Solnedgång bildredigering fel nybörjarfel

Solnedgången är ett väldigt populärt motiv som kan ge fantastiskt stämningsfyllda bilder. Men var väldigt försiktig i bildbehandlingen. 

© Shutterstock

3 fel att undvika när du redigerar bilder av solnedgången

En tillräckligt vacker solnedgång fotograferar mer eller mindre sig själv. Därför behöver man inte heller löpa amok vid bildbehandlingen – och göra dessa tre fel ...

20 juni 2019 av Sarah Marie Winter

Solnedgången är sannolikt ett av de populäraste motiven någonsin – men det är också ett motiv där många tenderar att gå lite för långt vid bildbehandlingen. 

Här går vi igenom felen som vi oftast ser när vi bläddrar igenom bilder av solnedgångar – och som du bör undvika om du inte vill fördärva sin bild. 

1. Du gör solen grå

En av anledningarna till att vi alltid rekommenderar att fotografera i råformat, är möjligheten att i efterhand återskapa detaljer i högdager- och skuggområden. 

Det är naturligtvis även bra när du fotograferar solnedgångar, där kontrasterna är stora.

Men när du sitter med solnedgångsbilden i Lightroom eller Photoshop bör du undvika att dra skjutreglaget Högdagrar alltför långt åt vänster, för då riskerar du att själva solen blir grå. 

Det beror på att solen i regel är så ljus att även en riktigt stor kamerasensor inte kan uppfatta andra färger än vitt, så om du avlägsnar högdagrarna helt, blir den vita färgen bara grå.

Solnedgång bildbehandling fel nybörjarfel

På den här bilden har högdagrarna dragits ner till -100 i råkonverteringen, vilket har gett en grå sol. 

© Bonnier Digital FOTO

Det kan vara lite svårt att se i bilden ovan, men om vi använder färgväljaren i Photoshop blir det tydligt att solen är grå i mitten.

Solnedgang bildbehandling fel nybörjarfel

Färgväljaren i Photoshop visar att solen i bilden har blivit grå i och med att högdagrarna har dämpats alltför mycket. 

© Bonnier Digital FOTO

2. Element i förgrunden får en ”gloria”

Solnedgång bildbehandling fel nybörjarfel

Det gäller att vara försiktig vid bildbehandlingen, annars kan du lätt råka göra så att element som du vill göra ljusare får en ”gloria”.

© Bonnier Digital FOTO
Solnedgång bildbehandling fel nybörjarfel

Om du ska göra ett element i förgrunden ljusare behöver du vara väldigt noggrann om du inte vill åstadkomma en ljus gloria som denna. 

© Bonnier Digital FOTO

På grund av de höga kontrasterna kan det vara väldigt svårt att åstadkomma en korrekt exponerad förgrund och himmel i samma bild. Därför är verktyget Justeringspensel i Lightroom väldigt användbart.

Med Justeringspenseln kan du lätta upp enskilda delar av bilden genom att måla på dem med penseln, t.ex. en klippa ett kyrktorn eller något annat element i förgrunden som har blivit för mörkt.

Men om du använder en pensel som är för stor eller för mjuk, är det lätt att råka måla ”utanför kanterna”, vilket medför att en liten del av bakgrunden, det vill säga himlen, också blir ljusare.

Det kan ge en glorialiknande effekt som definitivt inte klär bilden. 

Den enda sättet att undvika det är att vara noggrann, använda en liten pensel och eventuellt sudda det du har råkat måla fel genom att hålla ner Alt-tangenten och måla tillbaka med penseln.

> Se video: Få lätt kontroll över penseln i Lightroom

3. Du lägger till tydligt falska strålar 

Solnedgång bildbehandling fel nybörjarfel

I den här bilden har man lagt till artificiella solstrålar, men de är alldeles för starka och ger därför ett orealistiskt intryck. 

© Shutterstock

Många bildbehandlingsprogram gör det möjligt att lätta till både reflexer och artificiella solstrålar, och det kan absolut fungera i en bild där solljuset inte är så starkt till att börja med.

Men om du bara lägger in solstrålarna utan att justera genomskinligheten sår de alldeles för kraftiga och orealistiska ut i bilden. Bl.a. täcker inte äkta solstrålar element i förgrunden, och de blir i regel svagare bortåt horisonten.

Om du vill lägga till artificiella solstrålar ska du vara noga med att sudda ut dem i förgrunden och från eventuella element som sticker upp i förgrunden. Gör dem gärna också lite mer genomskinliga så att de inte ser alltför massiva ut.

Läs också: 3 tips som ger dig snyggare bilder av solnedgången

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av