Så fotograferar du solnedgången

Så fotograferar du solnedgången

Solnedgångar och soluppgångar är favoritmotiv för många fotografer, men det är inte alltid det enklaste att fånga färgerna, ljuset och omgivningarna precis som man vill ha dem.

Alla har vi med största sannolikhet försökt oss på att fånga en fantastisk solnedgång, antingen på en semesterresa eller hemma i trädgården. Och det är minsann inte så enkelt som man skulle kunna tro.

Du underlättar för dig själv om du planerar bilden på förhand. Hitta en lämplig plats, kolla på webben hur dags solen går ner och se till att vara klar i god tid. För når solen väl är på väg ner går det undan.

Du kan med fördel fortsätta att fotografera efter att solen har gått ner, särskilt om det finns moln på himlen. Då kan du nämligen fånga de vackra färgerna i molnen och himlen.

Sunset, Unsplash/Christian Bruno

Program

På manuellt program har du full kontroll över alla dina inställningar, samtidigt som du kan vara säker på att exponeringen inte ändras från en bild till en annan.

Programmen för bländarprioritering (Av/A) och slutartidsprioritering (Tv/S), där du överlåter valet av slutartiden respektive bländaren till kameraautomatiken, kan också användas. Här förändras dock exponeringen beroende på var du mäter ljuset, så att bilderna kan bli väldigt olika även om du inte ändrar några inställningar.

> Läs också: Det kan du göra med P-programmet

Vitbalans

Med automatisk vitbalans kan kameran hamna fel i solnedgången, så att du förlorar alla de varma, gyllene färgerna. Ställ in vitbalansen på molnigt eller skugga i stället.

ISO

Du har gott om ljus när solen är på väg ner, så du kan mycket väl använda låga ISO-värden för att undvika brus. Börja med ISO 100 och öka värdet om det skulle behövas.

> Läs också: Prylguiden: 3 bra stativ för under 1500 kronor

Ljusmätning

Välj spotmätning (kallas ibland för partiell ljusmätning) för att få den mest exakta ljusmätningen i det ljusa området ovanför solen. Tänk på att ljusmätningen som utgångspunkt sker i i sökarens mittpunkt.

Om du fotograferar med bländar- eller slutartidsprioritet behöver du därför låsa exponeringen AE-L hos Nikon eller stjärnknappen på kamerans baksida hos Canon.

Knappen låser exponeringen, så att du kan komponera bilden efter att du har mätt ljuset. När du använder det manuella programmet slipper du detta, för då justerar inte kameran något automatiskt.

Komposition

Personer, byggnader eller annat som silhuetter i förgrunden ger solnedgången extra liv och perspektiv.

Reflekterande ytor som vatten och glas ger dig ännu fler fina färger i bilden.

Unsplash - Yudi Susilo

Bildbehandling

I redigeringen kan du justera och intensifiera färgerna och lätta upp skuggområdena om du vill ha fler detaljer.

Genom att använda ett linjärt filter i Lightroom kan du nöja dig med att göra t.ex. den nedre delen av bilden ljusare.

Tänk på att du kan justera mer i bilden om du fotograferar i råformat, bland annat vitbalans och exponering.

> Läs också: Bli snabbare med snabbkommandon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av