Kvinna med iPhone

Du kan spara bilder från din iPhone i iCloud, så att du har backup i molnet.

© Shutterstock.com

Så här frigör du utrymme i iCloud

Med iCloud får du säkerhetskopiering av dina filer, och du når dem enkelt från din iPhone, iPad och dator, men lagringsutrymmet i molnet kan lätt bli fullt. Se hur du frigör utrymme så att det inte blir fullt.

11 november 2022 av Kristoffer Engbo

Tjänsten iCloud är ett enkelt sätt att säkerhetskopiera foton och andra filer från Apples enheter till molnet, så att du kan komma åt dem från andra enheter. Utrymmet i molnet är dock begränsat, och om du når taket får du varningar om att utrymmet börjar ta slut.

Här får du sex tips på hur du frigör utrymme i iCloud, så att du inte behöver uppgradera till en dyrare lösning. Vi utgår från en iPhone, men många av inställningarna kan du göra även på iPad eller Mac-datorer.

I den här artikeln kan du läsa om vad iCloud är, och så får du sex tips på hur du frigör lagringsutrymme i iCloud:

Vad är iCloud?

Tips 1: Radera dina dubbletter

Tips 2: Rensa foton och videor

Tips 3: Töm papperskorgen

Tips 4: Rensa meddelanden

Tips 5: Radera gamla säkerhetskopior

Tips 6: Se över utrymmeskrävande appar

Vad är iCloud?

iCloud är Apples molntjänst för lagring av bilder, videor och andra filer. Det är som en hårddisk på nätet som du når från flera enheter, till exempel från mobilen, datorn och surfplattan. En iPhone kan automatiskt spara alla bilder du tar i molnet, så att de säkerhetskopieras, och du kan dessutom säkerhetskopiera inställningar, meddelanden och andra filer från mobilen.

Händer håller en iPhone

iCloud fungerar även som en hårddisk i molnet, där du kan spara vanliga dokument i exempelvis pdf-format.

© Shutterstock.com

Med en Apple-enhet, t.ex. en iPad eller iPhone, får du fem gigabyte utrymme i iCloud. Det utrymmet kan dock snabbt fyllas med bilder, videor och liknande, men du kan uppgradera till iCloud+ med 50 gigabyte för nio kronor i månaden, 200 gigabyte för 29 kronor i månaden eller två terabyte för 89 kronor i månaden.

Tips 1: Radera dina dubbletter

Mobilen är vanligtvis inställd på att spara alla bilder i iCloud, så det är värt att städa här om lagringsutrymmet i molnet börjar ta slut. I den senaste versionerna av appen Bilder kan du enkelt hitta dubbletter av foton och radera kopiorna. Välj fliken Album och rulla nedåt. Om du har dubbletter visas de som en egen punkt under Andra längst ned. Här kan du radera dubbletterna genom att trycka på Slå ihop.

>Läs även: Så här tar du den bästa selfien

Tips 2: Rensa foton och videor

Bilder och speciellt filmklipp tar väldigt mycket plats, så det är bra att gå igenom appen Bilder för att ta bort foton och filmklipp som du ändå aldrig tänker se igen. Radera bilder och filmklipp du inte behöver genom att öppna dem och trycka på papperskorgen.

Fotoapp på iPhone
© Shutterstock.com

Tips 3: Töm papperskorgen

När du raderar bilder i appen Bilder läggs de i papperskorgen, där de raderas slutgiltigt efter 30 dagar. Du kan dock ta bort dem direkt. Öppna appen Bilder och tryck på Album. Välj Senast raderade. Tryck sedan på Välj och Radera alla.

>Se även: Ladda ner vår e-bok för bättre foton med mobilen

Tips 4: Rensa meddelanden

Sms och iMessage-meddelanden sparas vanligtvis också i iCloud, men de kan ta upp mycket lagringsutrymme om de innehåller bilder, filmklipp och emojis. Du kan radera foton och filmklipp som du inte behöver i gamla meddelanden genom att gå igenom de enskilda meddelandetrådarna i appen Meddelanden.

Tryck och håll ned på exempelvis ett foto som du vill radera i ett meddelande. Välj Mer... och markera filer som du vill radera. Tryck på papperskorgen för att radera dem.

Tips 5: Radera gamla säkerhetskopior

Om du tidigare har haft andra Apple-enheter som du inte längre använder kan det hända att det fortfarande finns säkerhetskopior av dem i iCloud. Öppna Inställningar och tryck på den översta punkten med ditt namn på. Tryck sedan på iCloud och välj iCloud-säkerhetskopia. 

>Läs även: 8 appar du behöver på mobilen

Längst ned kan du se vilka enheter som är säkerhetskopierade. Om det finns gamla enheter som du inte längre använder, kan du trycka på dem och radera säkerhetskopian.

Tips 6: Se över utrymmeskrävande appar

Du kan se vilka appar som tar upp utrymme i iCloud genom att välja Inställningar och trycka på ditt namn längst upp. Välj iCloud och Hantera lagring för kontot. Nu visas en lista där de appar som tar mest plats i iCloud ligger överst.

>Läs även: Vilken GoPro-kamera ska jag välja?

Du kan trycka på en app, varefter du vanligtvis kan se vilka filer appen har sparat i iCloud. Svep åt vänster för att radera en fil. Kom dock ihåg att filen inte bara försvinner från iCloud utan även från själva appen. Du kommer alltså inte att ha tillgång till filen längre.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av