Mobilkamera under användning.

Få ut mesta möjliga av din mobil med följande tio knep. 

© Shutterstock

10 saker du behöver veta om kameran i din mobil

Kamerorna i våra mobiler blir alltmer avancerade. Här kan du läsa om hur du använder några av de nya funktionerna för att lyfta mobilbilderna till en högre nivå.

1. Du kan öppna mobilkameran med ett svep

Det första tipset ger inte nödvändigtvis bättre bilder, men det kan hjälpa dig att fånga snabba motiv med mobilkameran.

I nyare Android- och iPhone-modeller finns funktionen Quick Camera, som innebär att du kan ta fram kameran genom att svajpa på den låsta skärmen.

På iPhone kan du dra fingret från höger till vänster på den låsta skärmen, men du kan också hålla in den lilla kameraikonen för att snabbstarta kameran. 

På de flesta Androidtelefoner finns det en liten kameraikon längst ned som du håller ned med fingret samtidigt som du svajpar uppåt.

> Läs även: De bästa tipsen för bättre mobilbilder

Mobil
Svajpa eller tryck på kamerasymbolen för att öppna mobilkameran.

Tryck med fingret på den lilla kameraikonen eller dra med fingret från höger till vänster för att komma åt kameran snabbare.

© Shutterstock

2. Ett tryck anger fokuspunkten

På flera av de senaste mobilmodellerna kan du ställa in bländare, slutartid och ISO, och även äldre modeller ger dig viss kontroll över exponeringen i din mobilkamera. 

Du kan till exempel ställa in var kameran ska fokusera genom att rikta kameran mot motivet och trycka en gång med fingret på skärmen där du vill att kameran ska fokusera. 

Läs även: Här är den bästa kameramobilen just nu

Fokusering på mobil med bra kamera
Ange fokuspunkt på mobilkameran genom att trycka med fingret.

Allt du behöver göra är att trycka lätt på skärmen där du vill lägga fokus. Sedan kan du dra fingret uppåt och nedåt för att justera exponeringen och få en ljusare eller mörkare bild.

© Shutterstock

3. Dra uppåt och nedåt för att reglera exponeringen i mobilkameran

När du har ställt in skärpan kan du dra med fingret uppåt och nedåt på skärmen för att justera exponeringen i bilden.

På iPhone-modeller kan du göra det var som helst på skärmen, och på Android-telefoner visas ett litet reglage intill fokuspunkten som du kan dra i för att reglera exponeringen i mobilkameran.

4. Ett längre tryck låser fokuspunkten i mobilkameran

Du ska inte behöva ställa in fokus flera gånger bara för att du flyttat lite på armen eller för att kamerans ansiktssökning fortsatt att fokusera på en person i bilden i stället för på huvudmotivet.

Genom att hålla fingret på det ställe på skärmen där du vill placera skärpan kan du låsa fokuspunkten i mobilkameran. Du vet att den är låst när det står ”AE/AF Lock” eller ”Exponering/fokus låst” på skärmen .

> Läs de senaste nyheterna om mobilkameror

Exponeringslås på mobilkamera
Med ett längre tryck låser du fokuspunkten i mobilkameran.

När du trycker på skärmen och fortsätter att trycka låser du autofokus och exponering på mobilkameran. Det gäller både iPhone och Android. 

© Shutterstock

5. Volymknappen är även avtryckarknapp

Volymknappen, som för iPhone-användare sitter på vänster sida av telefonen och för Android-användare på höger sida, är faktiskt också en avtryckarknapp för både den främre och bakre kameran.

Denna funktion är särskilt användbar när du tar selfies, eftersom det kan vara svårt att hålla telefonen stadigt i ena handen och samtidigt trycka på den virtuella avtryckarknappen längst ner på skärmen – särskilt om du har en av de större mobilmodellerna.

Läs även: Så här tar du den bästa selfien

Ung tjej tar en selfie genom att använda volymknappen som avtryckare
Använd volymknappen när du tar selfies med mobilkameran.

Du behöver inte vrida handen ur led eller riskera mobilens säkerhet för att ta den perfekta selfien med mobilkameran. Använd i stället volymknappen på sidan av telefonen. 

