Ung kvinna sitter på en brygga i ett vackert landskap

Även om skärpan ska ligga på huvudmotivet utgör bakgrunden oftast den största delen av bilden. Därför är det viktigt att inget stör eller stjäl uppmärksamhet från motivet. 

© Shutterstock

5 tips som ger snyggare bakgrund i bilderna

Huvudmotivet är det viktigaste elementet i bilden, men om bakgrunden är rörig riktas uppmärksamheten mot den i stället för motivet. Därför har vi här sammanställt fem tips för att få ordning på bakgrunden.

26 april 2018 av Sarah Marie Winter

Något som snabbt avslöjar om du är en rutinerad fotograf eller inte är bakgrunden i dina bilder. 

Som nybörjare är det lätt att bli så tagen av ett intressant motiv att man helt glömmer att kolla om det finns några störande element i bakgrunden. 

Men en disharmonisk bakgrund kan snabbt förstöra en annars perfekt bild, och det är inte det lättaste att åtgärda i efterhand i bildbehandlingen

Därmed kan du få betydligt bättre bilder om du lär dig att hålla koll på bakgrunden medan du fotograferar. Här har vi sammanställt fem tips som du kan använda för att komma igång.

1. Kolla in bakgrunden innan du trycker på utlösaren

Äldre par fotograferat i en skog

Ett väldigt vanligt fel är att man glömmer bort att kolla så att modellernas huvuden är fria från bakgrunden. Som här, där det växer en tjock gren från den manliga modellens huvud.

© Shutterstock

Det låter som en självklarhet, men väldigt många fotografer glömmer ändå att orientera sig innan de trycker på utlösaren. Leta efter färger och föremål sominte passar in i resten av bilden, t.ex. skyltar, plastpåsar och liknande. 

Se också till att undvika ljusa områden som kan distrahera ögat, samt linjer som skär genom motivet på ett missprydande vis. 

Ett klassiskt nybörjarfel är porträtt med ett träd, en lyktstolpe, en vägskylt eller någon annan lodrät linje i bakgrunden som ser ut som att den "växer" ut genom modellens huvud. 

Det blir nästan aldrig fint, men det är lätt att undvika om man bara har ögonen med sig.

Leta också efter människor som inte ska vara där. Om en person går förbi precis när du tar bilden är det bara att vänta tills hen har passerat och sedan ta en ny bild. 

2. Flytta motivet

Ännu ett enkelt råd, men det är ändå det första du bör göra om du har en bakgrund som inte fungerar. 

Be modellen ta ett steg åt höger eller vänster. Det löser ofta problemet, för då hamnar det störande elementet antingen bakom modellen eller utanför bilden.

Läs också: Våra bästa tips om att ta naturliga porträtt

3. Byt vinkel

Om du inte kan flytta på modellen kan du själv hitta en ny vinkel att fotografera ifrån, så att bakgrunden blir bättre.

Det betyder inte nödvändigtvis att du behöver cirkla kring modellen, utan kanske helt enkelt att du behöver gå ned på knä för att t.ex. få med mer av himlen i bakgrunden, eller att du behöver sträcka dig på tå eller ställa dig på en pall och fotografera uppifrån, så att marken utgör större delen av bakgrunden. 

4. Blända upp för att göra bakgrunden oskarp

Liten pojke fotograferad vid stor bländare för att åstadkomma en oskarp bakgrund

Det kan vara en utmaning att fota porträtt i staden, eftersom det vimlar av störande element som människor, reklam, skyltar, lyktstolpar och så vidare. En lösning är därför att använda en stor bländare.

© Shutterstock

Om du varken kan flytta på modellen eller dig själv är de stora bländaröppningarna din vän. 

De kan nämligen sudda ut i princip alla störande element eftersom skärpedjupet blir så litet att bakgrunden blir oskarp. 

Om du har ett tillräckligt avstånd mellan motivet och bakgrunden räcker det med en bländare på F2.8 för att få en oskarp bakgrund. Undvik däremot helst den största bländaröppningen

Det enklaste sättet att välja bländaröppning är att använda det halvautomatiska programmet bländarprioritet (A eller Av) och ta 4–5 bilder vid olika bländaröppningar. 

Börja med en liten bländaröppning, t.ex. F16, och öka den, ett bländarsteg i taget. När du kommer till öppningar på F4 och större ser du hur bakgrunden blir allt oskarpare. 

Glöm däremot inte att exponera bilden så att du inte får några överexponerade områden som fångar blicken, oavsett om man ser vad som händer i bakgrunden eller inte.

Läs också: Det viktigaste du som fotograf behöver känna till om komposition

5. Leta efter – och notera – fina bakgrunder

Gammal bunker från andra världskriget på en sandstrand

Gamla bunkrar vid kusten är en idealisk bakgrund för porträtt. De dämpade färgerna stjäl inte uppmärksamheten från motivet, samtidigt som strukturen ger en råbarkad karaktär åt bilden. 

© Shutterstock

Det bästa tipset för att få snyggare bakgrunder är att öva sig på att lägga märke till omgivningarna som du rör dig i och fundera på om de kan användas för att fotografera i. 

Leta dels efter bakgrunder som kan användas som en enfärgad och fin bakgrund, men leta även efter bakgrunder med karaktär och texturer som kan ge bilderna ett intressant element. 

Om du får syn på en snygg bakgrund, ta en bild av den med mobilen och spara den i en särskild mapp för snygga bakgrunder. 

De flesta mobiltelefoner har GPS, vilket medför att du lätt kan leta upp bakgrunden när du väl har användning för den.

En kikare kan hjälpa dig att hitta spännande motiv. Just nu kan du få en kikare samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Se mer här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av