Ung kvinna på äng i motljus

Under 2010-talet var vi alla tokiga i ljusa, lätta porträtt i motljus – hängde du med på trenden? 

© Shutterstock

10 typer av bilder som vi tog under 2010-talet

2019 närmar sig sitt slut, och vi står inför ett nytt årtionde. Här ser vi tillbaka på olika typer av bilder som vi har tagit under de senaste 10 åren. Har du själv tagit några av dem?

16 december 2019 av Sarah Marie Winther

Ett nytt årtionde står för dörren, och 2020-talet kommer förhoppningsvis att föra med sig massor av nya och roliga fotografiska trender som vi kan använda för att utmana oss själva och vår kamera – precis som under 2010-talet.

Vi har tittat tillbaka på det gångna årtiondet och på alla de olika typerna av bilder som vi alla provade på – från 360-graderspanoramat till selfien. Läs hela listan och se om du kan känna igen alla de olika trenderna.

1. HDR-bilder

HDR-bild av interiör från gammal byggnad

Det blir enklare och enklare att skapa HDR-bilder – många kameror kan t.ex. automatiskt lägga samman flera exponeringar till en enda, så att du slipper sitta och pilla med det på datorn.

© Shutterstock

HDR-fotografi har faktiskt funnits betydligt längre än under de senaste 10 åren, men 2010-talet var årtiondet då tekniken verkligen fick sitt genombrott bland de breda massorna, tack vare att många bildbehandlingsprogram numera har användarvänliga funktioner för att lägga samman flera olika bilder.

> Läs också: Så åstadkommer du perfekta HDR-bilder

Även om vi fortfarande ser exempel på HDR-bilder där det har gått snett i bildbehandlingen, har de allra flesta fotografer nu lärt sig hur man använder tekniken utan att gå till överdrift med kontrast och färgmättnad.

Därför finns det nu många HDR-bilder där man inte genast ser att det rör sig om HDR – som bilden ovan.

> Läs också: Undvik de här 5 fallgroparna och få snyggare HDR-bilder

2. 360-graderspanoraman

360 graders panorama av Venedig

De små actionkamerorna som kan filma och ta stillbilder i 360 grader ger goda möjligheter att åstadkomma kul bilder som denna och spännande videoklipp.

© Shutterstock

Tidigare var bilder som visade ett motiv i 360 grader ett väldigt utmanande projekt att ge sig in på. Det krävdes en speciell teknik, specialanpassad programvara och det var besvärligt att visa resultaten. 

Men i mitten av 2010-talet hände något – det blev allt vanligare med små actionkameror till överkomliga priser som kunde filma och ta stillbilder i 360 grader.

De allra mest imponerande panoramabilderna har däremot inte blivit allmängods ännu, vilket beror på att 360-graderskameror med en högre upplösning fortfarande är rätt dyra.

> Läs också: Så får du bäst resultat i 360 grader

3. Miniatyrliknande storstäder

Storstad fotograferad med tilt/shift-objektiv och miniatyreffekt

Med ett tilt/shift-objektiv kan du få en miljonstad som Tokyo att se ut som en liten miniatyrstad. Om du inte har råd med tilt/shift-tekniken, kan du åstadkomma samma effekt med hjälp av lite pill i Photoshop. 

© Shutterstock

En trend som slog igenom på allvar under 2010-talet var storstäder fotograferad uppifrån med en effekt som fick dem att se ut som små miniatyrversioner.

Ursprungligen använda man ett så kallat tilt/shift-objektiv för att åstadkomma effekten. Med ett sådant kan man nämligen flytta fokusplanet för att skapa ett väldigt avgränsat skärpedjup. 

Sådana objektiv är emellertid dyra, så därför blev det vanligt med flera olika metoder för att åstadkomma en liknande effekt i t.ex. Photoshop. 

> Läs också: Därför behöver du ett tilt/shift-objektiv

4. Svartvita bilder med färgklick

Svartvit bild med röd vespa framför byggnad

Om din bild saknar det där lilla extra kan du testa att konvertera den till svartvitt med en enda färg som sticker ut bland gråtonerna. Den här tekniken var väldigt populär under 2010-talet.

© Shutterstock

En annan trend som har varit väldigt populär under de senaste tio åren är tekniken där man avlägsnar alla färger, förutom en, ur bilden. 

Det vanligaste är att det är ett rött föremål som får behålla sin färg. Sannolikt beror det på att en röd färg fångar blicken, men det kan även en solgul eller klarblå färg göra, så det är något av ett mysterium att det är så mycket vanligare med rött. 

Rätt använd kan tekniken absolut göra en småtråkig bild mer intressant, men tyvärr är det mest turister i t.ex. London som får den föga originella idén att konvertera en gatubild till svartvitt – med undantag av en röd telefonkiosk eller en röd buss. 

