photo app


© Shutterstock

Här är 5 bra gratisappar för bildbehandling

Vi har gått igenom djungeln av appar för bildbehandling, och vi har hittat fem bra gratisvarianter. Här hittar du både vassa verktyg och festliga filter.

5 mars 2021

Allt eftersom kamerorna i mobiltelefonerna blir bättre och det blir enklare att överföra bilder från systemkameran till mobilen, blir det också alltmer aktuellt att sköta bildbehandlingen på mobilen.

Här kan man med fördel använda andra appar än de som är inbyggda i telefonen, för det finns ett stort urval av riktigt bra appar, dessutom ofta gratis, med olika funktioner.

Här har vi listat fem olika varianter av bra och gratis bildbehandlingsappar.

> Läs också: Photopills – den perfekta appen för fotografen

1. Lightroom Mobile

Adobes version av Lightroom för mobilen är perfekt för grundläggande redigering, som att justera kontrast, färger och exponering. 

Dessutom stödjer appen råfiler, vilket gör att du inte behöver kompromissa med bildkvaliteten, även om du bildbehandlar på mobilen eller surfplattan.

> Läs också: 6 appar som fotografen behöver till sin mobil

2. Snapseed

Google ligger bakom den här appen som är mycket intuitiv att använda, och den får ofta beröm för sin användarvänlighet. En fördel är att man kan välja ut enskilda delar av bilden som man vill redigera.

Snapseed har även funktionen precision masking som ger dig möjlighet att redigera bildens skärpedjup.

Fotografer gör ofta bakgrunden oskarp, så att förgrunden framträder ännu tydligare, men nu kan du även åstadkomma samma effekt i bildbehandlingen genom att anpassa skärpedjupet.

> Läs också: 9 tips som gör dig till en ännu bättre fotograf

3. VSCO

I den här appen är filtren nyanserade utan att förstöra bilderna, och du kan även manuellt finjustera resultatet. Verktygen är enkla att använda, och bildbehandlingen utförs i realtid.

Det är också ett plus att VSCO använder bilderna direkt från biblioteket utan import.

VSCO app

Med VSCO kan du interagera med andra användare av appen. Det är en lätt väg till inspiration, samtidigt som du får en publik för dina bilder. 

© Shutterstock

4. Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express tar många av Photoshops bästa bildbehandlingsverktyg och pressar in dem i en mobilapp.

Man skulle kunna tro att det är svårt att hantera Photoshops funktioner på en liten pekskärm, men allt fungerar oklanderligt. Den här gratisappen omfattar dock bara ett litet urval av alla de välkända funktionerna.

> Läs också: 3 oumbärliga appar för fotorundan

5. Prisma Photo Editor

De flesta appar som förvandlar dina bilder till teckningar eller målningar är ärligt talat inte vidare bra, men Prisma är undantaget som bekräftar regeln.

Prisma kan t.ex. förvandla dina bilder så att de ser ut som serierutor, och resultatet är både roligt och snyggt.

Appen är lättanvänd med suverän användarvänlighet, så du får snabbt fina resultat utan att behöva vara särskilt tekniskt lagd.

Prisma app

Appen Prisma kan t.ex. ge dina porträtt en snygg stil som påminner om tecknade serier. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av