Skapa gratis fotokollage med dina egna bilder på webben

Det finns flera olika sätt att göra snygga fotokollage med dina bilder. FotoJet är en enkel variant.

© Fotojet

5 enkla sätt att skapa fotokollage med dina egna bilder

Det finns många sätt att skapa fotokollage, och vissa är enklare än andra. Vi har hittat fem som är enkla att använda – och som ger riktigt fina resultat.

10 april 2017

För några år sedan gick det bara att skapa fotokollage med hjälp av program som Photoshop eller GIMP, och man behövde mäta, beskära och anpassa bilderna noga. Detta tog lång tid, och det var inte vidare roligt.

I dag finns det massor av internettjänster som är anpassade för att skapa fotokollage, och många av dem är så enkla att du bara behöver dra in bilderna till din webbläsare och släppa dem.

Vi har hittat fyra webbtjänster som erbjuder fotocollage och som ger dig snyggast resultat med minst ansträngning.

Vi går också igenom vår egen favorit när vi ska skapa fotokollage, men den här metoden är inte gratis. Å andra sidan är det ett program som du kan hitta väldigt många tips om både i vår tidning och här på webbplatsen.

Här kan du se programmet som vi nämner i slutet av den här artikeln.

1. Gratis fotokollage på internet med FotoJet

FotoJet är ett webbaserat program där du själv kan designa bl.a. inbjudningskort, tackkort och planscher, skapa egna fotokollage och göra små justeringar av dina bilder.

Det fina med FotoJet är att tjänsten är gratis, inte kräver någon registrering och har massor av alternativ. Du kan antingen välja ett enkelt rutnät utan några formar av illustrationer till ditt fotokollage, eller så kan du välja någon av de många olika färdiga mallarna.

Du kan välja att färdigställa ditt kollage med ett fint resultat på en minut, men du kan även välja att finputsa ditt fotokollage, så att det blir precis som du har tänkt dig. Både layoutmässigt, men även med text och små grafiska element.

Om du registrerar dig kan du även få en 7-dagars gratis provversion av FotoJet Plus, vilket ger dig åtkomst till alla mappar som är markerat med ett mynt.

Det finns emellertid över 100 mallar att välja mellan till dina webbaserade fotokollage i gratisversionen, och det räcker mer än väl för att få utlopp för de kreativa impulserna.

När du är färdig med ditt fotokollage kan du spara det som en jpeg- eller png-fil. Du kan även dela fotocollaget på internet via Facebook, Twitter, Pinterest eller Tumblr, eller skriva ut det direkt från webbläsaren.

> Besök Fotojet-tjänstens webbplats.

2. Gratis fotokollage på internet med Fotor

Fotor påminner en hel del om FotoJet. Även här får man möjlighet att designa inbjudningskort och liknande, skapa fotokollage och redigera bilder.

Du kan kan skapa fotokollage gratis på Fotor, men du behöver först registrera dig på tjänsten.

Förutom enkla mallar för vanliga fotokollage har tjänsten också en modul som är anpassad för snygga och stilenliga fotokollage för bl.a. vykort, inbjudningar, gratulationskort och så vidare.

Tjänsten är inte fullt så intuitiv som FotoJet, och därför är det bra att läsa förklaringarna på sidan innan du klickar bort dem för att inleda dina egna experiment.

Gratis fotokollage på internet med Fotor
Fotor

På Fotor kan du med ett fåtal klick skapa allt från enkla fotokollage till fina vykort, inbjudningar, gratulationskort med mera med ett proffsigt utseende. 

© Shutterstock

Å andra sidan är mallarna i modulen "Artistic" väldigt snygga och gör det lättare och snabbare än någonsin att skapa t.ex. ett inbjudningskort till ett bröllop, som är både personligt och proffsigt – bara du inte har något emot att tjänsten tar hand om de kreativa besluten.

I likhet med flertalet webbtjänster finns det naturligtvis även extra mallar för betalande kunder. Dessa är markerade med en diamant, men det finns ändå massor av möjligheter att skapa gratis fotokollage med Fotor.

När du är nöjd med ditt fotokollage kan du spara det i normal eller hög upplösning i antingen jpeg eller png.

> Besök Fotor-tjänstens webbplats.

3. Gratis fotokollage på internet med Canva

Även Canva ger möjlighet att skapa diverse trycksaker och gratis fotokollage på internet, men till skillnad från FotoJet och Fotor riktar sig den här tjänsten främst till till folk som vill skriva ut sina fotokollage.

På Canva behöver du också registrera dig, alternativt logga in via Facebook eller Google för att kunna skapa dina gratis fotokollage på webben.

