Mobil med bra kamera

Du har en avancerad kamera i mobiltelefonen. Få ut mesta möjligt av kameran i en kvalitetsmobil med hjälp av de här 6 knepen. 

© Shutterstock

6 saker du behöver veta om kameran i din mobiltelefon

Om du tror att du inte får någon kontroll över exponering eller fokus i mobilen har du fått det om bakfoten.

2 maj 2018 av Sarah Marie Winther

De flesta av oss har i dag en mobil med en bra kamera, och de här kamerorna är proppfulla av användbara funktioner.

Vissa av funktionerna är så speciella att det kan vara svårt att föreställa sig när man kan tänka sig få användning av dem. 

Ett exempel är Huawei P20 Pros Super Slow video-mode där man kan spela in video med hela 960 bilder per sekund. 

Men de flesta mobilkamerorna har också enkla funktioner som gör det betydligt enklare att ta fina bilder. 

Funktioner som även har funnits i tidigare generationer av mobiltelefoner, och som mobiltillverkarna därför inte pratar högt om. Det gör å andra sidan vi:

1. Fokusera genom att trycka på skärmen

Tryck på mobilens skärm för att fokusera

På de flesta mobiler med en bra kamera kan du välja fokuspunkt i bilden genom att trycka en gång på skärmen. 

© Shutterstock

På ett flertal av de nyare modellerna kan du ställa in bländare, slutartid och ISO, men även med äldre modeller kan du få viss kontroll över exponeringen. 

Bland annat kan du ange var kameran ska fokusera genom att rikta kameran mot motivet och trycka med fingret på skärmen där du vill att kameran ska fokusera. 

Läs också: Här är den bästa kameramobilen just nu

Fokusering på mobil med bra kamera

På iPhone ser det ut så här när du fokuserar på skärmen. Du trycker bara lätt på skärmen där du vill fokusera. Sedan kan du svepa uppåt och nedåt för att justera exponeringen och få en ljusare eller mörkare bild.

2. Dra exponeringen på plats

När du har ställt in fokus kan du svepa med fingret uppåt eller nedåt på skärmen för att justera bildens exponering.

På iPhone-modeller kan du göra det var som helst på skärmen, och på Android-telefoner visas ett litet skjutreglage intill fokuspunkten, som du kan använda.

3. Lås fokuspunkten

Det finns ingen anledning till att ställa in fokus flera gånger för att du flyttade på armen eller för att kamerans ansiktsigenkänning började fokusera på en person i bilden snarare än huvudmotivet.

Åtminstone inte för iPhone-användare.

Genom att hålla ner fingret på punkten på skärmen där du vill fokusera kan du nämligen låsa fokuspunkten. När texten "AE/AF Lock" visas på skärmen indikerar det att fokuspunkten är låst.

> Läs de senaste nyheterna om mobilkameror

exponeringslås på mobil med bra kamera
iPhone SE

Når du trycker på skärmen och håller ner fingret på iPhone, låser du både autofokus och exponering. 

4. Volymknappen är även en utlösare

Tjej tar selfie genom att använda volymknappen som utlösare

Du behöver inte vrida handen ur led eller riskera att tappa mobilen för att ta en perfekt selfie. Använd i stället volymknappen på sidan av mobilen. 

© Shutterstock

Volymknappen, som för iPhone-användare sitter till vänster om skärmen och för Android-användare sitter till höger fungerar faktiskt också som utlösare för både den främre och den bakre kameran.

Den här funktionen är särskilt användbar när du fotar selfies, för det kan vara svårt att hålla mobilen stadigt i en hand och samtidigt trycka på den virtuella utlösaren på skärmen – särskilt om du har någon av de större mobilmodellerna.

Läs också: Så tar du den bästa selfien

5. Ditt headset kan användas som trådutlösare

Om din mobil är en iPhone kan du även använda ditt headset som trådutlösare när du ska ta selfies. Det gör det ännu enklare att ta en naturlig bild utan att få med en överdimensionerad arm.

Det enda som krävs är att ditt headset har fysiska volymknappar, men i gengäld fungerar funktionen även på trådlösa headset. Du behöver bara trycka på +.

6. Ta en serie bilder

Både iPhone- och Android-telefoner har funktioner för serietagning där du tar en rad bilder snabbt efter varandra för att sedan välja den bästa. 

Funktionen heter Burst och är väldigt användbar när man t.ex. fotar action. 

Du kan aktivera den genom att hålla ner utlösaren. Sedan visas antalet bilder som du har tagit på skärmen.

Om du använder iPhonekan du gå in under Foton, välja din serie, trycka på Välj... längst ned på skärmen, så visas bilden som kameran själv har bedömt som den bästa utifrån exponering och skärpa. 

Som Android-användare behöver du ladda ned en tredjepartsapp med Burst-läge för att få samma funktion, men då kan du också ställa in funktionen helt efter dina önskemål. 

Extra: Uppgradera mobiltelefonen

Om du vill uppgradera mobilen kan du också fundera på att investera i ett litet handtag, som du kan använda för att spela in snygga och stabila videoklipp eller ett eller flera mobilobjektiver. Med ett objektivpaket till mobiltelefonen kan du ta intressanta bilder som annars inte är möjliga.

Få tre objektiv till din mobil till ett förmånligt pris med Bonnier Digital FOTO. - Se dem här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av