Man går mot solnedgång
Så fotograferar du solnedgången© Shutterstock

Så fotograferar du solnedgången

Solnedgångar och soluppgångar är favoritmotiv för många fotografer, men det är inte alltid det enklaste att fånga färgerna, ljuset och omgivningarna precis som man vill ha dem.

Solnedgångar är fantastiska! Det kan nog alla vara överens om.

Därför har de flesta av oss säkert också försökt fotografera solnedgången på en semesterresa eller hemma i trädgården. Men det är inte så lätt som man skulle kunna tro att fånga färgerna och ljuset med kameran.

Det finns nämligen en rad fallgropar som gör att verklighetens storslagna syn inte blir lika fin på bild.

Planera din bild av solnedgången

Du underlättar för dig själv om du planerar din fotografering av solnedgången på förhand.

Hitta en lämplig plats, se efter på internet hur dags solen går ner och förbered dig så att du är redo i god tid. För när solnedgången sätter igång går det undan.

Appen PhotoPills är ett utmärkt planeringsverktyg. Den kan bland annat hjälpa dig med att visa var på horisonten som solen går ner.

Det underlättar din planering av bilden, så att du kan få in något fint i förgrunden.

> Du hittar fler handfasta tips om fotografering av solnedgången här

solnedgång himmel


© Sunset, Unsplash/Christian Bruno

Välj rätt program när du ska fotografera solnedgången

På manuellt program har du full kontroll över alla dina inställningar, samtidigt som du kan vara säker på att exponeringen inte ändras från en bild till en annan.

Programmen för bländarprioritering (Av/A) och slutartidsprioritering (Tv/S), där du överlåter valet av slutartiden respektive bländaren till kameraautomatiken, kan också användas. 

Här förändras dock exponeringen beroende på var du mäter ljuset, så att bilderna kan bli väldigt olika även om du inte ändrar några inställningar.

> Läs också: Få koll på kamerans programratt

Solnedgångar med rätt vitbalans

När du fotograferar solnedgången är det avgörande att du får rätt färger på bilden.

Naturligtvis är det de gyllene och varma färgerna som du vill ha med i bilden. Därför är det bra att själv ställa in vitbalansen i kameran.

Om du inte har möjlighet att ställa in vitbalansen manuellt genom att mäta på ett vitt eller grått kort eller föremål, fungerar de förprogrammerade vitbalansinställningarna för molnigt eller skugga oftast bra.

Om du använder automatisk vitbalans kan kameran få problem i solnedgången. så att du förlorar de varma, gyllene färgerna.

> Lär dig allt om vitbalansen här

Välj rätt ISO-värde när du fotograferar solnedgången

Du har i regel gott om ljus när solen är på väg ner, så du kan oftast använda låga ISO-värden när du fotograferar solnedgången.

Om du prioriterar fokus i ditt motiv kan det emellertid vara nödvändigt att öka ISO-värdet. En relativt liten bländaröppning ger nämligen skärpa på både för- och bakgrund.

Alternativt kan du använda metoden fokusgaffling där du lägger samman flera bilder med olika placering av fokus.

> Lär dig att åstadkomma en vacker solnedgång genom att lägga samman flera bilder här. 

Använd stativ för att fotografera solnedgången

Visserligen är det oftast gott om ljus vid en solnedgång, men du kan ändå få bättre bilder med hjälp av ett stativ.

När du fotograferar med ett stativ blir bilden i regel skarpare än utan.

Om du tänker använda dig av fokusgaffling behöver du också ett stativ. En annan fördel är att du kan använda längre slutartider för att kunna välja ett lägre ISO-värde och undvika brus i bilden.

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

hästar solnedgång


© Unsplash / Yudi Susilo

Välj rätt ljusmätning

När du fotograferar solnedgången är det viktigt att välja rätt ljusmätning, så att himlen eller molnen inte blir överexponerade och förlorar sin textur.

Välj därför partiell ljusmätning eller spotmätning för att få den mest exakta ljusmätningen i det ljusa området ovanför solen. Tänk på att ljusmätningen som utgångspunkt sker i i sökarens mittpunkt.

Om du fotograferar med bländar- eller slutartidsprioritet behöver du därför låsa exponeringen AE-L hos Nikon eller stjärnknappen på kamerans baksida hos Canon.

Knappen låser exponeringen, så att du kan komponera bilden efter att du har mätt ljuset. 

När du använder det manuella programmet slipper du detta, för då justerar inte kameran något automatiskt.

> Läs om hur du väljer rätt ljusmätning här

Komposition med solnedgångar

Solnedgångar är som sagt spektakulära i sig själv. Därför blir det ofta något av ett antiklimax när man försöker fotografera dem.

Gemensamt för flertalet misslyckade bilder på solnedgångar är att man har fokuserat för mycket på själva solen i stället för omgivningarna.

Använd därför personer, byggnader eller annat som silhuetter i förgrunden när du fotograferar solnedgången. Det ger liv och perspektiv till din solnedgång.

Du kan också åstadkomma vackra effekter med hjälp av reflekterande ytor som vatten och glas, eftersom det ger ännu fler vackra färger i bilden.

Slutligen kan du fundera på om solen verkligen är det viktigaste. Se vad som händer om du vänder dig med ryggen eller sidan mot solnedgången. Molnen på andra sidan himlavalvet har ofta vackert varma färger.

Fotografering av solnedgång

Den här bilden är ett bra exempel på hur du kan fånga solnedgångens vackra färger genom att vända ryggen eller sidan mot solen.

© Shutterstock

Bildbehandling av solnedgången

I redigeringen kan du justera och intensifiera färgerna och lätta upp skuggområdena om du vill ha fler detaljer.

Genom att använda ett linjärt filter i Lightroom kan du nöja dig med att göra t.ex. den nedre delen av bilden ljusare.

Här kan du nöja dig med att lätta upp t.ex. den nedre delen av bilden eller göra den ljusa delen mörkare.

Det kan också vara bra att använda penselverktyget i Lightroom för att redigera utvalda delar av bilden. Du kan t.ex. lägga till struktur eller färg i molnen.

Tänk på att du kan justera mer i bilden om du fotograferar i råformat, bland annat vitbalans och exponering.

> Läs också: Bli snabbare med snabbkommandon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av