Välj "Personal Use", "Photo collage" och "See all collage templates" för att visa alla olika möjligheter.

Du kan ladda upp bilder från datorn, från Facebook eller från Canvas eget arkiv med gratis bilder till ditt fotokollage.

Om du har valt en mall med ett rutnät förminskas och beskärs bilderna automatiskt så att de passar i ditt fotokollage.

Det fina med Canva är att du kan spara ditt fotokollage som pdf, jpeg eller png, och du kan till och med lägga till beskärningsmärken, vilket är bra om kollaget ska tryckas på professionell väg. Du kan även beställa en utskrift av ditt fotokollage direkt hos Canva.

Den enda nackdelen är att du inte själv kan välja upplösningen på pdf-versionen av ditt fotokollage, även om Canva gör det möjligt att välja mellan standardkvalitet eller utskriftskvalitet som vanligen är högre.

> Besök Canva-tjänstens webbplats.

4. Gratis fotokollage på internet med piZap

Med piZap kan du bara spara fotokollagen i ett relativt litet format (1170 x 877 punkter) om du ska använda gratisversionen. Därmed lämpar sig den här tjänsten bäst för fotokollage som bara ska användas på internet, t.ex. sociala medier.

Det fungerar å andra sidan utmärkt med piZap.

Du får nämligen massor av alternativ för att designa ditt gratis fotokollage. Till att börja med kan du välja om dina bilder ska vara fyrkantiga, eller ha en cirkel-, hjärt-, stjärn-, rut- eller blomform.

Gratis fotokollage på webben med piZap
piZap

Vi har låtit bli att pynta fotokollaget från piZap allt för mycket, men tjänsten erbjuder gott om möjligheter att frossa i dekaler och text. Du kan även välja en mall i ett format som passar till Facebooks omslagsbilder. 

© Shutterstock

Vi rekommenderar att du som utgångspunkt håller dig till de enklare designalternativen, men om du känner dig kreativ och ska t.ex. göra ett kollage av barnbilder kan det fungera utmärkt med ett antal runda bilder.

När du har valt en mall behöver du bara klicka i de olika ramarna för att ladda upp en bild till fotokollaget. Du kan använda bilder från datorn, Facebook, Instagram, Google och Dropbox. Enklare blir det inte.

Sedan kan du välja bakgrundsfärg, justera mellanrum och lägga till skuggor och filter. Filtren kan dock bara användas på hela fotokollaget, vilket kan se lite underligt ut, t.ex. om du har en vit bakgrund.

Du kan även gå bananas och sätta in dekaler och text på fotokollaget eller rita något på egen hand. Bara fantasin sätter gränserna.

Observera att du måste registrera dig hos piZap när du ska spara bilden.

> Besök piZap-tjänstens webbplats.

5. Snygga fotokollage i Photoshop Elements

Det är inte alla lättanvända och effektiva metoder som är gratis och webbaserade.

Du kan nämligen också göra fotokollage i Photoshop Elements, och vi anser att det är den enklaste metoden av dem alla.

Fotokollage med Photoshop Elements
Photoshop Elements

Ett av de enklaste sätten att skapa ett unikt fotokollage med dina bilder är i Adobes program Photoshop Elements. 

© Shutterstock

Det enda du behöver göra är att öppna programmet, klicka på "Skapa" längst upp till höger och välja "Fotokollage".

Sedan ska du bestämma storleken på fotokollaget och om det ska bara i stående eller liggande format.

När du har gjort det lägger programmet upp alla de olika ramarna som du sedan kan justera efter behov.

Du kan bl.a. flytta runt på de olika bilderna, välja vilka som ska ligga överst och nederst bland överlappande bilder samt göra bilderna större och mindre. Du kan även välja att ta bort enstaka bildramar om du vill ha mer utrymme för vissa andra av bilderna i ditt fotokollage i Photoshop Elements. Du kan till och med byta bild med ett enda klick.

Det har nyligen kommit en ny version av Photoshop Elements, nämligen Photoshop Elements 2019, som du kan läsa mycket mer om här.

En licens av Adobe Photoshop Elements 2019 kostar 994 kronor på Adobes webbplats. Du kan även ladda ned en gratis 30-dagars provversion.

I den här videon i Fördelszonen visar vi i enkla steg hur du kan göra fotokollage i Photoshop Elements. (Endast för prenumeranter.)

Du får åtkomst till Fördelszonen när du prenumererar på Bonnier Digital FOTO. Du kan få två nummer av tidningen samt t.ex. vår kursbok med 100 tips och kurser om Photoshop, Elements och Lightoom för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. Här hittar du erbjudandet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av