Du får intressanta bilder med fisheyeobjektiv

Ett fisheyeobjektiv har egentligen inte många rätt när det gäller korrekt återgivning av motivet, men det betyder inte att man inte kan ha användning av det. Se bara vad det kan göra med stadens ljus.

© Shutterstock / Anekoho

Det behöver du veta om fisheyeobjektivet!

De får motivet att böja sig något helt förskräckligt, men fisheyeobjektiv är ändå fasligt populära. Vi listar tre saker som du behöver känna till om fisheyeobjektivet.

7 juni 2017 av NM

Ett fisheyeobjektiv är inte korrigerat mot förvrängningar. Och även om det är rätt vanligt med en viss missteckning i många objektiv, är det helt försumbart jämfört med vad man får med ett fisheyeobjektiv.

Det gör också att många låter bli att köpa det. Men det är absolut värt att överväga att skaffa ett exemplar av den här udda objektivtypen. 

1. Tänk på brännviddsförlängningen

Med fisheyeobjektiv är det särskilt viktigt att tänka på brännviddsförlängningen. 

Med en fullformatskamera får man den angivna brännvidden, så om du t.ex. köper ett 15 mm-objektiv får du också bilder tagna vid 15 mm. 

Men om du använder en APS-C-kamera får man multiplicera brännvidden med 1,5 eller 1,6. Det betyder till exempel att ett 15 mm-objektiv vid en förlängning på 1,6 ger 24 mm. 

Det förtar mycket av effekten.

2. Cirkulärt eller rektangulärt fisheyeobjektiv?

Det finns två typer av fisheyeobjektiv utöver varianterna med zoom där du får två typer i en. 

Den rektangulära typen visar en bild med en väldigt stor bildvinkel över hela sensorn. Kort sagt fyller det hela bilden med data. 

Läs också: Nikon lanserar fisheye med zoom

Här kan du se effekten av ett cirkulärt fisheye – observera bildhörnen. 

© Shutterstock

Ett cirkulärt fisheyeobjektiv centrerar å andra sidan hela motivet kring en mittpunkt, vilket ger en cirkelformad bild. Detta sker vid de kortaste brännvidderna, och med en fisheyezoom kan du således gå från cirkulärt till rektangulärt genom att zooma in.

3: Vad kan man använda fisheyeobjektiv till?

Förutom att ta landskapsbilder och storstadsmotiv en snygg och annorlunda udd kan du även med fördel fota action i närbild med ditt fisheyeobjektiv. 

Testa till exempel att fotografera idrott:

Skateboardåkare fotograferad med fisheyeobjektiv

Man får ett nytt och intressant perspektiv när man fotograferar action med fisheye. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av