> Läs också: Blanda svartvitt och färg i Photoshop Elements

5. Vintergatan med ficklampa

Person med ficklampa framför himmel med Vintergatan

En bild av Vintergatan är fantastisk i sig själv, men den får ytterligare ett lyft med en silhuett av en person som håller en ljuskägla riktad mot himlen. Använd en modell eller dig själv i kombination med  kamerans självutlösare. 

© Shutterstock

Det finns en massa olika vackra motiv på natthimlen, och Vintergatan har länge hört till de allra populäraste bland astrofotografer.

Under 2010-talet kom en eller flera fotografer på något som kunde få deras bilder av Vintergatan att sticka ut från mängden, nämligen att posera – eller få någon annan att posera – i förgrunden av bilden med en tänd ficklampa eller pannlampa.

> Läs också: Så tar du en perfekt bild av Vintergatan

Tanken var god, för den gjorde att man hajade till och tittade en extra gång på bilden. Men i dag finns det så många av den här typen av bilder att det är dags att komma på något nytt om man vill att bilden ska skilja sig från mängden. 

> Läs också: 5 oumbärliga appar för astrofotografen

6. Porträtt med blått och rött ljus

Porträtt av kvinna med blått och rött ljus

Med blå och röda "gels", det vill säga semitransparenta pappersark kan du ge de ordinära studioporträtten en helt annan känsla. Detta var ett populärt knep under det gångna årtiondet.

© Shutterstock

Under det gångna årtiondet har vi sett väldigt många exempel på en speciell typ av porträttfotografi – nämligen porträtt tagna med färgat rött och blått ljus.

Man åstadkommer det färgade ljuset med hjälp av semitransparenta pappersark med färger, så kallade gels, som man fäster över blixten eller studiolampan. 

Arken finns i flera olika färger, men blått och rött är färger som står i stor kontrast till varandra, så effekten blir extra tydlig när man använder de här färgerna.

> Läs också: Så fotograferar du porträtt med studiobelysning

7. Porträtt med färgad rök

Porträtt av kvinna med hatt i orange rök

Rökgranater är inte särskilt dyra, och man behöver inte vara något tekniskt geni för att använda dem – det kan vara anledningen till att väldigt många fotografer tog porträtt med färgad rök under 2010–2019.

© Shutterstock

Många fotografer har även provat sig på porträtt med färgad rök som kan ge bilden en mystisk eller fartfylld effekt, beroende på vem modellen är och hur hen poserar.

Den färgade röken får man vanligen genom att fyra av rökgranater eller använda en rökmaskin. Det finns också flera sätt att lägga till falsk rök i bildbehandlingen, men det blir sällan särskilt övertygande.

> Läs också: Det behöver du veta om porträttfotografering

8. Porträtt i motljus

Porträtt av kvinna på åker i motljus

Ett mjukt och varmt ljus som faller in bakom eller från sidan av modellen ger ett väldigt stämningsfyllt porträtt. Det var något som många fotografer upptäckte under 2010-talet.

© Shutterstock

En tredje typ av porträtt som var väldigt vanliga under 2010-talet är lätta, luftiga och vanligtvis väldigt feminina porträtt tagna i motljus på t.ex. en äng eller en strand. 

Vi kan absolut förstå att stilen är populär, för motljuset ger väldigt stämningsfyllda bilder, och det mjuka, kontrastlösa ljuset är ofta smickrande.

> Läs också: Så tar du fina bilder vid lågt stående sol

9. Drönarbilder tagna rakt uppifrån

Drönarbild av Henningsvær fotbollsstadion

En drönare uppmuntrar till bilder tagna rakt ovanifrån, vilket kan ge motivet ett näst intill grafiskt uttryck. Därför såg vi också väldigt många bilder av den här typen under 2010-talet. 

© Shutterstock

2010-talet var årtiondet när drönarna hamnade i en prisklass som gjorde dem tillgängliga för alla och envar som ville skaffa en. 

Det medförde i sin tur att vi fick massor av landskapsbilder från vinklar som tidigare var omöjliga utan att hyra en helikopter.

Särskilt en vinkel var och är fortfarande väldigt populär bland drönarfotografer, och det är när drönarens kamera är riktad rakt ner mot motivet som ofta utgörs av en väg i snölandskap, en idrottsanläggning eller något annat motiv med intressanta former och linjer. 

> Läs också: Det behöver du veta innan du köper en drönare

10. Selfies

Selfie av ung man i berglandskap

Det är inte många som kan säga att de aldrig har tagit en selfie – men de allra flesta gör det med en mobil snarare än en konventionell kamera.

© Shutterstock

Bildtypen som vi antar togs överlägset flest gånger under hela 2010-talet var selfien. Fenomenet, som i all enkelhet går ut på att fotografera sig själv, kan man anse vad man vill om – men man kan inte neka till att det var extremt populärt. 

Kvaliteten på de allra flesta selfies skvallrar också om att det inte var fullfjädrade fotografer som tog merparten av dem mellan 2010 och 2019.

Däremot fanns det säkert en och annan blivande talang bland alla människor som under årtiondet först började använda en mobil med frontkamera. 

> Läs också: Så lyckas du med selfien

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av