Tilt/shift-objektiv

Med ett tilt/shift-objektiv kan du bland annat åstadkomma en karakteristisk miniatyreffekt.

© Shutterstock

Därför behöver du ett tilt/shift-objektiv

Om du älskar miniatyreffekten som man numera även kan åstadkomma med hjälp av ett effektfilter på mobilen, finns det goda skäl till att titta närmare på de så kallade til/shift-objektiven som du kan använda med systemkameran för att få optimal kontroll över perspektivet.

Vad är tilt/shift-objektiv?

De så kallade tilt/shift-objektiven är mycket annorlunda konstruerade jämfört med vanliga objektiv, och den här skillnaden är påtaglig när man håller tilt/shift-objektiv i handen. 

Man kan nämligen använda speciella inställningsskruvar för att justera objektivets riktning. Det ser kanske komplicerat ut, men inställningarna är faktiskt inte kan så besvärliga som man skulle kunna tro.

Nikon PC-E Micro NIKKOR 45mm F2.8D ED tilt/shift-objektiv
Tilt/shift objektiv

Tilt/shift-objektiv har särskilda justeringsskruvar som du kan använda för att ändra objektivets vinkel.

© Nikon

Så funkar tilt-funktionen

Tilt/shift-objektiv har, som namnet antyder, två funktioner. 

Med tilt-funktionen vinklar du objektivet så att det viks på mitten. Därmed förskjuter du fokusplanet, så att det inte längre ligger parallellt med bildsensorn som på vanliga objektiv.

Detta ger extrem kontroll över skärpedjupet, så att du kan åstadkomma ett väldigt litet fokusområde, vilket ger den miniatyrliknande effekten som du känner igen från flera olika appar till både iOS- och Android-mobiler.

Så funkar tilt/shift-objektiv
Tilt/shift-objektiv ger kreativ miniatyreffekt

Här kan du se en illustration av hur tilt-funktionen i ett tilt/shift-objektiv fungerar jämfört med ett vanligt objektiv.

Å andra sidan kan du även utöka fokusområdet extremt mycket. 

Detta är särskilt användbart för bl.a. produktfotografer. Oavsett om man vill minska eller öka fokusområdet gör man detta genom att vinkla objektivet, och här är vinkeln avgörande för hur stark effekten blir.

> Läs allt om objektiv – tips, nyheter och guider – här

Så funkar shift-funktionen

Med shift-funktionen förskjuts objektivet en aning vågrätt eller lodrätt i förhållande till sensor. 

Det betyder att perspektivet ändras så att du kan återge byggnader eller interiörer i ett naturligt perspektiv, där du slipper störtande linjer eller missteckning utan att behöva beskära bilden.

Så funkar tilt/shift-objektiv
Inga fler störtande linjer

Illustrationen visar hur shift-funktionen i tilt/shift-objektivet förskjuter objektivet i förhållande till sensorn för att undvika förvrängningar. 

När du förskjuter fokusplanet kan du inte använda autofokus med ett tilt/shift-objektiv. 

Tilt/shift-objektivernas pris och märken

Tilt/shift-objektiv finns inte till alla kameramärken, men det finns adaptrar till flera märken.

Objektiven kan vara dyra, men Lensbaby tillverkar små objektiv som du kan vinkla och förskjuta för ett par tusen kronor. De objektiven har däremot inte samma optiska kvalitet som de renodlade tilt/shift-objektive . 

Samyang har även ett fint tilt/shift-objektiv som finns tillgängligt för flera olika kameramärken. Se vårt test av tilt/shift-objektivet i Prylguiden.

Samyang T-S 24mm F3.5 tilt/shift-objektiv

Samyang har tilt/shift-objektiv till flera olika märken. Här kan du läsa vårt test av objektivet.

© Samyang

Kom igång med tilt/shift

Oavsett om du använder ett riktigt tilt/shift-objektiv eller ett lensbaby-objektiv, bör du använda stativ. Ta tid på dig, så får du den bästa effekten.

Använd dessutom kamerans skärm och live view för att kolla skärpan; då är det enklare att se om du har fokuserat rätt. Du måste nämligen alltid fokusera manuellt med tilt/shift-objektiv.

Få full koll på tilt/shift-objektivet

I Bonnier Digital FOTO nummer 9/2018 kan du i vår objektivserie "Blickfång" läsa vår guide till hur dy använder det speciella objektivet. Här kan du läsa om:

  • hur du fotograferar djur, arkitektur, landskap och marko med ett tilt/shift-objektiv.
  • tips och knep för användning av tilt/shift-objektivet.
  • våra rekommenderade tilt/shift-objektiv till din kamera.
  • fördelarna och nackdelarna med ett tilt/shift-objektiv.

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera nu, så kan du genast läsa samtliga 9 avsnitt av objektivguiden "Blickfång" på mobilen eller surfplattan med vår tidningsapp Wype. Där får du nämligen åtkomst till de senaste 10 numren av Bonnier Digital FOTO. 

> Just nu får du två nummer av Bonnier Digital FOTO samt vår stora kursbok om bildbehandling "100 tips och kurser" för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av