Det behöver du veta innan du köper objektiv

Innan du köper ett objektiv till kameran finns det några saker som du behöver du känna till om fattning, konstruktion och vädertätning.

© Shutterstock

Det behöver du veta innan du köper ett objektiv

När du köper en ny kamera medföljer i regel ett paketobjektiv, men förr eller senare kommer du vilja uppgradera till ett annat objektiv med fler och bättre funktioner. Här har vi sammanställt allt vad du behöver veta innan du köper nya gluggar till kameran.

19 mars 2019 av Sarah Marie Winter

Det kommer en tid i de flesta fotoentusiasters liv när paketobjektivet inte längre räcker till. När man vill komma närmare, längre bort få en snabbare autofokus eller bara ta lite skarpare bilder.

Men det kan vara något av en djungel att ge sig in på objektivmarknaden. För vad är skillnaden mellan EF och EF-S, varför är vissa märken dyrare än andra, och behöver du ens vädertätning när du ändå "bara" fotar porträtt? 

Allt detta – och ännu mer – svarar vi på nedan!

> Vill du också uppgradera din mobilkamera? Just nu kan du få tre olika objektiv som lätt monteras på mobilen tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. 

Hur viktig är objektivets fattning?

Det första du behöver veta om objektiv är att de har olika fattningar. 

Fattningen är den del av objektivet som används för att montera det på kameran. Den håller objektivet på plats och skickar information mellan objektivet och kameran, så att du t.ex. kan använda autofokus.

Objektivens fattningar är olika hos olika tillverkare. Det betyder att t.ex. ett Nikon-objektiv inte kan användas på en Canon-kamera och vice versa, såvida du inte använder en särskild adapter som monteras mellan objektivet och kameran.

> Läs också: Det betyder siffrorna på objektivet

Det behöver du veta innan du köper objektiv

Det viktigaste när du köper ett nytt objektiv är att du väljer rätt fattning. Om du väljer fel innebär det nämligen att du inte kan använda objektivet med din kamera. 

© Shutterstock

Men objektivets fattning beror också på om det är avsett för en kompakt systemkamera eller en DSLR-kamera. Därmed kan du inte använda t.ex. ett Nikon-objektiv för DSLR-kameror på en Nikon Z-kamera utan adapter.

Och som om det inte är tillräckligt förvirrande, varierar fattningen också beroende på om objektivet är avsett för fullformatskameror eller kameror med APS-C-sensor. 

Därför kan du på bland annat Canon-kameror inte använda objektiv för APS-C-kameror på fullformatskameror.

Vad är metallfinish?

Du har kanske stött på ordet "finish" i samband med objektiv. Det är en beteckning för objektivets yta, och här finns det främst två sorters finish – plast och metall.

Det finns inga belägg för att metallfinish är bättre än plast, men många föredrar den eftersom den har ger en bättre kvalitetskänsla. Om du köper ett dyrt objektiv i hög kvalitet har det oftast också finish i metall.

Det viktigaste är dock inte finishen, utan fattningen. Det är nämligen viktigt att fattningen klarar belastningen som den utsätts för när du skruvar av och på objektivet. Och här är det relevant att veta om materialet är i plast eller metall som är robustare.

Behöver jag vädertätning?

Ett annat ord som du kanske har hört talas om, är vädertätning. Det är något som många tillverkare utlovar, men det finns ingen officiell standard för vädertätningen, så dess kvalitet varierar från tillverkare till tillverkare.

Det behöver du veta innan du köper objektiv

Om du ska fotografera i hårt väder bör du inte lita på att vädertätningen ska skydda objektivet. Du kan t.ex. använda en plastpåse för att skudda kameran och objektivet ytterligare. Du hittar 4 smarta fotoknep med en plastpåse här. 

© Shutterstock

Det är också viktigt att komma ihåg att "vädertätat" inte betyder "vädersäkert" eller "vattentätt". En vädertätning skyddar objektivets inre delar mot damm, fukt och lätt regn, men det innebär inte att du kan plocka fram det i en sandstorm eller hagelskur utan konsekvenser.

Generellt får man vad man betalar för när det gäller kvaliteten på vädertätningen, och en bra vädertätning är därför oftast något som ingår när du köper ett objektiv av högre kvalitet. 

Original eller tredjepart?

Du har säkert lagt märke till att objektivet är betydligt dyrare om det står Canon, Nikon eller Sony på det, än om det står Sigma, Samyang, Tamron eller Tokina. 

Tidigare fanns det goda skäl till att hålla sig till originalobjektiv (det vill säga sådana som kameratillverkarna själva tillverkar), men numera är skillnaden mellan originalobjektiven och tredjepartsmodellerna faktiskt inte så stor. Du får användbara tips om du vill spara pengar med tredjepartsobjektiv här.

I Bonnier Digital FOTO testar vi i Prylguiden regelbundet objektiv från tredjepartstillverkare, och vi blir allt oftare positivt överraskade över kvaliteten. Om du ändå helst vill hålla dig till originalprodukter kan du också spara en slant genom att köpa ett bättre begagnat objektiv. 

> Läs också: Tips vid köp av begagnade objektiv

Läs mer om objektiv

Vi hoppas att du har fått lite bättre koll på vad du ska tänka på när du köper ett nytt objektiv. 

Om du vill veta ännu mer har vi satt samman en guide till hur du väljer en brännvidd som passar för dina fotobehov. 

I guiden kan du också läsa om förlängningsfaktorn som påverkar vilken brännvidd du får. 

Läs också: Så väljer du rätt objektiv

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av