Person tar selfie

Med många nyare mobiler kan man fotografera på manuellt program. Då får du samma möjligheter att styra exponeringen som i en systemkamera.  

© Shutterstock

3 hemligheter i mobilkameran ger dig bättre bilder

Mobilernas kameror blir bättre och bättre varje gång du uppgraderar till en ny telefon, och det kan vara svårt att hänga med i utvecklingen. Här går vi igenom tre smarta funktioner som du kanske inte kände till.

27 december 2020 av Christian Trant

Varje gång en ny mobil lanseras, flyttas gränsen för vad en mobilkamera klarar.

I regel är det bildkvaliteten som vi i första hand lägger märke till, men mobilerna uppgraderas också på en lång rad andra punkter.

Råformat ger fler möjligheter i bildbehandlingen

Du har kanske hört att det finns stora fördelar med att fotografera i råformat framför jpeg när du fotograferar med systemkameran.

Men du visste kanske inte att du kan fotografera i råformat med nästan alla nyare mobiler.

Precis som med systemkameror, är det bättre att fotografera i råformat, i och med att det ger en väsentligt högre bildkvalitet.

Råfilen omfattar nämligen alla bilddata som sensorn har kunnat fånga upp, vilket i sin tur ger fler möjligheter i bildbehandlingen, i och med att du kan kontrollera vitbalansen och därmed färgåtergivningen – utan att förlora kvalitet.

Därför bör du välja råformat när du fotograferar med mobilen. Om din mobil har funktionen, kan du aktivera den under inställningarna. Ofta står det Raw vid en knapp där du kan aktivera och avaktivera funktionen.

> Läs också: Våra 3 favoriter bland råkonverterare

Person tar bild med mobil

Om du inte tänker redigera dina bilder, är jpeg det bästa formatet.

© Shutterstock

Få en snyggare exponering 

Många fotografer använder exponeringskompensation för att åstadkomma den bästa exponeringen när de fotograferar.

Med exponeringskompensation kan du snabbt korrigera exponeringen när ljusmätaren får problem genom att öka eller minska mängden ljus i bilden.

Samma funktion för att justera exponeringen finns nu också i nyare mobiler.

Du hittar oftast funktionen genom att trycka på symbolen +/-. Om inte inställningen har någon egen symbol på skärmen, kan du hitta den under inställningarna som oftast markeras med ett kugghjul.

> Läs också: Så funkar exponeringskompensationen

Person fotograferar konsert

Exponeringskompensationen är särskilt praktisk när ljuset växlar mycket, t.ex. vid konserter.

© Shutterstock

Serietagning ger ett stort urval av bilder

Om du vill fotografera action, sport eller bara ta den perfekta bilden av någon som inte kan sitta stilla, är funktionen serietagning användbar.

Funktionen fungerar precis på samma sätt som på systemkameran, så att kameran tar flera bilder snabbt efter varandra, varpå du kan välja den bästa av dem.

På de flesta mobiler håller du ner utlösarknappen för att ta en bildserie, men på iPhone 11 och iPhone SE ska du skjuta utlösarknappen åt vänster och sedan hålla ner den för att ta en bildserie. Släpp för att sluta.

> Läs också: Apple lanserar iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro och 12 Pro Max

Personer spelar fotboll på stranden

Om du får suddiga bilder när du fotograferar personer som rör sig, så minska slutartiden och fotografera i serier. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av