Kvinna fotograferar med mobil.

3 fotoappar som du lugnt kan köpa till din iPhone

Med hjälp av rätt appar på din iPhone kan du ta ännu bättre bilder med både mobil och kamera. Här tipsar vi om tre av våra favoriter.

I Apples App Store finns det massor av appar för fotografen, så det kan vara svårt att hitta de bästa. 

Här tipsar vi om tre appar som vi använder om och om igen på iPhone, och som verkligen ger valuta för pengarna.

Ingen av dem är i form av abonnemang, så du behöver alltså bara betala en engångssumma för dem.

1. ProCamera ger dig en bättre kamera

I den här kameraappen lam du på manuell väg ställa in slutartid och ISO på mobilens kamera, och du kan naturligtvis även använda automatiken. Du kan också bestämma att kameran ska fokusera på en punkt i motivet, men mäta ljuset efter en annan punkt i motivet.

Dessutom kan du fotografera i råformat, vilket ger betydligt bättre möjligheter i bildbehandlingen, med alla iPhone-modeller med 12 megapixel.

>Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

ProCamera

Överst i ProCamera kan du välja att visa ett histogram där du kan se hur ljuset fördelar sig i bilden, och så kan du använda exponeringskompensation för att göra bilden ljusare eller mörkare.

Köb ProCamera i App Store här.

Det går att köpa till extrafunktioner i appen t.ex. för långa exponeringar, men alla de grundläggande funktionerna ingår när du köper appen.

Pris: 109 kronor

2. RAW Power hjälper dig till finare bilder

Med bildredigeringsappen RAW Power kan du justera dina bilder med hög precision på mobilen. Om du har använt porträttfunktionen som ger oskärpa på bakgrunden, kan du t.ex. justera skuggor eller högdagrar i förgrunden utan att påverka bakgrunden.

Du kan justera jpeg-, heif- och raw-filer, där du bland annat kan ändra ljusförhållandena på en kurva, precis som i t.ex. Photoshop. Appen har också en bra Auto-funktion som förbättrar bilder med ett enda tryck på skärmen.

Ladda ned RAW Power i App Store här.

Pris: 119 kronor

RAW Power

Med funktionen HSL Color i RAW Power kan du justera de olika färgerna individuellt. T.ex. kan du arbeta med de blå tonerna utan att de övriga påverkas.

3. PhotoPills gör dig redo för fantastiska motiv

Med den här smarta appen kan du planera var, när och hur du kan få ut et bästa av dina motiv. Du kan bland annat se hur solljuset faller på en karta, eller var månen eller Vintergatan står vid en viss tidpunkt.

PhotoPills kan även räkna ut hur stort skärpedjup du får i bilderna från din systemkamera, eller hur stort utsnitt du får på en viss brännvidd.

Ladda ned PhotoPills i App Store här.

Pris: 119 kronor

>Läs också: Så tar du den bästa selfien

PhotoPills

I PhotoPills väljer du din kameramodell, varpå du kan beräkna t.ex. hur stort skärpedjup du får på en viss brännvidd.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av