Gratis bildbehandling i Windows, Google, Paint.net och Rawtherapee

De dyra bildbehandlingsprogrammen ger dig ofta fler verktyg att jobba med, men det finns faktiskt också flera gratisprogram som ger bra möjligheter.

Fyra gratisprogram för bildbehandling

Det finns bra alternativ till de vanliga programmen Photoshop och Elements, som till och med är gratis.

2 oktober 2020 av Christian Trant

Du behöver inte nödvändigtvis lägga över 100 kronor om månaden för ett program som kan göra bilderna mer intressanta att titta på.

Här listar vi fyra gratisprogram som är helt okej alternativ till Adobes Photoshop och Elements: det enklarste, för den mer erfarna, det avancerade och det säkra valet.

1. Det enklaste bildbehandlingsprogrammet

Foton i Windows har blivit betydligt bättre, så här kan du beskära dina bilder och använda den nya "trollstaven" för att med ett klick korrigera de vanligaste exponeringsfelen.

Du kan även göra vissa korrigeringar av färgnyanserna och lägga samman flera bilder till ett collage.

> Läs också: Photolemur gör automatiskt bilderna perfekta

Man redigerar bilder i Windows Foton.

Med gratis bildbehandlingsprogram får du oftast inte möjlighet ett jobba med flera lager i taget, men om du inte behöver den funktionen, finns det bra gratisalternativ.

© Shutterstock

2. Bildbehandling för den mer erfarna

Om du vill kunna redigera mer, kan du kolla in programmet Paint.net som ursprungligen ursprungligen utvecklades med vägledning från Microsoft.

Här kan du bildbehandla på riktigt med masker, lager och en massa justeringsfunktioner. Programmet är väldigt intuitivt och enkelt att komma igång med.

Ladda ned programmet här.

3. Det avancerade gratisprogrammet

Om du vill konvertera råfiler utan att lätta på plånboken är Rawtherapee ett alternativ.

Här finns det många funktioner för bildbehandling, men programmet brister något i användarvänligheten, särskilt för nybörjare. Testa programmet här.

> Läs också: 4 skäl till att bildbehandla på surfplattan

Kvinna redigerar bilder

Användargränssnittet och uppsättningen av verktyg i Rawtherapee påminner i hög grad om Adobes professionella program, dock med vissa grafiska skillnader som du snabbt lär dig.

© Shutterstock

4. Det säkra valet

Om du vill ha enkel åtkomst till både förvaring av bilderna och enklare bildbehandling, är Google Foton ett utmärkt alternativ.

I den senaste uppdateringen har det tillkommit skjutreglage som man kan använda för att finjustera de rekommenderade förslagen på bildbehandling med avseende på olika parametrar som rör exponering och färger.

Med Google Foton är det dessutom enkelt att dela bilder med andra, t.ex. familjemedlemmar. Programmet gör det också enkelt att organisera bilderna.

Google Fotos hittar du här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av