Kvinna skriver ut

Utskrifter i A4-format kräver inte lika hög upplösning som du kanske tror.

© Shutterstock

Så många pixlar kräver en A4-utskrift

Pixelracet har gått på högsta växel i många år, och det är imponerande att man idag kan köpa spegellösa systemkameror för ett anständigt pris med över 50 megapixel. Om du ska skriva ut i det populära A4-formatet klarar du dig dock med mycket mindre.

När du ska skriva ut en bild är det viktigt att upplösningen är tillräckligt hög, så att bilden inte blir pixlig.

En snygg A4-utskrift på 21,0 x 29,7 cm bör ha minst 2 480 x 3 508 pixlar, vilket motsvarar en utskriftsupplösning på omkring 300 dpi

Om du multiplicerar de två pixelsiffrorna ger det 8,7 megapixel, vilket i stort sett alla kameror och mobiler klarar idag.

Flera faktorer spelar in

Det finns dock andra faktorer som påverkar bildkvaliteten. 

För även om upplösningen är bra kan bildkvaliteten bero på kamerans förmåga att återge färger. 

Om kameran har hög upplösning och en stor bildsensor är det dynamiska omfånget vanligtvis mycket stort, vilket har betydelse för hur många nyanser kameran kan återge. 

Här är till exempel en mobilkamera sämre än en fullformatskamera 

Kamerans förmåga att reducera brus vid höga ISO-värden är också viktig. Om kameran är mindre bra på brusreducering får du utskrifter med en betydande förlust av detaljer. 

Även optikens kvalitet har stor betydelse när det gäller skärpa och detaljåtergivning. Dyrt glas ger oftast den bästa bildkvaliteten.

I Prylguiden finns hundratals recensioner av fotoutrustning. Där hittar du enkelt kameror och mobiler som har massor av megapixlar, så att du kan vara säker på att få bra utskrifter. 

laptop

När du kalibrerar skärmen ska du ge den gott om tid att ställa in färgerna – gärna en halvtimme. Undvik att låta artificiellt ljus stråla direkt på skärmen. Läs om hur du kalibrerar din skärm här.

© Shutterstock

Ställ in skrivaren korrekt

När du skriver ut är det dessutom viktigt att du ställer in skrivarens drivrutin för att skriva ut med bästa fotokvalitet.

Använd gärna originalfotopapper av bästa kvalitet samt originalbläck.

Tänk också på att även de bästa bilderna tål lite extra skärpa när du bildbehandlar. Då framträder detaljerna tydligare.

Skrivare

När du skriver ut är det viktigt att du markerar alla alternativ som handlar om högsta kvalitet. Välj den högsta kvaliteten, och var beredd på att utskriften tar lite längre tid än vanligt.

© Shutterstock

3 bra skrivare som ger utskrifter i högsta kvalitet

Bonnier Digital FOTO recenserar många skrivare varje år. Här har vi sållat fram tre bra skrivare som ger utskrifter av hög kvalitet.

Canon Pixma TS8350

Den nya toppmodellen bland Canons multiskrivare har en bra pekskärm på 4,3 tum. Skrivaren använder hela sex bläckpatroner.

Upplösningen är 4 800 x 1 200 dpi och utskriftskvaliteten är utmärkt, med klara och naturliga färger. Svart framträder dessutom som rent svart utan färgstick, och hudtonerna blir naturliga.

Detaljåtergivningen och kontrasten är bra över hela linjen. 

Säljs för: 1 890 kronor.

Läs hela recensionen här och se vilket betyg skrivaren får.

Epson Expression Premium XP-6100

Med originalbläck och Epsons eget Ultra Glossy fotopapper får man riktigt fina utskrifter från denna kompakta allt-i-ett-skrivare, XP-6100. Färgerna är rena och mättade utan att gå till överdrifter som kostar detaljer.

Säljs för: 1 490 kronor. 

Läs hela recensionen häroch se vilket betyg skrivaren får.

Canon Pixma TS705

Pixma TS705 från Canon är ett bra bevis på att en utmärkt fotoskrivare för A4 inte behöver vara stor som ett hus eller kosta en förmögenhet. Med måtten 37,2 x 36,5 x 15,8 cm är detta Canons minsta skrivare med fem färgpatroner.

Detaljåtergivningen är fin och färgerna är generellt sett riktigt bra med många nyanser. Hudtoner blir dock en aning varma och svartvitt återges med ett visst gulstick, trots det speciella svarta pigmentbläcket för just foto.

Säljs för: 799 kronor.

Läs hela recensionen här och se vilket betyg skrivaren får.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av