Samsung Galaxy S9 vs Huawei P20 Pro vs iPhone X

Apple iPhone X, Huawei P20 Pro och Samsung Galaxy S9+ har alla riktigt bra kameror, men vilken är bäst?

© Kristoffer Engbo

Här är den bästa kameramobilen just nu

Huawei P20 Pro och Samsung Galaxy S9+ är nya toppmodeller med vassa kameror. Här får de mäta sina krafter mot Apples flaggskepp iPhone X.

19 april 2018 av Kristoffer Engbo

Både Samsung och Huawei har släppt nya flaggskepp i form av Samsung Galaxy S9+ och Huawei P20 Pro, och båda tillverkarna går ur hårt med kameradelen i sin marknadsföring. 

Vi har testat kamerorna i en jämförelse med Apples toppmodell iPhone X.

Alla tre har en vidvinkel- och en telekamera, och Huawei P20 Pro har dessutom en kamera för svartvitt som assisterar de två andra objektiven när det gäller att registrera bland annat ljus och djup i bilderna.

Huawei P20 Pro har den bästa kameraappen

Apples kameraapp är relativt enkel och det går inte att justera exempelvis slutartiden. Då måste du använda andra appar. 

I både Huaweis och Samsungs kameraappar kan man välja ett Pro-läge som ger möjlighet till avancerade justeringar, och det finns naturligtvis även helautomatik, där telefonen gör alla inställningar.

Vi föredrar Huaweis kameraapp, där inställningarna tar minst tid. Risken för att göra fel är större i Samsungs app, bland annat råkade vi flera gånger sätta på selfiekameran av misstag. 

Apples kameraapp är för enkel för våra behov.

> Läs mer om Huawei P20 Pros tekniska specifikationer här. 

Samsungs Galaxy S9+ har bäst bildkvalitet

Alla tre telefonerna tar fantastiska bilder. 

Apples foton har en mycket naturlig återgivning och får ofta tämligen varma toner. Kontrasten är bra och detaljåtergivningen är utmärkt på jpeg-bilderna.

Huaweis bilder spretar lite åt två håll, beroende på vilket fotoläge du väljer. På fullautomatik registrerar kameran motivtypen och anpassar inställningarna och inte minst den interna bildalstringen efter det.

Det betyder att färgerna får en rejäl boost, hudtoner i porträtt slätas ut och liknande. Vid porträtt görs dessutom bakgrunden oskarp. Det ger bilder som är tilltalande vid en första anblick, men vi föredrar ändå en naturligare återgivning.

Om du väljer Pro-läget blir återgivningen av färger och annat mycket mer naturlig, men vi upplevde samtidigt att bilderna ofta blev mjuka i återgivningen, vilket gjorde att de närmast såg oskarpa ut, och kontrasten är mycket låg.

Samsungs jpeg-bilder har en fin och naturlig färgåtergivning, och telefonen har en bättre detaljåtergivning än de två andra. Även Samsung Galaxy S9+ Pro tycks jämna ut huden ibland, men inte lika påfallande som Huawei.

Bild tagen med iPhone X
iPhone X

Här är en bra och relativt naturlig färgåtergivning från Apple iPhone X.

© Kristoffer Engbo
Bild tagen med Huawei P20 Pro på auto
Huawei P20 Pro

Med Huaweis autofunktion blir färgerna starka. Det ser tilltalande ut till en början, men de är inte så naturliga.

© Kristoffer Engbo
Bild tagen med Huawei P20 Pro i Pro-läge
huawei P20 Pro

Här har vi fotograferat med Huawei P20 Pro i Pro-läge. Färgerna är mycket mer naturliga, och kontrasten är relativt låg.

© Kristoffer Engbo
Bild tagen med Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S9+ återger färger och ljus fint, och detaljåtergivningen är bra. 

© Kristoffer Engbo
Samsung Galaxy S9+ iPhone X Huawei P20 Pro
JÄMFÖRELSE

Här har vi zoomat in på en detalj i 100 %. Till vänster är bilden från Apple iPhone X, i mitten från Huawei P20 Pro och till höger från Samsung Galaxy S9+.

