Sigma, Tamron, Samyang och Tokina tillverkar enastående objektiv.

Du har länge kunnat köpa bra blixtar och t.ex. actionkameror från tredjepartstillverkare – men glöm inte objektiven.

© Redpixel.pl/Shutterstock

Spara pengar med tredjepartsobjektiv

För några fåtal år sedan kunde tredjepartsobjektiv sällan mäta sig med originalobjektiven. Men tiderna förändras, så här tipsar vi om fyra nya och intressanta tredjepartsobjektiv.

14 juni 2017 av NM

Vill du kunna köpa knivskarpa objektiv till ett betydligt lägre pris?

Tidigare har objektiv från tredjepartstillverkare som Samyang, Sigma, Tamron och Tokina inte levt upp till samma kvalitet som originalen, men den skillnaden blir allt mer försumbar. 

En av de stora fördelarna är urvalet. Oavsett om du använder t.ex. Canon, Nikon eller Sony finns det ett gigantiskt urval av objektiv som passar för just din kameramodell, dina behov och inte minst din budget, och det gäller oavsett om du är ute efter ett litet objektiv med fast brännvidd eller ett stort och ljusstarkt teleobjektiv.

Koreansk finess från Samyang

Samyang har främst tillverkat objektiv med fasta brännvidder och manuell fokus, men det senaste nytillskottet AF 35mm F2.8 FE är märkets tredje objektiv med autofokus. 

Objektivet passar till Sonys serie av spegellösa fullformatskameror med E-fattning, t.ex. Alpha7, och det är väldigt kompakt och väger bara 85 gram. 

Samyang AF 35mm F2.8 FE har nyligen lanserats och får ett europeiskt pris på 299 euro, det vill säga drygt 2900 kronor.

Samyang tillverkar objektiv till flera olika kameramärken, bland annat Canon, Fujifilm och Nikon samt kameror med Micro Four Thirds-sensor. Än så länge finns det däremot bara autofokus i tre objektiv till Sony. 

Samyangs objektiv får generellt fina betyg när vi testar dem – särskilt när vi tittar på förhållandet mellan pris och kvalitet. 

Samyang AF 35mm F2.8 FE

Samyang AF 35mm F2.8 FE har precis lanserats och får ett pris på drygt 2900 kronor. Om du vill köpa ett originalobjektiv får du räkna med att betala nästan det dubbla.

© Samyang

Sigma ligger hack i häl på jättarna 

Redan i år har objektivtillverkaren Sigma presenterat en rad objektiv som ökar pressen på de stora märkena som Canon och Nikon.

Objektiv på 24–70 mm och F2.8 har varit ett format som särskilt Canon och Nikon länge har dominerat inom, men nya Sigma 24-70mm F2.8 DG OS HSM Art kan mycket väl ändra på detta. 

Objektivet lanserades i februari, men förväntas inte komma till butikerna förrän senare i sommar.

Sigma tillverkar för övrigt också utmärkta prime-objektiv till DSLR-kameror – senast Sigma 85 mm F1.4 Art som fick betyget 9,0 i vårt test.  Objektiv med fast brännvidd är för övrigt ett område som kameratillverkarna fram till några år sedan hade för sig själva. 

Läs också: Sigma lanserar 4 drömobjektiv för fullformat

Sigma Art är fantastiska objektiv

Sigmas serie av Art-objektiver får fina omdömen i tester över hela världen. Kvaliteten är förstklassig, medan priset är betydligt lägre än hos kameratillverkarnas jämförbara modeller. 

© Sigma

Tamron utmanar med superzoom

Även den japanska objektivtillverkaren Tamron har utmanat kamerajättarna på deras hemmaplan. 

I våras lanserade de det nya 70-200mm F2.8 G2, som har fått ett väldigt fint mottagande. 

Vi testade dess föregångare i fjol och var väldigt imponerade över det, så vi ser mycket fram emot att se vad nya G2 går för.

Generellt är Tamron en pålitlig tillverkare av bra objektiv till förmånliga priser. De har länge haft ett bra utbud av särskilt allroundobjektiv som 18–200 mm.

Tamron AF 18-270mm F/3.5 -6.3 Di II VC PZD objektiv

Tamrons 18-270 mm F/3.5 -6.3 Di II VC PZD är ett bra allroundobjektiv som kostar omkring 3400 kronor.

© Tamron

Tokina flåsar de stora namnen i nacken

Den fjärde av de största tillverkarna av tredjepartsobjektiv är Tokina som också har gett sig in i leken med bland annat ett 24-70 mm för fullformat som fick omdömet skarpt men långsamt" när vi testade det. 

Det råder ingen tvekan om att de stora tillverkarna som Canon, Nikon och Sony känner av konkurrensen. 

För deras skull är det tur att det än så länge finns många fotografer som håller sig helt och hållet till originalobjektiven. 

Redaktionen rekommenderar: Objektiv till mobiltelefonen
Du får ut mycket mer av mobilkameran om du sätter externa objektiv på den. Då kan du bl.a. få en fisheyeeffekt, extra vidvinkel och möjlighet att komma riktigt nära blommor och småkryp med makro. 

Det innebär att du förbättrar kameran som du alltid har med dig, så att den klarar nästan alla typer av motiv. Och då blir det helt enkelt lite roligare att fotografera med mobilen. 

> Just nu kan du få ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Här kan du läsa mer om erbjudandet. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av