Konvertera och justera råfiler direkt i kameran

Konvertera och justera råformat direkt i kameran

I de flesta kameror kan du konvertera råfiler direkt i kameran, och det är praktiskt eftersom det ger stor flexibilitet. På så sätt kan du justera exponeringen och sedan spara filen som jpeg, så att bilden är redo att delas.

24 februari 2022 av Christian Trant

Även om du fotar i råformat behöver du inte vänta med bildbehandlingen tills du kommer hem. 

I de flesta kameror kan du nämligen råkonvertera direkt i kameran, till exempel på väg hem från fototillfället eller semestern.

Här följer tre goda skäl till att fotografera i råformat och sedan konvertera filerna direkt i kameran.

1. Du kan snabbt göra de mest nödvändiga korrigeringarna

Råfilerna innehåller alla rådata som kameran kan registrera. Filerna tar mycket lagringsutrymme men ger riktigt bra möjligheter att redigera på detaljnivå.

Du kan till och med göra de flesta redigeringar direkt i kameran, där du till exempel kan reglera exponeringen efter att du har tagit bilden.

Därför är det praktiskt att ta bilderna i råformat och sedan redigera dem eller göra de mest nödvändiga korrigeringarna – för att till slut spara bilderna i det mer gångbara jpeg-formatet.

> Läs även: 5 goda skäl att fotografera i råformat

Man fotograferar landskap.


© Shutterstock

2. Du får större flexibilitet

När du fotar i råformat och korrigerar exponeringen direkt i kameran behöver du inte vänta på att du ska komma hem till datorn.

Råkonvertering direkt i kameran är alltså bra om du till exempel vill dela dina bilder med ditt eget uttryck på Facebook, Instagram eller e-post när du är på språng.

> Läs även: Tre tips som ger dig bättre bilder av solnedgången.

Man fotograferar landskap.

När du är på fotoutflykt eller är ute och reser, är det roligt att dela bilderna direkt. Därför är det bra att du kan justera dina råfiler och sedan spara dem som jpeg, så att de är redo att delas.

© Shutterstock

3. Du kan spara och dela flera jpeg-varianter av samma råfil

När du justerar och konverterar råbilden direkt i kameran ändras inte råfilen, så du kan göra hur många jpeg-varianter du vill.

Det ger till exempel möjlighet att beskära samma bild på tre olika sätt och sedan spara varianterna utan att det påverkar den ursprungliga råfilen. 

När du senare sitter hemma vid datorn kan du alltid göra en mer avancerad råkonvertering i exempelvis Lightroom eller Photoshop.

> Läs även: Här är den bästa kameramobilen just nu

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av