Så tar du den bästa selfien

Den slutliga selfie-guiden – så tar du den bästa selfien

© Shutterstock

Så tar du den bästa selfien

Har du lagt märke till att vissa alltid ser sagolika ut på sina selfies på sociala medier? Förtvivla inte – om du använder dig av de här knepen kan även du få suveräna profilbilder.

De sociala medierna är här för att stanna, och det har sannolikt begreppet selfie också. Med andra ord kan vi lika gärna eftersträva ett så bra resultat som möjligt.

Selfien är självporträttet som du tar med mobilen på en utsträckt arm, och med tanke på att de flesta av oss går runt med en mobil i fickan, har det aldrig varit enklare.

Här går vi igenom hur du får ett bättre resultat med sju enkla tips.

1. Ta din selfie en aning uppifrån

Den lilla digitala kameran i våra mobiltelefoner blir ständigt bättre, men det hjälper inte om du inte vet hur du ska stå.

Bäst resultat får du om du lyfter armen en aning över ansiktet. När selfien tas lite uppifrån hamnar ögonen i regel i bättre fokus medan eventuella dubbelhakor göms undan och då blir vi lite sötare. Dessutom slipper vi bilder där andra kan se oss rakt upp i näsan.

> Läs också: 5 enkla metoder för att skapa fotokollage med dina egna bilder

Man tar selfir

Ta gärna din selfie lite uppifrån, så blir resultatet bäst.

© Shutterstock

2. Använd ljuset aktivt i din selfie

Bra ljus är en förutsättning för en en bra bild, och dagsljus är bäst till selfies.

Kolla därför upp var ljuset kommer ifrån när du ska ta en selfie. Aktivera kameran och kolla på mobilskärmen medan du vrider dig ett varv för att se var ljuset faller bäst på ditt ansikte.

3. Använd mobilkameran på baksidan

Kameran på mobilens baksida har högre upplösning än "selfie-kameran" framtill, och därmed får du bättre bilder – även om det krävs lite övning.

Om du använder frontkameran är det ännu viktigare med bra ljus för att bilden inte ska bli kornig.

4. Använd självutlösare för selfies

Använd kamerans självutlösare, så får du inte bara selfies där dina armar är med i bilden.

Hitta något som du kan luta mobilen mot, så att den kan stå upp på egen hand. Du kan även göra ett eget stativ till mobilen av en pappersmugg. 

> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

5. Lös ut kameran smartare

Om du inte har tid att använda självutlösaren, använd volymknappen på sidan av mobilen för att ta bilden. Då är det lättare att posera samtidigt som du hanterar luren.

Du kan oftast  även utlösa kameran med hjälp av knapparna på headsetet. 

6. Ta många bilder – välj den bästa

Du kan även ta bilder med serietagning, så att kameran tar en rad bilder där du sedan kan välja den bästa till Facebook, Instagram o.s.v.

Om din kamera kan spela in video i HD, kan du välja det perfekta ögonblicket i videon och använda just den bilden.

7. Redigera och använd en foto-app

Filtren har kommit för att stanna inom mobilfotografering. Filter i varma färger framhäver varma toner och klär hudtoner, kalla färger ger ett mer professionellt intryck och svartvitt är dramatiskt och retro.

Använd en foto-app för att beskära och bildbehandla om det behövs. Instagram och Facebook har vissa möjligheter, men det finns många andra appar som har fler bildbehandlingsfunktioner.

> Läs också: De bästa bildbehandlingsapparna till mobilen

Bildbehandling av selfie

Det finns olika filter som du kan lägga in i själva kameraappen. Använd ett lämpligt filter för att åstadkomma önskat uttryck.

© Shutterstock

Bonustips: Köp en selfiepinne

En bra selfiepinne gör det betydligt lättare att ta selfies. Då slipper du också att få med armen i alla bilder. Välj gärna en med inbyggd bluetooth (snarare än en sladd), så att den kan kommunicera med mobilen. Det finns även selfiepinnar med fjärrkontroll.

En gimbal är en lyxvariant av en selfiepinne, som ger knivskarpa bilder och glidande videoklipp med hjälp av en inbyggd motor som stabiliserar mobilen. Är du sugen på att skaffa en gimbal? Just nu kan du få en gimbal samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 99 kronor + porto och expeditionsavgifter.

> Läs också: 6 saker som du behöver veta om mobilkameran

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av