Råkonvertering

Det bästa programmet för dina råfiler

Många fotoentusiaster har redan upptäckt hur många fler nyanser man får i en fil i råformat jämfört med jpeg. Men vilken programvara är bäst? Vi har testat nio program för råkonvertering.

24 oktober 2016

Vi rekommenderar alltid att fotografera i råformat om du tänker bildbehandla dina bilder.

Det gör vi eftersom du med råfiler får många fler data att jobba med, och därmed kan du få fram fler detaljer i högdagrar och skuggor, få bättre färger och åstadkomma en perfekt balans mellan minsta möjliga andel korn och en hög detaljåtergivning.

Råfilerna tar upp mer plats än jpeg, men ger alltså mycket bättre bildkvalitet till bildbehandlingen.

> LÄS MERA: 5 bra anledningar till att fotografera i råformat

Råfiler behöver konverteras

Om du vill kunna jobba med råfilerna och spara de justerade bilderna i ett format som kan användas i andra program, behöver du använda en råkonverterare i likhet med dem som vi testar här.

Programmen jobbar på två olika sätt. En del tar en råfil och konverterar den, varpå du öppnar och sparar filen i ett universellt filformat, t.ex. jpeg.

I den andra typen av program kan du plocka fram en råfil med flera veckors mellanrum och jobba på den. Det är inte förrän du behöver använda bilden till något annat som du exporterar den som jpeg.

Vi har testat program från Adobe, ACDsee, Corel, DxO, Phase One, PictureCode och Silkypix, och det är stor skillnad mellan vad de olika programmen kräver av datorn.

Priserna varierar mellan 625 kronor och 3245 kronor för en licens, medan ett abonnemang på Adobes program kostar 107,50 kronor i månaden.

Du som prenumererar kan läsa hela testet via länken överst på sidan.

Du kan läsa recensioner av de olika programmen i vår Prylguide.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av