Fisheye lens

Med ett fisheyeobjektiv kan du verkligen fånga de vida vyerna.

© Allard One/Shutterstock

Unika fotomöjligheter med fisheyeobjektiv

Inget annat objektiv kan täcka så stora bildvinklar som fisheyeobjektivet. Det ger helt unika möjligheter när du fotar landskap och arkitektur. Här får du några bra tips för att komma igång med det speciella objektivet.

18 december 2017 av Poul Siersbæk

Med ett så kallat fisheyeobjektiv har du ett ultimativt vidvinkelobjektiv. 

Bildvinkeln på mellan 150 och 180 grader och den våldsamma missteckningen är effektfull, oavsett om du fotograferar landskap, arkitektur eller porträtt. Du kan till och med ta fina och kreativa actionbilder med ett fisheyeobjektiv.

Det är också anledningen till att små actionkameror som GoPro oftast har fisheyeobjektiv eller extrema vidvinklar. Den enorma bildvinkeln innebär att du får med allt som är framför dig i bilden, och i vissa fall även sådant som befinner sig långt ute i periferin av synfältet. 

Detta möjliggörs genom att man använder särskilda linser med en speciell krökning.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm F1.8 Fisheye PRO

På grund av frontlinsens krökning och inbyggda motljusskydd kan du inte använda vanliga filter. Det finns dock särskilda försatser som kan användas.

© Olympus

Gå nära motivet

När du fotograferar med fisheyeobjektiv, som vanligtvis har ett brännviddsområde mellan 8 och 12 mm med en bildvinkel från 100 till 180 grader, behöver du komma väldigt nära huvudmotivet, annars ser allt väldigt avlägset ut.

Du kan också använda fisheye på mobilen. Du kan till exempel köpa vår fina version som du får tillsammans med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. 

Två typer av fisheyeobjektiv

Det finns två typer av fisheye. Dels den cirkulära som ger en cirkelrund bild med mörka hörn där bilden täcker 180 grader åt alla håll. 

Med ett rektangulärt, som även kallas diagonalt, fylls bildytan ut med en diagonal bildvinkel på cirka 180 grader. Om du använder ett cirkulärt fisheyeobjektiv avsett för fullformat på en APS-C-kamera, blir bilden kraftigt beskuren.

4 snabba fakta om fisheyeobjektiv

  1. Med ett fisheyeobjektiv får du ett betydligt större skärpedjup än med t.ex. 35 mm – även vid stora bländaröppningar som F2.8.

  2. Skärpedjupet gör det lätt att använda manuell fokusering. Välj bländare F8.0 som utgångspunkt.

  3. Den extrema bildvinkeln är perfekt när du ska spela in timelapse-video av t.ex. stjärnhimlen eller en pulserande storstad.

  4. Om du ska fotografera med ett cirkulärt fisheyeobjektiv behöver du hålla kolla så att dina fötter eller din skugga inte kommer med i bilden.

Läs mer om fisheyeobjektivets möjligheter här.

Samyang 12mm F2.8 fisheyeobjektiv

Det finns fisheyeobjektiv från tredjepartstillverkare för cirka tre tusen kronor från t.ex. Samyang. Då får du dock klara dig utan autofokus. 

© Samyang

Läs mer om fisheyeobjektivet i tidningen Bonnier Digital FOTO

I vår nya serie i tidningen Bonnier Digital FOTO kan du lära dig en massa om dina objektiv, och i nummer 1/2018 tittar vi närmare på just fisheyeobjektivet.

Guide till fisheye

I artikeln kan du också läsa mer om vilka fisheyeobjektiv som passar för din kamera.

Börja prenumerera nu och få åtkomst till över 400 videokurser i Fördelszonen.

Du får 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt vår kursbok "Photoshopskolan" för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av