HDR står för High Dynamic Range, och det är en användbar teknik som du kan använda för att få in fler nyanser i motivets mörka och ljusa delar än vad kameran annars klarar av.
Det är emellertid långt ifrån alla fotografer som klarar av att använda tekniken, och därmed har HDR haft ett dåligt rykte sedan flera år tillbaka.
Nedan kan du läsa om de fem vanligaste felen som du ska undvika när du provar på HDR-fotografering.
> Läs också: Så tar du perfekta HDR-bilder
1. Du överdriver i bildbehandlingen

Det är inget fel på kompositionen i den här landskapsbilden, men fotografen har varit allt för ivrig vid bildbehandlingen och dragit på alldeles för mycket färgmättnad, kontrast, klarhet och skärpa.
© ShutterstockDet överlägset vanligaste felet inom HDR-fotografering är att överdriva bildbehandlingen. Förmodligen är det detta som har gett HDR-tekniken ett rykte om att ge onaturliga och orealistiska bilder.
Felet beror främst på att många HDR-program har förinställningar, så kallade presets, som du kan lägga på bilderna för att förstärka, t.ex. färgmättnaden, kontrasten och skärpan.
Egentligen är det inget större fel på de här förinställningarna, bara du kommer ihåg att dämpa effekten, så att bilden får ett mer realistiskt utseende.
Det vanligaste sättet att förstöra bilderna är emellertid att okritiskt lägga till förinställningarna och sedan trycka på Spara.
En HDR-bild kan absolut se naturlig ut samtidigt som den omfattar betydligt fler nyanser än en vanlig bild.
> Läs också: 6 saker du bör undvika när du redigerar landskapsbilder
2. Du avlägsnar all kontrast ur bilden

Med HDR kan du få med detaljer i skuggorna, som annars skulle bli helt svarta. Men ta inte bort själva skuggorna.
© ShutterstockEn HDR-bild innehåller mycket mer information än en vanlig bild. Därmed går det att lätta upp mörka delar av bilden och få fram många fler detaljer än vid en vanlig råkonvertering.
Däremot bör du inte lätta upp de mörka delarna av bilden så långt det går. Då försvinner kontrasten ur bilden, vilket ger ett platt och onaturligt intryck.
Kom ihåg att en bild inte nödvändigt är bra för att den omfattar en massa detaljer. Det är också viktigt att det finns kontrast mellan högdagrar och skuggor.
> Läs också: 3 fel att undvika när du redigerar bilder av solnedgången
3. Du glömmer ditt kamerastativ

Ett stativ är ett oumbärligt redskap när du ska ta HDR-bilder.
© ShutterstockTekniken bakom HDR går i stora drag ut på att man tar en rad bilder vid olika inställningar för att slutligen lägga samman dem till en enda bild.
Om resultatet ska lyckas får inget röra sig mellan de olika bilderna.
I de flesta HDR-program går det att passa in bilderna så att de hamnar rätt, men det fungerar inte så bra om rörelserna är för många eller för stora.
Därför är det viktigt att du använder kamerastativ när du ska ta HDR-bilder.
> Läs också: Därför ska du använda kamerastativ
4. Du tar för få bilder
Ett fel som många gör är att nöja sig med att ta tre bilder på t.ex. -1, 0 och +1 exponeringssteg.
Ofta behöver man nämligen minst sju bilder vid olika exponeringar för att täcka hela spannet mellan de ljusaste och mörkaste delarna.
> Läs också: Spara tid genom att sortera bilderna ute i fält
5. Du tar HDR-bilder utan anledning
Det finns goda anledningar till att ta HDR-bilder när motivet omfattar stora kontraster med högdagrar som helt fräter ur vid en vanlig exponering. Men att göra det när det inte behövs är bara slöseri med tid.
Använd därför kamerans histogram för att kontrollera om delar av motivet hamnar utanför det dynamiska omfånget.
I så fall har histogrammets kurva höga värden ända ut till höger- eller vänstersidan.
Om du ställer in kameran så att den visar högdagervarningar kan du också se de urfrätta delarna på skärmen.
> Läs också: De här hemligheterna i din kamera ger bättre bilder
Få användbart HDR-program utan extra kostnad

Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO ingår HDR-programmet Aurora HDR 2018.
Det finns otaliga HDR-program, och det kan vara svårt att avgöra om det kan vara värt att lägga pengar på något av dem.
Därför är vi glada över att kunna erbjuda alla prenumeranter på Bonnier Digital FOTO ett HDR-program utan extra kostnad – dessutom ett av de bästa i sitt slag.
Skylum Aurora HDR 2018 är skräddarsytt för HDR-bilder och omfattar en massa förinställningar inom olika kategorier, bl.a. arkitektur, inomhusbilder och landskap.
Förinställningarna kan naturligtvis finjusteras med skjutreglage, och så kan du arbeta i lager för att hela tiden ha full kontroll över bilden.