Apple iPhone 8

Som standard tar de nya iPhone 8-mobilerna bilder i det nya HEIF-formatet som ger ett flertal möjligheter.

© Apple

Allt om det nya HEIF-fotoformatet i Apple iOS 11

I och med den nya versionen av Apples iOS tar iPhones bilder i ett helt nytt filformat som går under namnet HEIF i stället för jpeg. Här kan du läsa om vad det innebär för dig.

21 september 2017 av Kristoffer Engbo

Operativsystemet iOS 11 för iPhone och iPad är nu redo att laddas ner, och med detta inför Apple ett nytt filformat för bilder. 

Om du har en iPhone 7 eller 7 Plus, eller om du köper någon av de kommande iPhone-modellerna, kommer mobilen som standard att ta bilder i det nya HEIF-format snarare än det 25 år gamla jpeg-formatet.

Vad är HEIF? 

HEIF står för High Efficiency Image File Format och Apple har goda skäl för att införa det . En HEIF-fil tar nämligen upp hälften så stor plats som jpeg, utan att kompromissa med kvaliteten. 

Dessutom kan den bl.a. spara bildjusteringar, en bildserie eller ett kort videoklipp med ljud i en enda fil, vilket passar fint för Apples Live-foton.

Om du vill ha ännu fler möjligheter att ta bra bilder med mobilen , får du just nu ett användbart 3-i-1-objektivpaket som du kan fästa på mobilen tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. 

Nackdelen med HEIF är att det än så länge inte är kompatibelt med särskilt många system. Det går t.ex. inte att utan vidare visa bilderna på en Windows-dator. Apple har dock tänkt på detta.

Skapar automatiskt jpeg-bild

Om du skickar en bild via mejl från en iPhone lägger mobilen automatiskt till en jpeg-version, och om du t.ex. lägger en bild i Dropbox kan du välja om den ska överföras i HEIF-format eller som en jpeg-kopia. Om du överför till en dator via kabel konverteras filerna också till jpeg.

I mobilinställningarna kan du under Kamera välja att fotografera i jpeg om du hellre vill använda det vanligare formatet. 

För övrigt spelas video nu också in i det nya HEVC-formatet som tar upp ungefär hälften så stor plats som det tidigare använda mpeg4-formatet.

HEIF har utvecklats av Moving Picture Expert Group (MPEG), har filändelsen .heic och uttalas ”hiif”. Eftersom en så stor aktör som Apple nu ställer sig bakom HEIF förväntar vi oss att formatet snabbt kommer att få stöd av andra enheter och program. 

Här kan du läsa de senaste nyheterna om Apples iPhone

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av