© Kristoffer Engbo

I svagt ljus drar de två Android-telefonerna från iPhone. 

Här blir detaljåtergivningen bättre och de är mer villiga att öka ISO-värdet så att slutartiderna blir snabbare, och bilderna får ändå inte mer brus än bilderna från iPhone X tagna vid lägre ISO.

Alla tre telefonerna kan ta exempelvis porträtt där bakgrunden får en konstgjord oskärpa, så att det påminner om bilder tagna med stor bländaröppning med en systemkamera. 

Ingen av telefonerna skapar en perfekt bakgrundsoskärpa, och detaljer som hårlockar smetas ut mot bakgrunden.

Apple iPhone X är bäst på råformat

Alla tre telefonerna kan ta bilder i råformat, som ger möjlighet att bildbehandla fram fler detaljer och justera vitbalansen. 

Huawei P20 Pro och Samsung Galaxy S9+ kan ta råformatsbilder direkt i kameraappen, men till iPhone X krävs en app från en fristående leverantör.

Hos Samsung och Huawei kan du dessvärre bara fotografera i råformat med vidvinkelkameran, medan iPhone X tillåter tagning av råformatbilder med både vidvinkel och tele.

Råfilerna från Huawei är dock nästa oanvändbara. De har massiv massiv vinjettering – alltså mörka bildhörn, och vitbalansen är så dålig att man inte kan använda fasta inställningar som Dagsljus i Lightroom.

Bilderna är nämligen mycket gröna, så det är svårt att få fram snygga färger från råfilerna. Dessutom är de mycket mjuka, vilket nästan ger ett beslöjat intryck. 

Och så ska du vara medveten om att du vid fotografering i råformat får en fördröjning på utlösaren på omkring en sekund.

Råfilerna från både Samsung och iPhone är mycket lättare att arbeta med, och eftersom iPhone X kan använda råformatet i kombination med teleobjektivet, föredrar vi denna telefon för råbilder.

Om du har svårt att förstå de olika kamerorna i Apples telefoner, så har vi skrivit om det här.

Och vinnaren är ...

Vill du ha bilder direkt från telefonen med tilltalande och lite överdrivna färger, då ska du välja Huawei. 

Bilderna kommer att imponera på de flesta, speciellt om du visar upp dem på telefonens skärm. Teleobjektivet går även närmare motiven än de två andra, vilket är en fördel.

Vi föredrar dock den mycket mer naturliga återgivningen från iPhone X och Galaxy S9+. 

Dessa telefoner ger dig även mycket bättre råfiler än Huawei. 

Om du bara bryr dig om bildkvaliteten, skulle vi välja Samsungs telefon, som har suverän detaljåtergivning.

Om du ofta använder råformat, är det en fördel att iPhone X kan ta råbilder även med teleobjektivet.

Specifikationer

Apple iPhone X

Vidvinkel: 12,2 megapixel, 28 mm, F1.8

Tele: 12,2 megapixel

Säljs för: 10290 kronor (64 GB)

Huawei P20 Pro

Vidvinkel: 39,9 megapixel, F1.8

Tele: 8,0 megapixel, 83 mm, F2.4

Som standard tar telefonen bilder på 10,0 megapixel med alla objektiven. Svartvitt-objektivet kompletterar de två andra, bland annat när telefonen lägger oskärpa på bakgrunden.

Säljs för: 8590 kronor (128 GB)

Samsung Galaxy S9+

Vidvinkel: 12,2 megapixel, 26 mm, F1.5/F2.4

Tele: 12,2 megapixel, 52 mm, F2.4

Säljs för: 9890 kronor (64 GB)

> Om du inte har lust eller råd att investera i en ny supermobil kan du göra kameran i din nuvarande mobil ännu roligare att använda med ett 3-i-1-objektivset. 

Objektiven är lätta att snäppa fast på alla smarta mobiler, och plötsligt har du en avancerad kamera i fickan. Du får setet med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. 

Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av