvingar dig som fotograf att tänka mer på ditt motiv. Zoomen sitter i fötterna, så du måste flytta på dig för att åstadkomma rätt komposition.

Därmed lär du dig att tänka mer innan du trycker på utlösaren, och det ger oftast bättre bilder.

> Läs också: Därför behöver du känna till de här 5 brännvidderna.

10. 50 mm-objektiv finns tillgängliga i flera prisklasser

Om du har funderat på att köpa ett 50 mm-objektiv, har du garanterat sett att priserna varierar otroligt mycket. Ett 50 mm-objektiv kan faktiskt kosta allt från omkring 1000 kronor upp till runt 30 000 kronor. Därför kan det vara svårt att veta vad du ska sikta på.

Här går vi igenom tre 50 mm-objektiv i tre olika prisklasser, som tydliggör skillnaderna mellan de billiga och de dyrare 50 mm-objektiven:

Canon EF 50mm F1.8 STM är en klassiker, och många fotografer har ett nära förhållande till just det här objektivet, i och med att det var med detta som hela kärleken till fotografi tog sin början.

Canon-objektivet lämpar sig väl för nybörjare, och det gör priset också – du får ett bra och solitt objektiv för ca 1300 kronor.

Samyang AF 50mm F1.4 FE är ett exempel på vad du kan få om du lägger lite mer pengar på ditt 50 mm-objektiv.

Här behöver du investera cirka 5000 kronor, men å andra sidan får du blixtsnabb autofokus, skarpare bilder och minimal vinjettering.

Nikon NIKKOR Z 50mm F1.2 S hör till det absoluta toppskiktet bland 50 mm-objektiv. Det vittnar priset också om, för du behöver punga ut med runt 26 000 kronor, men här får du också ett objektiv som är i en klass för sig, även om brännvidden är densamma som hos de billigare modellerna.

Med en stor bländare på F1.2 kan du verkligen hålla ISO-värdena i strama tyglar, och det ger betydligt skarpare bilder än vad du kan åstadkomma med de två andra objektiven.

I Prylguiden kan du läsa alla recensioner och test av 50 mm-objektiv. 

tre olika 50 mm-objektiv

Här kan du se hur de tre olika 50 mm-objektiven ser ut. Till vänster är Nikon NIKKOR Z 50mm F1.2 S. I mitten har vi Samyang AF 50mm F1.4 FE, och ute till höger är Canon EF 50mm F1.8 STM.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av