Apple iPhone X

Den nya toppmodellen, iPhone X, har en ljusstark dubbelkamera.

© Apple

Läs om kamerorna i iPhone 8 och iPhone X

Apple har presenterat Apple iPhone 8, iPhone 8 Plus och den intressanta nya iPhone X. Vi går igenom nyheterna på fotosidan.

12 september 2017 av Kristoffer Engbo

När man tittar på specifikationerna medför Apples nya mobiler inte några större omvälvningar jämfört med iPhone 7. Upplösningen och ljusstyrkan på såväl iPhone 8 som iPhone 8 Plus är samma som hos föregångaren. Däremot har det hänt en del bakom frontlinsen.

Telefonerna har fått nya bildprocessorer som bland annat sägs ge bättre HDR-bilder och snabbare autofokus i svagt ljus. Och så sägs iPhone 8 vara bättre på att hantera bildbrus. Bildsensorn har blivit större och snabbare och tar enligt uppgift in 83 procent mer lys.

Apple iPhone 8 Plus och iPhone 8

iPhone 8 Plus har en skärm på 5,5 tum, medan skärmen är 4,7 tum på iPhone 8.

© Apple

Det har även tillkommit en ny blixt, och den kan ställas in till slow sync, så att blixtljuset kombineras med en relativt lång slutartid. Det innebär att bakgrunden inte blir helt mörk medan förgrunden blir belyst av blixten.

Den stora modellen iPhone 8 Plus har i likhet med föregångaren en dubbelkamera, och den har bland annat fått en bättre Porträtt-funktion som sägs ge en skarp förgrund och en oskarp bakgrund med ett naturligare resultat. Med hjälp av den nya funktionen Porträttljus kan man ge porträtt olika professionella ljuseffekter.

Apple iPhone 8 Plus och iPhone 8 plask

iPhone 8 och iPhone 8 Plus tål vatten och damm.

© Apple

På videosidan kan man nu spela in slow-motion i Full HD med 240 bilder i sekunden och 4K med 60 bilder i sekunden. iPhone 8 och iPhone 8 Plus kommer ut till butikerna i slutet av september.

Snyggare selfies med iPhone X

iPhone X, som uttalas iPhone tio eftersom X:et är en romersk siffra, är den nya toppmodellen bland Apples mobiler. I likhet med iPhone 8 Plus har den en dubbelkamera med 12 megapixel, men här har båda kamerorna försetts med bildstabilisering, och ljusstyrkan på det så kallade teleobjektivet är F2.4 jämfört med F2.8 på iPhone 8 Plus.

iPhone X

Kameran på framsidan har ansiktsigenkänning som används för att låsa upp iPhone X.

© Apple

iPhone X har en skärm som går nästan hela vägen ut till kanten, och den använder avancerad kamerateknik för att känna igen ditt ansikte, vilket används för att låsa upp mobilen. Den här tekniken kan även användas när man tar selfies med frontkameran, eftersom man då även kan ta porträtt med oskarp bakgrund och ljuseffekter. iPhone X kommer enligt uppgift till butikerna i november.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av