photo apps


© Lubo Minar // Unsplash

Här är fem bra gratisappar för bildbehandling

Vi har gått igenom djungeln av appar för bildbehandling, och vi har hittat fem bra gratisvarianter. Här hittar du både vassa verktyg och festliga filter.

24 augusti 2016

Allt eftersom kamerorna i mobiltelefonerna blir bättre och det blir enklare att överföra bilder från spegelreflexkameran till mobilen, blir det också alltmer aktuellt att sköta bildbehandlingen på mobilen.

Här kan man med fördel använda andra appar än de som är inbyggda i telefonen, för det finns ett stort urval av riktigt bra appar, dessutom ofta gratis, med olika funktioner.

Här har vi listat fem olika varianter av bra och gratis bildbehandlingsappar.

Just nu kan du få tre objektiv till din mobil till ett helt fantastiskt pris med Digital FOTO. - Se dem här.

1) Lightroom Mobile

Adobes version av Lightroom för mobilen är perfekt för grundläggande redigering, som att justera kontrast, färger och exponering. Dessutom stödjer iOS-versionen råfiler, och det är även på gång till Android.

2) Snapseed

Google ligger bakom den här appen som är mycket intuitiv att använda, och den får ofta beröm för sin användarvänlighet. En fördel är att man kan välja ut enskilda delar av bilden som man vill redigera. Snapseed har även bra filter och effekter.

3) Darkroom

Darkroom och VSCO har länge tävlat om platsen som fotografernas favorit, men på senare tid har Darkroom dragit ifrån rejält. Filtren är nyanserade utan att förstöra bilderna, och du kan även manuellt finjustera resultatet. Verktygen är enkla att använda, och bildbehandlingen utförs i realtid. Det är också ett plus att Darkroom använder bilderna direkt från biblioteket utan import.

4) AfterFocus

Här har vi en app som har ett enda ändamål, men det klarar den å andra sidan riktigt fint. AfterFocus ger dig nämligen samma skärpedjup som man vanligen annars bara kan få med en spegelreflex. Man använder fingret för att markera för- och bakgrund, och det är både enkelt och bra.

> Vill du få in rörelse i dina bilder? Det klarar appen Pixaloop lätt. Ladda ned den här (bara för prenumeranter)

5) Prisma

Inte sedan instant-vågen drog förbi före Instagrams tid, har konstnärliga effekter på bilder fått lika mycket uppmärksamhet. Prisma är en intelligent app som gör om bilder med hjälp av olika berömda måleristilar. Resultatet är både roligt och vackert, så uppmärksamheten är välförtjänt.

Redaktionen rekommenderar: Objektiv till mobiltelefonen

Du får ut mycket mer av mobilkameran om du sätter externa objektiv på den. Då kan du bl.a. få en fisheyeeffekt, extra vidvinkel och möjlighet att komma riktigt nära blommor och småkryp med makro.

Det innebär att du förbättrar kameran som du alltid har med dig, så att den klarar nästan alla typer av motiv. Och då blir det helt enkelt lite roligare att fotografera med mobilen.

Just nu kan du få ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Här kan du läsa mer om erbjudandet. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av