Capture One Pro på en datorskärm
© Shutterstock

6 skäl till att bildbehandla med Capture One

Många yrkesfotografer föredrar Capture One när de ska råkonvertera och bildbehandla. Här går vi igenom anledningarna till att du också bör titta närmare på programmet.

5 december 2019 av Kristoffer Engbo

Capture One är ett bildbehandlingsprogram till både Mac- och Windows-datorer, som du också kan använda för att konvertera dina råfiler. 

Programmet är anpassat för att klara fotografens hela arbetsflöde, från tagning till export av bilderna.

Capture One är med andra ord ett alternativ till bl.a. Lightroom, och många yrkesfotografer föredrar faktiskt Capture One till många arbetsuppgifter, och programmet är känt för det flexibla användargränssnittet och de omfattande justeringsmöjligheterna.

Det är danska Phase One, som också tillverkar kameror i proffsklassen, som ligger bakom Capture One. Programmet stödjer råfiler från över 500 kameror, så det kan användas med i princip alla systemkameror.

Den senaste versionen är Capture One Pro 20, och nedan går vi igenom några av de viktigaste anledningarna till att många yrkesfotografer föredrar Capture One

> Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

1. Du kan skräddarsy användargränssnittet i Capture One

Brugerfladen i Capture One kan tilpasses meget præcist. Du kan selv vælge, hvilke paletter som er synlige. Du kan altså skjule funktioner, du alligevel aldrig bruger, ligesom du kan vælge, hvor i brugerfladen de forskellige funktioner skal optræde.

Du kan välja från en lång lista vilka paneler du vill visa i Capture One Pro.

Du kan till och med skapa dina egna paneler där du själv väljer vilka skjutreglage och justeringsverktyg som visas på skärmen.

2. Capture One klarar själv justeringarna 

Capture One har en Auto-funktion som gör bra ifrån sig när man ska justera t.ex. ljushet, kontrast och vitbalans. Man använder den genom att klicka på trollstaven överst i programmet. 

Det finns också en Auto-funktion i flera av programmets paneler, så du även nöja dig med att programmet automatiskt justerar exponeringen.

3. Färgerna kan justeras väldigt exakt

Många är förtjusta i färgerna som råfilerna får med standardinställningarna i Capture One – bland annat i porträtt, men det finns också väldigt omfattande möjligheter att finjustera resultatet.

Du kan väldigt exakt justera enskilda färger i en bild utan att påverka övriga nyanser, och det finns även en speciell funktion för att förbättra hudtoner i Capture One. 

Panelen Color Editor i Capture One.

Med verktyget Color Editor i Capture One kan du bland annat justera hur kraftfull en specifik färgnyans ska vara i bilden – även i valda delar av bilden.

4. Du kan göra väldigt exakta lokala justeringar

En stor fördel är att du kan skapa masker, så att justeringar bara påverkar delar av bilden. Dessutom kan du , till skillnad från t.ex. Lightroom, lägga justeringarna och maskerna i olika lager, så att du enkelt kan ta bort eller dämpa effekten av vissa justeringar även efter att du har gjort dem.

Maskerna målar på med en pensel, och sedan påverkar justeringarna bara områdena som du målar i.

> Läs också: 5 klassiska bildbehandlingsfel som nästan alla har gjort

5. Du kan fotografera med Capture One

I studion kan datorn anslutas direkt till en rad olika kameramodeller, varpå du sedan kan fotografera direkt från Capture One. 

Bilderna förs omedelbart över till datorn, så att du kan detaljgranska dem på en stor skärm.

> Läs också: Så överför du enklast bilderna till datorn. 

6. Du kan lägga till proffsiga förinställningar

Programmet innehåller så kallade Styles som består av förinställningar som du kan lägga till med ett fåtal klick för att ge bilderna olika effekter. 

Det rör sig alltså om färdiga justeringar av t.ex. kontrast, färger med mera, och med hjälp av dessa kan du enkelt testa olika justeringar och även ge ett konsekvent uttryck i t.ex. en bildserie.

Exempel på Style i Capture One Pro.

Styles består av färdiga justeringar som du kan lägga till i bilderna. Här har man använt en Style från paketet Latitude | Infinite Peaks.

© Bryan Minear

På Capture Ones webbplats kan du köpa paket med Styles, så kallade Style Packs med olika effekter.

Få rabatt på specialversion av Capture One Pro 20

Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO kan köpa en specialversion av Capture One. Här betalar du bara för själva programmet, och så ingår sju Style Packs med totalt 81 Styles i priset.

> Läs mer: Generös rabatt på specialversion av Capture One Pro 20

Om du köper de sju Style Packs-paketen separat kostar de över 4400 kronor, men du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO får du dem alltså utan extra kostnad när du köper Capture One Pro 20 via Fördelszonen.

Klicka här för att köpa Bonnier Digital FOTOs specialversion av Capture One Pro 20.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av