Gratis bildbehandling

De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Googles populära program Picasa går i graven. Här är våra favoriter bland program för gratis bildbehandling.

21 mars 2016

Google har avslutat utvecklingen av det populära bildbehandlingsprogrammet Picasa, men det finns andra bra alternativ om du vill ha gratis bildbehandling. Här tipsar vi om tre gratisprogram som du kan använda för att justera bilderna.

Foton i Windows - när det ska vara enkelt och snabbt

I Windows 10 finns det ett inbyggt bildbehandlingsprogram som du kommer åt genom att trycka på Start-knappen och välja Foton. Markera en bild och klicka på ikonen Redigera som liknar en penna.

I programmet kan du göra grundläggande bildbehandling som att beskära, räta upp en sned horisontlinje samt justera ljushet och färger. Programmet har också en rad retroeffekter som man kan lägga till på bilderna.

Läs om programmets möjligheter här.

Google Foto - när du vill redigera på webben

Google har valt att lägga krutet på onelinetjänsten Google Foto i stället för Picasa. Här kan du gratis lägga upp alla dina bilder, och det ingår också en enkel bildbehandlingsdel där du redigerar direkt på internet via din webbläsare.

Klicka på en bild och på Redigera för att komma igång. Här kan du beskära, rotera, justera samt lägga till olika effekter. Man kan också justera ljushet och färger, men justeringarna är av det enkla slaget.

Här kan du läsa mer om möjligheterna med Google Foto.

Paint.net - när det ska vara avancerat

Användargränssnittet i det här gratisprogrammet påminner om Elements och Photoshop, och man får många av verktygen är desamma, liksom möjligheten att jobba i lager.

Paint.net är inte riktigt lika enkelt och användarvänligt som Windows eget bildbehandlingsprogram, men funktionerna är mycket mer avancerade, och det här är ett program som man kan växa med. Du kan ladda ner programmet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av