Plastpåse som fototillbehör

En vanlig vit plastpåse kan ge dig bättre bilder.

© Bonnier Digital FOTO

4 smarta fotoknep med en plastpåse

Även om du är ute och fotar med minimal utrustning kan du i vissa fall lösa problemen med en vit plastpåse. Här hittar du våra bästa tips.

Fototillbehör måste inte vara dyrt. Faktum är att du med en helt vanlig vit platspåse i fotoväskan kan lösa riktigt många problem.

Här kan du läsa våra fyra bästa tips på när det kan vara användbart med en vit plastpåse.

Ta också en titt på videon som visar hur det går till i praktiken.

Knep 1: Fiffig diffusor till blixten

Om du behöver göra blixtljuset mjukare, så att skuggorna inte blir för hårda och hudtonerna inte fräter ur, är en diffusor lösningen. I vanliga fall sätter man en liten diffusor av plast utanpå blixten, men om du inte har den med dig kan du i stället plocka fram plastpåsen.

Dra den snabbt genom luften så att den fylls med luft. Slå knut på påsen och håll den framför blixten.

Läs också: 5 bra knep ger annorlunda bilder

Knep 2: Oskarpa bildhörn

Om du virar plastpåsen runt objektivet, så att en del av den syns längst ut i bildhörnen, ger det en snygg och effektfull oskärpa i hörnen som kan rama in ett fint porträtt.

Se upp så att autofokusen inte fokuserar på plastpåsens kanter och välj en stor bländaröppning, t.ex. F2.8 för att få en fin oskärpa i både för- och bakgrund.

Knep 3: Skydd mot stänk

Om du ska fotografera i regnväder eller i närheten av stänkande vatten och vill skydda utrustningen, ska du plocka fram plastpåsen. Trä påsen över kameran, så att den täcker både kamera och objektiv, medan frontlinsen är fri.

Fäst gärna påsen runt objektivet med ett gummiband. nu kan du fota utan att oroa dig.

Läs allt om hur du får koll på tekniken i kameran

Knep 4: Extra skydd för utrustningen

Även om kameran ligger i en väska är det inte säkert att väskan klarar en häftig regnskur. Ibland har väskan ett inbyggt regnskydd som man kan dra över den, men inte alltid.

Då är plastpåsen en riktig räddare i nöden. Lägg helt enkelt väskan i plastpåsen tills det har slutat regna.

Just nu får du vår nya kursbok med 100 tips och kurser om bildbehandling i Photoshop, Elements och Lightroom med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av