Lär dig att ta bra porträttbilder med mobilen

Mobilkameran kan användas till mer än snabba ögonblicksbilder. Här går vi igenom hur du kan ta bra porträttbilder som kan mäta sig med en riktig kamera. 

© Shutterstock

Så tar du fina porträttbilder med mobilen

Du kan absolut föreviga vänner och familj med en mobilkamera. Här tipsar vi om hur du lyckas med porträttbilderna med kameran som du alltid har med dig.

16 september 2020 av Sarah Marie Winter

I vanliga fall brukar vi rekommendera en brännvidd på 85–105 mm för porträttfotografi. Det ger nämligen ett perspektiv som är särskilt smickrande för ansikten.

Men det betyder inte att du måste använda en systemkamera med måttligt tele för att fotografera människor. Du kan absolut använda den lilla kameran i mobilen, men det kräver att du tänker på några saker.

> Läs också: Det här är den bästa mobilkameran just nu


1. Gå närmare 

Generellt har vi en tendens till att stå för långt ifrån våra motiv, och porträtt är inget undantag. Om de som tittar på bilden verkligen ska kunna få en känsla för människan på bilden, behöver bilden tas så nära inpå att ansiktet tar upp den största delen av bildytan. 

2. Var noga med vinkeln

Objektivet i de allra flesta mobiler är ett vidvinkelobjektiv. Det betyder att element som ligger ute mot bildkanterna lätt blir förvrängda. 

Undvik att det går ut över ansiktet genom att placera ansiktet så långt in mot mitten av bilden som möjligt. 

> Läs också: 6 saker som du behöver veta om kameran i mobilen

3. Fotografera i porträttläge

Lär dig att ta fina porträtt med mobilen

Med funktionen "portrait mode" kan du åstadkomma en oskarp bakgrund på bilderna på samma sätt som när du använder en systemkamera och ett objektiv med stor bländaröppning. 

© Hadrian / Shutterstock

Många nyare mobiler har ett så kallat "portrait mode", eller ett porträttläge, som gör bakgrunden oskarp, så att det påminner om den bokeh som man får hos kameror med större sensorer när skärpedjupet är litet.

Även om det fortfarande ser lite artificiellt ut jämfört med den äkta varan, bidrar det till att isolera motivet från bakgrunden, vilket ger ett intressantare porträtt.

Om din mobil inte har något porträttläge, kan du i stället hitta en enkel bakgrund som inte stjäl uppmärksamhet från motivet. Om du t.ex. fotograferar i en stad kan bakgrunden utgöras av en enfärgad vägg eller en tät häck.

4. Lek med exponeringen

Som utgångspunkt hittar kameran själv den korrekta exponeringen, men du kan lätt ändra på den genom att trycka på skärmen en gång för att fokusera och sedan dra fingret uppåt eller nedåt för att över- eller underexponera.

Om mobilen inte exponerar helt rätt, eller om du är ute efter ett speciellt uttryck, så lägg ett ögonblick på att experimentera med exponeringen tills du hittar rätt balans.

5. Gör porträttet bättre med Photolemur

När du har tagit ett porträtt som du är nöjd med, glöm inte att köra det genom ett bildbehandlingsprogram, precis som du skulle ha gjort med bilder som du tar med din större kamera.

Ett program som lämpar sig fint för porträtt är Photolemur. Med bara ett par klick kan du göra ögonen större, huden slätare och hudtonerna naturligare.

Därmed är det perfekt om du har bråttom eller inte ids lägga någon längre tid på att redigera mobilbilder. Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO, kan du just nu ladda ned programmet helt gratis i Fördelszonen.

> Läs också: De bästa tipsen för bättre mobilbilder 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av