Mobil med bra kamera

Få ut mesta möjliga av din mobil med följande sex knep. 

© Shutterstock

6 saker du behöver veta om kameran i din mobil

Kamerorna i våra mobiler blir alltmer avancerade. Här kan du läsa om hur du använder några av de nya funktionerna för att lyfta bilderna till en högre nivå.

Varje gång du köper en ny mobil får du en kamera som är mycket bättre än den förra, och det är inte bara upplösningen som ökar hela tiden – funktionerna och inställningarna blir allt fler.

Här är sex funktioner du bör känna till:

1. Du kan öppna kameran med ett svep
2. Ett tryck anger fokuspunkten
3. Dra uppåt och nedåt för att reglera exponeringen
4. Ett längre tryck låser fokuspunkten
5. Volymknappen är även avtryckarknapp
6. Ta en bildserie

1. Du kan öppna kameran med ett svep

Det första tipset ger inte nödvändigtvis bättre bilder, men det kan hjälpa dig att fånga snabba motiv.

I nyare Android- och iPhone-modeller finns funktionen Quick Camera, som innebär att du kan ta fram kameran genom att svajpa på den låsta skärmen.

På iPhone kan du dra fingret från höger till vänster på den låsta skärmen, men du kan också hålla in den lilla kameraikonen för att snabbstarta kameran. 

På de flesta Androidtelefoner finns det en liten kameraikon längst ned som du håller ned med fingret samtidigt som du svajpar uppåt.

> Läs även: De bästa tipsen för bättre mobilbilder

Mobil

Tryck med fingret på den lilla kameraikonen eller dra med fingret från höger till vänster för att komma åt kameran snabbare.

© Shutterstock

2. Ett tryck anger fokuspunkten

På flera av de senaste mobilmodellerna kan du ställa in bländare, slutartid och ISO, och även äldre modeller ger dig viss kontroll över exponeringen. 

Du kan till exempel ställa in var kameran ska fokusera genom att rikta kameran mot motivet och trycka en gång med fingret på skärmen där du vill att kameran ska fokusera. 

Läs även: Här är den bästa kameramobilen just nu

Fokusering på mobil med bra kamera

Allt du behöver göra är att trycka lätt på skärmen där du vill lägga fokus. Sedan kan du dra fingret uppåt och nedåt för att justera exponeringen och få en ljusare eller mörkare bild.

© Shutterstock

3. Dra uppåt och nedåt för att reglera exponeringen

När du har ställt in skärpan kan du dra med fingret uppåt och nedåt på skärmen för att justera exponeringen i bilden.

På iPhone-modeller kan du göra det var som helst på skärmen, och på Android-telefoner visas ett litet reglage intill fokuspunkten som du kan dra i.

4. Ett längre tryck låser fokuspunkten

Du ska inte behöva ställa in fokus flera gånger bara för att du flyttat lite på armen eller för att kamerans ansiktssökning fortsatt att fokusera på en person i bilden i stället för på huvudmotivet.

Genom att hålla fingret på det ställe på skärmen där du vill placera skärpan kan du låsa fokuspunkten. Du vet att den är låst när det står ”AE/AF Lock” eller ”Exponering/fokus låst” på skärmen .

> Läs de senaste nyheterna om mobilkameror

Exponeringslås på mobil
iPhone SE

När du trycker på skärmen och fortsätter att trycka låser du autofokus och exponering. Det gäller både iPhone och Android. 

© Shutterstock

5. Volymknappen är även avtryckarknapp

Volymknappen, som för iPhone-användare sitter på vänster sida av telefonen och för Android-användare på höger sida, är faktiskt också en avtryckarknapp för både den främre och bakre kameran.

Denna funktion är särskilt användbar när du tar selfies, eftersom det kan vara svårt att hålla telefonen stadigt i ena handen och samtidigt trycka på den virtuella avtryckarknappen längst ner på skärmen – särskilt om du har en av de större mobilmodellerna.

Läs även: Så här tar du den bästa selfien

Ung tjej tar en selfie genom att använda volymknappen som avtryckare

Du behöver inte vrida handen ur led eller riskera mobilens säkerhet för att ta den perfekta selfien. Använd i stället volymknappen på sidan av telefonen. 

© Shutterstock

6. Ta en bildserie

Både iPhone och Androider kan göra serietagningar, vilket innebär att de tar ett antal bilder i snabb följd. Sedan kan du välja ut den bästa. 

Funktionen heter Burst och är till exempel väldigt användbar när man fotograferar actionfyllda motiv. 

Du kan aktivera den genom att hålla fingret på avtryckarknappen. Ovanför knappen ser du hur många bilder du har tagit.

Om du är iPhone-användare öppnar du sedan Bilder. Välj bildserien och tryck på ”Välj ...” längst ned på skärmen. Då visas den bild som kameran själv har bedömt som bäst när det gäller exponering och skärpa. 

Som Android-användare måste du ladda ner en tredjeparts-app med Burst-läge för att få samma funktion, men då kan du å andra sidan ställa in funktionen exakt som du vill ha den. 

> Läs även: Så tar du bra porträtt med mobilen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av