© Shutterstock

6. Ta en bildserie med mobilkameran

Både iPhone och Androider kan göra serietagningar, alltså kontinuerlig tagning där du får ett antal bilder i snabb följd. Ur bildserien kan du sedan välja ut den bästa. 

Funktionen heter Burst och är till exempel väldigt användbar när man fotograferar actionfyllda motiv. 

Du kan aktivera den genom att hålla fingret på avtryckarknappen eller volym-upp-knappen. Ovanför knappen ser du hur många bilder du har tagit.

På iPhone aktiverar du funktionen genom att gå till Inställningar, välja Kamera och dra reglaget "Använd volym upp för bildserie" åt höger så att det blir grönt.

På Android laddar du ner en tredjeparts-app med Burst-läge för att få samma funktion, men då kan du å andra sidan ställa in funktionen exakt som du vill ha den.

Om du är iPhone-användare kan du sedan gå till Bilder, välja din bildserie, och trycka på 'Välj...' nedtill på skärmen. Då visas den bild som kameran själv har bedömt som bäst när det gäller exponering och skärpa. På Android väljer du själv ut den bästa bilden i bildserien.

> Läs även: Så tar du bra porträtt med mobilen

7. Använd porträttfunktionen till att få en oskarp bakgrund med mobilkameran

Objektivet i en mobilkamera kan inte skapa en naturlig bokeh-effekt som är lika bra som ett klassiskt kameraobjektiv. För att imitera denna effekt har alla nyare mobiler i stället en porträttfunktion som med hjälp av digital magi skapar en artificiell oskärpa bakom dina motiv.

I de flesta mobiler skapas effekten av en separat kamera som genom att mäta djupet i motivet hjälper kamerans avancerade mjukvara att efterlikna effekten av ett objektiv med stor bländaröppning. Ofta kan graden av oskärpa justeras och i vissa fall kan den till och med tas bort efter att bilden tagits om du ångrar att du använde den.

Läs också: 5 genvägar till suveräna mobilbilder

Din mobilkamera har nästan garanterat en porträttfunktion som kan skapa en fin suddig bakgrund.
Du kan få en snygg oskärpa på bakgrunden med hjälp av mobilkamerans porträttfunktion.© Shutterstock

8. Ta klara bilder i svagt ljus med mobilkameran

En utmaning även för de dyraste systemkamerorna är att ta klara och färgstarka bilder i svagt ljus.

De senaste mobiltelefonerna löser detta genom att öka exponeringstiden och lägga samman flera bilder för att skapa en enda bild med fint ljus och starka färger även under svåra förhållanden.

Funktionen finns i de allra flesta nyare mobiler, men resultaten varierar. Det är inte ovanligt att exponeringen blir överdriven eller att färgerna spårar ur lite i en mobilkamera.

Ett bra tips är därför att kolla om du kan få bättre resultat utan att ha funktionen aktiverad, eventuellt med en utökad slutartid, vilket i många mobiltelefoner kan ställas in i ett Pro-läge. 

9. Skapa en harmonisk komposition med Rutnät

Du kan få hjälp med att komponera bilden genom att aktivera funktionen Rutnät. Då visas tre linjer horisontellt och tre linjer vertikalt över bilden. På så sätt kan du arbeta enligt tredjedelsregeln när du komponerar din bild.

Placera de viktigaste elementen där linjerna möts för att få en bra, klassisk komposition med din mobilkamera.

Rutnätet gör det enklare att komponera en harmonisk bild med din mobilkamera.
Genom att lägga ett rutnät över bilden kan mobilkameran hjälpa dig att göra en bättre komposition.© Shutterstock

10. Få fler möjligheter med råformat

Med de bästa mobiltelefonerna kan du ta bilder i råformat. Dessa tar upp betydligt mer utrymme än jpeg-bilder, men de erbjuder mycket större möjligheter när du redigerar bilder från din mobilkamera.

Du kan öppna råfilerna i professionella bildbehandlingsprogram som Lightroom, som också finns som mobilapp, och göra genomgripande redigeringar. Exponering, vitbalans och andra parametrar som inte kan justeras i en jpeg-bild kan ändras i råbilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av