Objektiv har en betydligt längre livscykel än kameror och därför kan du med fördel köpa ett begagnat objektiv.
Var ska jag handla?
1. På nätet – Tradera, Blocket eller i Facebookgrupper. Det är oftast där privatpersoner lägger ut sin utrustning till försäljning. Priserna är bra och urvalet är stort. Se till att få ett kvitto från säljarens inköp och ett skriftligt kvitto med säljarens namn och adress när du köper.
2. Fotoaffärer – många återförsäljare har även begagnad utrustning. Priset blir ofta högre än vid privatförsäljningar, men du får en garanti för att objektivet är testat och de ger oftast ett halvårs garanti på begagnad utrustning. Och så får du ett kvitto på köpet.
Vad ska jag göra om jag köper privat?
1. Träffa alltid säljaren och testa objektivet på din kamera. Testa det både vid stora och små bländaröppningar och undersök objektivets allmänna skick när det gäller repor och så vidare.
3. Ta med en bärbar dator och kortläsare, så att du kan kolla bildernas skärpa och objektivfel på en ordentlig skärm innan du genomför köpet.
2. Skicka inte objektiv med posten. Dels är det en fråga om postens hantering av paketet, och dels säljarens förmåga att packa in saker. Om en försändelse blir nödvändig så se till att paketet är försäkrat.
Hur ser prisbilden ut?
1. Besparingen på begagnade objektiv varierar en hel del – beroende på objektivets skick. Undersök andrahandspriserna på andra relevanta objektiv på nätet och jämför det med objektivets kvalitet.
2. Om du blir erbjuden objektiv mycket billigt är det sannolikt för bra för att vara sant. Professionella fotografer har vanligtvis registrerat sina objektiv hos tillverkaren (Canon, Nikon och så vidare), så på de professionella objektiven kan du eventuellt kontrollera serienumret hos tillverkaren om du misstänker att det är stulet.
På länken högst upp på sidan kan du ladda ned bilden nedan i större format, så att du kan se i detalj vad du bör undersök innan du köper ett begagnat objektiv.

Begagnade objektiv