Apple iOS 13 på iPhone

Kommande iOS 13 till iPhone får bland annat nya porträttfunktioner.

© Apple

Att se fram emot: Nya fotomöjligheter med iPhone och iPad

Apple har presenterat de kommande versionerna av operativsystemen iOS 13 och iPadOS, och de har bland annat mycket bättre möjligheter för bildbehandling.

Nu i dagarna har Apple sin årliga utvecklarkonferens WWDC, och i samband med detta ar de avslöjat de kommande versionerna av sina operativsystem till bland annat iPhone och iPad.

Det finns flera intressanta nyheter på väg inom foto. I appen Bilder får sektionen Bilder ett nytt utseende som presenterar de bästa ögonblicken från varje dag, månad eller år.

Skärmbilder, kvitton och dubbletter sorteras bort, så att du bara får se de bästa bilderna. Och så kan du välja mellan flera olika visningar.

Appen Bilder på iPad

Bilderna kan bland annat sorteras efter månad och år i den förbättrade Bilder-appen.

© Apple

Bättre bildbehandling med iOS 13 och iPadOS

Bildbehandlingsdelen i appen Bilder förbättras rejält med nya justeringsknappar och fler funktioner. 

Till skillnad från i dag kommer du också att kunna justera bland annat lyster, vinjettering och vitbalans, och så kan du avlägsna brus i bilderna. Allt detta är sådant som vi har saknat i appen.

Alla justeringarna kan också användas på videoklipp. Det betyder bland annat att du enkelt kan rotera en video direkt i appen Bilder. Tidigare behövde du använda en videoredigeringsapp, t.ex. iMovie.

Om du har en iPhone med dubbelkamera, kan du även använda effekten High-Key Mono på dina porträtt som då blir svartvita med ett ljust uttryck. Du kan också justera de olika porträttljuseffekterna och öka och dämpa den artificiella studiobelysningen.

Läs mer: 4 tips som ger bättre ljus i dina mobilbilder

Portræt i iOS 13

Om du har tagit bilder med Porträtt-funktionen på iPhone kan du lägga till olika typer av studiobelysning i efterhand, och i iOS 13 kan man även anpassa detta.

© Apple

iPhone och iPad blir snabbare

iOS blir också snabbare. Appar kommer att öppnas dubbelt så snabbt som i dag, och Face ID kommer att låsa upp mobilen 30 procent snabbare än i nuläget.

En annan nyhet är ett särskilt mörkerläge som gör så att många av de annars ljusa elementen i användargränssnittet blir svarta. Detta är behagligare för ögonen när man använder mobilen i svagt ljus eller mörker.

Nyheterna blir också tillgängliga på iPad som dessutom får sitt eget operativsystem vid namn iPadOS. Det påminner mycket om iOS, men har bland annat bättre möjligheter för multitasking.

De nya versionerna av operativsystemen kommer ut i höst.

Läs mer: Detta skiljer de nya iPhone-modellerna åt

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av