Därför är råformatet bäst för bilderna

5 bra anledningar till att fotografera i råformat

Din kamera kan fotografera i två olika bildkvaliteter: jpeg och råformat. Här får du de bästa anledningarna till att välja råformat.

Din kamera kan fotografera i råformat och i jpeg. Formatet som du väljer har en avgörande betydelse för hur fina bilder du får i bildbehandlingen.

Vad är skillnaden mellan råformat och jpeg?

En bild i råformat består av kamerans obehandlade bild och innehåller alla data som kameran kan fånga upp. Filen tar upp stor plats, men ger också väldigt goda möjligheter att redigera in i minsta detalj.

När du däremot fotograferar i jpeg komprimerar kameran filen åt dig, så att den inte tar upp lika stor plats, och så får du samtidigt ett bildformat som du kan använda direkt ur kameran för att t.ex. lägga upp på Facebook.

> Ladda ned stor e-bok om råformat här! (Bara för prenumeranter.)

Varför ska du välja råformat?

En råfil innehåller mer information. Det betyder att den okomprimerade råfilen har ett större dynamiskt omfång och en mer nyanserad färgrymd jämfört med en komprimerad jpeg-fil.

Råfilen innehåller information om hur mycket ljus som varje pixel på sensorn har fångat upp, och all den här obehandlade informationen behöver gå igenom en process i ett råkonverteringsprogram, där t.ex. färger, ljushet och skärpa kan justeras. 

Sedan exporteras filen till exempelvis jpeg.

Trots att råfilerna behöver gå igenom den här processen kan det ändå vara fördelaktigt att fotografera i råformat. Här har vi sammanställt fem goda skäl till det:

1. Du får fler detaljer med råformat
2. Råformat ger exakta färger
3. Åstadkom en bättre exponering
4. Mindre brus i råbilderna
5. Återanvänd den ursprungliga råfilen

> Läs också vårt test av råkonverterare: Det bästa programmet för dina råfiler

en kamerameny med råformat

Ställ in kameran så att den tar bilder i råformat i stället för jpeg. Alternativt kan man ställa in den så att den fotograferar i både råformat och jpeg.

1. Du får fler detaljer med råformat

Råfilen innehåller de orörda bilddata som kameran genererar, medan jpeg-filen är en version som kameran redan har bildbehandlat och komprimerat på automatisk väg.

Detta går särskilt ut över de finaste detaljerna som kan bli lite suddiga i ipeg-format.

Om du bildbehandlar i råformat får du ett betydligt bättre resultat med avseende på brus och detaljer. Du ska däremot tänka på vad du ska använda bilden till när du väljer inställningar vid råkonverteringen. En bild som ska skrivas ut kräver andra redigeringar än en som ska läggas upp på internet.

> Läs också: Få fler detaljer i högdagrar och skuggor med Lightroom.

2. Råformat ger exakta färger

Du har kanske varit med om att du har fotograferat ett vackert landskap i solnedgången, men när du kom hem tyckte du inte att färgerna blev som du mindes dem. Här kan råformat vara till hjälp.

Om du har fotograferat i råformat kan du nämligen ändra bildens färger vid bildbehandlingen. I råkonverteraren kan du själv bestämma vitbalans och därmed färgåtergivning – utan kvalitetsförlust.

Om du däremot fotograferade i jpeg-format har kameran redan valt vitbalans, och kvaliteten påverkas om du sedan korrigerar färger i bildbehandlingen.

> Läs också: Tre tips som ger bättre bilder av solnedgången.

Ett exempel på vad man kan göra med råformat

Fotografera i råformat om du vill få fler möjligheter i bildbehandlingen.

© Shutterstock

3. Åstadkom en bättre exponering

Om din exponering blir fel och ett område i bilden ser helt vitt eller svart ut, kan du plocka fram detaljer i råkonverteringen.

I jpeg-versionen kan stora delar av en himmel vara kritvit utan att man kan göra något åt det. Med råformat har man mycket bättre möjligheter att få tillbaka nyanserna.

Råformat är inte ett ndermedel vid dåligt exponerade bilder, men det går alltid att rädda mer av bilden jämfört med i en jpeg-bild.

4. Mindre brus i råbilderna

Ibland råkar vi ut för krävande ljusförhållanden när vi fotograferar. Det kan t.ex. röra sig om motiv med hög kontrast med djupa skuggor och ljusa högdagrar. Här kan råformatet också hjälpa di att få bättre bilder.

När du lättar upp mörka områden i en råfil får du nämligen oftast mindre brus än när du gör detsamma i en jpeg-fil.

Dessutom kan du justera dig fram till ett mycket bättre förhållande mellan brus och detaljer än vad kamerans standardinställning klarar av.

> Läs också: Konvertera och justera råfiler direkt i kameran

5. Återanvänd den ursprungliga råfilen

Om du har redigerat en bild och inte är nöjd med resultatet kan du alltid gå tillbaka till originalfilen och börja om från början.

Alla justeringar ligger nämligen i en sidofil eller i råkonverterarens databas. Du kan till och med nollställa bilden och börja om helt från början.

Med jpeg-filen skriver du över originalet när du justerar. Om du vill undvika det behöver du spara flera versioner av samma bild, vilket tar upp plats på hårddisken och ofta leder till förvirring.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av