Tunnel
Liv i bilderna

Med Pixaloop kan man skapa häftiga animeringar i stillbilder – bl.a. kan man få den här vågen att röra sig. Resultaten visas som små videoklipp.

Appen Pixaloop ger bilderna snygg effekt

Med Enlight Pixaloop kan du skapa fantastiske, realistiska animeringar i dina bilder och ge dem nytt liv. Det är enkelt och ger väldigt fina resultat.

8 november 2018 av Louise Hagemann

Vi pratar ofta om att ge bilderna nytt liv. Det finns det många sätt att göra det på, men det här sättet är också faktiskt helt bokstavligt.

Med appen Enlight Pixaloop kan du nämligen mycket enkelt skapa väldigt snygga animeringar i delar av dina bilder. Det vill säga i dina stillbilder. Och det ger verkligen nytt liv i dina bilder.

Färjeläge
Ful fart

En drönarbild från ett färjeläge har här i Pixaloop livats upp med lite svallvågor. För att visa effekten har vi konverterat videon till en gif, vilket tyvärr går ut en aning över kvaliteten.

© Klaus Nygaard

Du kan bl.a. få molnen att röra sig, få vattnet att brusa eller få håret att fladdra medan allt annat står stilla.

På redaktionen är vi överförtjusta i Pixaloop eftersom appen är enkel att använda och eftersom effekten är både snygg och väldigt realistisk.

> Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Så gör du i Pixaloop-appen

Med Pixaloop får du full kontroll över animeringarna, och du kan välja att ge liv åt en eller flera delar av en bild.

Det du behöver göra är helt enkelt att dra små pilar i den tänkta rörelsens riktning. Du kan även bestämma hur snabb rörelsen ska vara, och så kan du frysa fast element i bilden.

Resultatet blir ett videoklipp i mp4.

Surfer
Få snurr på vågen

När du ska skapa animeringar i Pixaloop drar du pilar med fingret i den tänkta rörelsens riktning. På samma sätt målar du över det som inte får röra sig.

© Pixaloop
Pixaloop

Här ser du hur resultatet blir med rörelse i vågen. Vi har konverterat videon till gif för att kunna visa den här, så kvaliteten är inte den bästa. 

> Du kan även åstadkomma en liknande effekt i Photoshop. Här kallas det för cinemagrafi. Se artikeln: Så skapar du cinemagrafi i Photoshop

Förutom att lägga till animeringar i dina bilder kan du även gå ett steg längre och byta ut den tråkiga himlen mot en snygg solnedgång, och du kan lägga till ett lager av t.ex. regn eller bubblor.

Allt sker väldigt intuitivt i Pixaloop, och det är enkelt att exportera resultatet till t.ex. Instagram.

Att tänka på när du skapar animeringar i Pixaloop

Som med så mycket annat behöver du prova dig fram i Pixaloop för att hitta vilka motiv som lämpar sig för animeringar. Moln och vatten är två element som nästan alltid fungerar fint och ger naturtrogna resultat.

Tänk på att inte skapa rörelser åt alltför många håll och att riktningen ska vara naturlig.

Chamonix
I slutet av tunneln

Bilden är från en snötunnel i Chamonix i Frankrike, och med Pixaloop-effekten får man ett närmast surrealistiskt resultat.

© Klaus Nygaard

När du ska testa lite mer avancerade projekt i Pixaloop, t.ex. att få en ljuslåga att flamma eller få hår att fladdra i vinden, är det bra att zooma in ordentligt. 

Då är det lättare att markera exakt vad som inte ska animeras.

> Läs också: Mycket enklare friläggningar i Photoshop CC

Du kan även använda Pixaloop till mer kreativa och abstrakta projekt som blir roliga och annorlunda, men inte är verklighetstrogna.

 Pixaloop Hoover Dam
Levande väg

Har har vi gjort den skarpa svängen vid Hoover-dammen levande med Pixaloop – och satt full fart på himlen. 

> På vår Instagramprofil @Diginordic kan du se videon i hög upplösning

© Klaus Nygaard

Vad kostar Pixaloop?

Appen Pixaloop är gratis.

Du kan dock få tillgång till fler alternativ, bl.a. häftiga bakgrunder och avancerade effekter, genom att köpa ett Pro-abonnemang.

Det kostar antingen ca 36 kronor per månad, 180 kronor per år eller 540 kronor en gång för alla.

Det går att ladda ned Pixaloop i AppStore för iPhone och iPad här.

Bli ett ess på bildbehandling med Bonnier Digital FOTO

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske hög tid att lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för användare av alla nivåer. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Just nu kan du få boken 100 tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det senaste numret av tidningen på mobiltelefonen eller surfplattan med appen Wype. Här hittar du dessutom de nio senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Du får även åtkomst till vår egen vrå av internet som bara är till för prenumeranter, Fördelszonen, där du hittar massor av Photoshop-videor och fotoappar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av