Windows Foton bildbehandling

Du kan i Windows 10 redigera bilder direkt i programmet Foton.

© Shutterstock

Bättre bilder med gratis bildbehandling i Windows 10

Windows 10 har inbyggd bildbehandling i programmet Foton, där du snabbt kan göra de viktigaste justeringarna. Här visar vi hur du använder programmet.

Ofta krävs det bara några få justeringar för att åstadkomma en betydligt bättre bild än vad som kom direkt från kameran eller mobilen. Och då krävs det inte något avancerat bildbehandlingsprogram.

Microsoft har nämligen sett till så att du kan klara av den mest grundläggande bildbehandlingen i Windows 10.

Windows 10 omfattar bildbehandlingsprogrammet Foton. Det letar automatiskt efter nya bilder i mappen Bilder, och du kan lägga till andra mappar genom att klicka på de tre prickarna uppe i det vänstra hörnet, välja Inställningar och klicka på Lägg till en mapp.

Foton i Microsoft hanterar både jpeg- och råfiler från kameran. Programmet kan däremot inte åstadkomma någon särskilt avancerad råkonvertering.

Enkel bildbehandling i Windows 10

  • När du vill justera en bild i Microsoft Foton i Windows 10 klickar du på bilden för att få upp den i stort format.
  • Längst upp till höger väljer du Redigera och skapa och Redigera för att genomföra dina justeringar.
  • Under Förbättra kan du klicka på Förbättra ditt foto, där programmet automatiskt förbättrar bilden utifrån en rad parametrar.
  • Men du kan ofta få bättre resultat genom att själv justera bilden. Då klickar du på Justering.

Avancerad bildbehandling i Windows 10

Bildbehandling i Windows 10 – Microsoft Foton
Bildbehandling i Windows 10

De viktigaste bildjusteringarna ordnas i Foton med skjutreglagen till höger.

© Bonnier Digital FOTO

Så justerar du ljushet i Microsoft Foton:

Nu kan du ändra ljusförhållandena genom att klicka på pilen vid Ljusstyrka.

Med Exponering gör du bilden mörkare eller ljusare, och om de ljusaste tonerna blir nästan vita eller de mörka blir nästan svarta, kan du plocka fram detaljer med hjälp av reglagen Högdagrar och Skuggor.

Sådan justerar du färger i Microsoft Foton:

Klicka på pilen vid Färger för att justera färgerna.

Ton används om bilden är lite för grön eller lite för röd, men du behöver sällan justera här. Under Värme kan du göra bilden lite kallare eller varmare. Om färgerna behöver mer kraft flyttar du det vita strecket i bilden under Färg åt höger.

Så tar du hand om de sista detaljerna i bildbehandlingen:

Längst upp till höger kan du beskära och rotera bilden om du har råkat luta kameran en aning vid fototillfället.

Om du behöver ta bort små fläckar, t.ex. orenheter i huden, väljer du verktyget Retuschera längst ned och klickar på fläcken, så försvinner den som genom ett trollslag.

När du är nöjd klickar du på Spara längst ned.

Om du vill behålla den ursprungliga bilden klickar du på Spara en kopia.

> Se andra program för gratis bildbehandling här

Till vänster ser du en bild som den såg ut innan vi påbörjade bildbehandlingen i Windows 10. Till höger ser du resultatet efter några minuters bildbehandling med justering av färger och ljushet i Foton i Windows 10.

Programmet Foton i Windows 10 är ett användbart bildbehandlingsprogram för snabb justering av dina bilder, men om du vill utföra mer avancerad bildbehandling behöver du program som Photoshop och Lightroom.

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du får snyggare färger och skarpare detaljer när du redigerar dina bilder? Annars är det dags att ta tag i det nu.

Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en ny bok med 100 tips och kurs för Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Därmed får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotar i råformat och redigerar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du enkelt ta dina bilder till en helt ny nivå tack vare de omfattande steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsalternativen och effekterna.

Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av