Om dina bilder ska bli lyckade är det viktigt vitbalansen blir rätt.
Kamerans automatiska vitbalans blir oftast hyggligt exakt, men ibland får den problem, vilket gör att bilderna får ett fult färgstick.
För att du ska slippa komma hem med dåliga bilder, har vi här sammanställt tre tips som gör att du alltid får en perfekt vitbalans.
Vad är vitbalans?
Olika ljus har olika färgtemperatur. Glödlampor är t.ex. gultonade, medan en blå himmel föga förvånande har en blå färgtemperatur.
Färgtemperaturen mäts i Kelvin. Kelvin-skalan går från 0 till 11 000 Kelvin. Stearinljus hör till de allra gulaste ljustyperna och har oftast en färgtemperatur på 1200 Kelvin. Vanligt dagsljus är på cirka 5000 Kelvin och en helt blå himmel har 11 000 Kelvin.
Det mänskliga ögat kan kompensera för de olika färgtemperaturerna. Därför ser vitt ut som vitt även om ljuset inte är detsamma. Kameran klarar emellertid inte detta.
I kameran är det vitbalansen som bedömer motivets färgtemperatur och ser till så att vitt återges som vitt.
1. Ändra vitbalansen i råfilerna
2. Använd ett gråkort för att få en perfekt vitbalans
3. Ställ in vitbalansen i kameran
> Läs också: Så använder du vitbalansen.

De flesta kameror har den här Kelvin-skalan inbyggd. De olika siffrorna anger hur gul eller blå vitbalansen är.
© Bonnier Digital FOTO1. Ändra vitbalansen i råfilerna
Det bästa tipset för att åstadkomma rätt vitbalans är att fotografera i råformat.
I råformatet kan du nämligen ändra vitbalansen vid råkonverteringen tack vare att råformatet omfattar information om alla färgerna i bilden.
> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat.
2. Använd ett gråkort för att få en perfekt vitbalans

En bild med ett gråkort fungerar som en referensbild som du kan redigera de övriga bilderna.
© ShutterstockOm du vill ha en helt korrekt vitbalans ska du ha med ett gråkort i bilden.
Men den grå färgen på kortet är inte vilken grå färg som helst. Den är nämligen 100 procent neutral, vilket betyder att den består av lika delar rött, grönt och blått.
I praktiken använder du ett gråkort genom att ta en bild av gråkortet. Bilden använder du sedan som referens vid bildbehandlingen. Efter den första bilden är det bara att fota loss utan att ha med gråkortet.
När du sedan bildbehandlar kan du i t.ex. Lightroom använda Vitbalansväljaren som du når med snabbkommandot W. Med verktyget klickar du på gråkortet i bilden. Nu har du åstadkommit en korrekt vitbalans i bilden.
Sedan är det bara att använda samma vitbalansinställning på de övriga bilderna.
Om du inte redan har något gråkort, kan du skriva ut ett eget. Hur bra gråkortet blir beror först och främst på fotopapperets och skrivarens kvalitet.
Du kan skapa gråkortet i t.ex. Photoshop. Först öppnar du ett nytt dokument i en lämplig storlek för din skrovare.
Nu klickar du på Välj förgrundsfärg längst ner i verktygsfältet till vänster på skärmen. I dialogrutan ställer du in rött, grönt och blått till värdet 209. Alternativt kan du skriva koden #d1d1d1. Sedan väljer du verktyget Färgpyts med snabbkommandot G och färgar bilden.
Sedan behöver du bara skriva ut den grå färgen på ett papper. Kom ihåg att skriva ut i svartvitt. Få mer information i bilden nedan.
> Läs också: Hur använder man ett gråkort?

I Photoshop kan du skriva in följande information för att få fram exakt rätt grå färg till ditt gråkort.
© Bonnier Digital FOTO3. Ställ in vitbalansen i kameran
Om du fotar i jpeg-format i stället för råformat och dessutom inte tycker att du har tid att krångla med ett gråkort, kan du alltid själv ställa in kamerans vitbalans.
Kamerans standardinställning är automatisk vitbalans.
Den automatiska vitbalansen är emellertid inte någon garanti för att vitbalansen ska bli rätt. Kameran får ofta problem när du tar bilder i en blandning av konstljus och naturligt ljus.
I stället för den automatiska vitbalansen kan du välja någon av de förinställda vitbalanserna. En kamera har oftast omkring åtta förinställningar. De varierar vanligen från glödlampor och direkt solljus till skugga .
Du kan även själv välja en exakt siffra på Kelvin-skalan. Då behöver du först hitta ett vitt föremål. Sedan väljer du en temperatur där föremålet ser vitt ut även i kameran.
Alternativt kan du experimentera med vitbalanser som är lite varmare eller kallare än den "korrekta". Det kan t.ex. ge bilden en känsla av värme.
> Testa dig själv: Hur mycket vet du egentligen om fotografi?

Du kan även vara kreativ med vitbalansen. Här har fotografen valt en gultonad vitbalans som tekniskt sett inte är helt korrekt. Den här vitbalansen ger dock bilden ett mycket varmare uttryck.
© Shutterstock